Peagi tähistatakse kristlikus maailmas kevadpühi. Eestlased on kevadpühade ajal ikka kohupiima söönud, nii et otsustasime kokku koondada valiku Nami-Nami kohupiimaretsepte, mida kevadpühade ajal soovitada sobib.
Sõira ehk kohupiimajuustu tegemine on imelihtne. Mida kuivem ja väherasvasem kohupiim, seda "juustusem" sõir; rasvast kohupiima kasutades saab pehmema sõira, mida saab kenasti leivale määrida. Ricotta ehk vadakukohupiim sõira tegemiseks ei sobi!
Proovi klassikalist köömnetega sõira, peterselli ja küüslauguga sõira, Vahemere-hõngulist sõira basiiliku, küüslaugu ja päikesekuivatatud tomatitega või siis veidi magusat sõira kuivatatud jõhvikatega:
Pasha ehk magus pressitud/nõrutatud kohupiimadessert on üks armastatuimaid kevadpühadedesserte Eestis. Nami-Namist leiad kõik põhilised pasharetseptid - kuumutatud pasha, kuumutamata pasha, šokolaadipasha ja keedetud munadega pasha:
Pasha kõrvale sobib pakkuda klassikalist pühadesaia kulitšit. Väga hea kulitširetsepti leiad Nami-Namist.
Kui eelistad pehmema tekstuuriga nn pokaalipashasid, siis proovi nt kohupiimakreemi virsikute ja martsipaniga, kohupiima-kohvimagustoitu, või kerget apelsini-kohupiimakreemi:
Kohupiimakookidest soovitame kardemonihõngulist aprikoosi-kohupiimakooki, rukkipuru-kohupiimakooki ja klassikalist kohupiima-plaadikooki:
Väiksematest kohupiimaküpsetistest kiidab Nami-Nami aprikoosi-kohupiimatäidisega lehttainakoogikesi, vaarakuid ehk sotšnikuid ning muredaid kohupiimaküpsiseid:
Kohupiimast saab teha veel mõnusaid marmelaaditäidisega pallikesi ja lustakaid hiirepoisse ehk lusikakohukesi:
Artikkel ilmus Nami-Namis märtsis 2016.
Plaanin kindlasti sõira teha, klassikalist köömnetega ning ka erinevate ürtidega maitsestatud. Traditsiooniliselt läheb lauale ka pasha, millist täpsemalt teen peab veel mõtlema. Ilmselt teen ka kohupiimakooki aprikoosi, apelsini vms puuviljalisandiga.
<p>Väga tore, et kohupiimatoidud kokku korjatud.</p><p> Tulin inspiratsiooni otsima ja saingi. Tänades, :)</p>
<p>Sõira pole mitu kuud teinud ja plaanin jälle teha.</p> <p>Magusaks on meil traditsiooniliselt (sest tuleb hästi välja ja maitseb hästi) kohupiimakook virsikutega (lähedane sugulane naminami 'kardemonihõnguline aprikoosi-kohupiimakook').</p>
Nii palju häid ideid - aitähh!!!
Täna tegin juba "prooviks" nami-nami imemaitsvat pashat. Iga aasta minu suurim lemmik ja sööks rahulikult selle üksi ära :)