Tourtière

Tainast kattega kaetud lihapirukas, mille täidiseks on vürtsikas sea- ja veiseliha, sibul ning vürtsid. Igas peres on oma retsept, mis antakse edasi järgmisele põlvkonnale. Kanada kokk Philippe Masson avaldab oma versiooni.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

200 g nisujahu

100 g võid

1 muna

määrimiseks pool muna ja 1 sl vett

Täidis:

500 g peeneks hakitud sealiha või metssealiha

500 g veisehakkliha või või mõne metslooma hakkliha

- näiteks põdraliha või hirveliha või jäneseliha

150 g keedetud kartulikuubikuid

2 hakitud sibulat

2 hakitud küüslauguküünt

0,5 tl riivitud ingverijuurt

0,5 tl jahvatatud kaneeli

0,5 tl jahvatatud nelki

0,5 tl jahvatatud musta pipart

2 sl õli

200 g keeva vett

maitse järgi soola

Valmistamine

Sõtku võist, jahust ja munast paraja konsistentsiga tainapall. Pane see pooleks tunniks külma.

Kuumuta pannil tükeldatud sibul, lisa juurde hakkliha ning küüslauk. Prae pidevalt segades 5–7 minutit. Vala juurde vesi ning keeda 20 minutit. Seejärel lisa vürtsid ja keeda veel 15 minutit. Lase jahtuda ja nõruta üleliigne rasv välja. Seega juurde kartulikuubikud. Võta 36–45 cm läbimõõduga pirukavorm ja vajuta 2/3 tainast vormi, nii et ka vormiservad on tainaga kaetud. Tõsta jahtunud liha-kartulisegu tainale. 1/3 tainast vormi ümar plaat, millega kata piruka pealispind. Piruka keskele tekita avaused, mille kaudu aur saaks küpsemise ajal väljuda. Küpseta eelkuumutatud 220kraadises ahjus tund aega.

Tourtière’i saab edukalt külmutada. Enne serveerimist määri siis pirukas pealt muna ja vee seguga ning soojenda 180kraadises ahjus 10 minutit.

Retsepti jagas Eesti Ekspress 17.9.2010

LISA KOMMENTAAR