Lauakombed

Profa
Abikokk
2011-01-08 00:19:13
Elis:
Oliivipuu:
Aga kas järgitakse veel peredes vana tava, et kui lauast lahkub või lauda saabub naisterahvas, siis meesterahvad tõusevad hetkeks püsti?
Mina pole veel nii nooblisse seltskonda sattunud.
Tulin just ühelt sugulase sünnipäevalt ja torkas silma komme, et enne sööma hakkamist võetakse tervituseks pits viina. Need, kes napsu ei võta, viibutavad moe pärast oma morsiklaase. Tegelikult võetakse millegipärast hoopis kolm pitsi, aga teised järgnevad kiiresti söömise käigus. Meesterahva tervitamise puhul juuakse siis iga jala jaoks, naisterahva puhul pole kolmandast pitsist veel aru saanud.
Hakkasin mõtlema, et kas see ainult meie suguvõsas nii või on see mingi laialdasem tava?
Kolme pitsi tava on erinevates kohtades erinevate tõlgendustega. See kolme jala oma on rohkem nii huumoriga. Küll aga on teatud seltskondades see komme järgmine: esimese tervitustoosti esimese pitsi juurde ütleb küllakutsujatest keegi, teise tervitustoosti teise pitsi juurde ütleb küllakutsututest keegi ja kolmanda toosti kolmanda pitsi juurde ütleb seltskonnas vanim/väärikaim olija, kellel seda palub teha küllakutsuja. Kolmas toost ise on nende terviseks keda meie hulgas enam ei ole, see võetakse pärast hetkelist vaikust ja püsti seistes.

Profa köögipool

Frieda
Abikokk
2011-01-08 14:04:05
Meringue:
Endale valades pakub ühtlasi ka teistele. Kui mulle jääb pudel kaugele, siis loomulikult palun seal lähedal istuval mehel mulle valada. Aga ei näe probleemi ka selles, kui valaksin ise mõnele mehele. Kas ma siis pean segama oma kõrval istuvat vestlushoogu sattunud isast vaid selleks, et oma klaasi täita? Või demonstratiivselt oma tühja klaasi keerutama, kuni see kellelegi silma jääb? Ei, aitäh.
Mina eeldan üldiselt siiski, et alkoholi valavad mehed ja džentelmen reeglina ka jälgib, et tema läheduses istuvad daamid ei peaks demonstratiivselt tühja klaasi keerutama.
Vajadusel ma kah muidugi probleemi ei näe, et ise endale valada. Ise mehele valamise koha pealt on mul kogemus ühelt üldsegi mitte peenelt ürituselt, enam-vähem saunapeolt, kus kaaslane jõi õlut, mina siidrit, mida ma endale ise valasin ja kui ta siis ka palus siidrit proovida, hakkasin talle seda valama, mispeale ta mind peatas. Ehk siis et džentelmenil vist ikkagi ei sobi lasta daamil endale alkoholi valada :).

Söömine on ainus töö, mis toidab

Elis
Abikokk
2011-01-08 16:19:59
Alles hiljuti oli meil veel olukord, kus vahetult enne peo algust helistas ühiselt tulev suur seltskond, et jäävad ligi tund aega üritusele hiljaks (lumetorm). Toit oli juba valmis ja teine pool seltskonda jõudis õigeaegselt.
Kuidas sellises olukorras olla kõigi vastu viisakas? Et õigel ajal tulnud külalised ei peaks tühja kõhuga ootama ja hilinejad ei peaks hiljem üksi sööma? Pearoog jõuab sellise ajaga juba korralikult maha jahtuda ja oma väärtust kaotada.
Tullia
Abikokk
2011-01-08 22:08:53
Elis:
Alles hiljuti oli meil veel olukord, kus vahetult enne peo algust helistas ühiselt tulev suur seltskond, et jäävad ligi tund aega üritusele hiljaks (lumetorm). Toit oli juba valmis ja teine pool seltskonda jõudis õigeaegselt. Kuidas sellises olukorras olla kõigi vastu viisakas? Et õigel ajal tulnud külalised ei peaks tühja kõhuga ootama ja hilinejad ei peaks hiljem üksi sööma? Pearoog jõuab sellise ajaga juba korralikult maha jahtuda ja oma väärtust kaotada.
Ma ei tea, kas nii oleks viisakas, aga mina ei laseks õigeaegselt saabunud külalistel tühja kõhtu kannatada ega roal maha lasta jahtuda, sest poleks ju tegelikult parem kellelgi.

Tullia jutukesed

Tziiki
Abikokk
2011-01-08 22:16:54
Elis:
Alles hiljuti oli meil veel olukord, kus vahetult enne peo algust helistas ühiselt tulev suur seltskond, et jäävad ligi tund aega üritusele hiljaks (lumetorm). Toit oli juba valmis ja teine pool seltskonda jõudis õigeaegselt. Kuidas sellises olukorras olla kõigi vastu viisakas? Et õigel ajal tulnud külalised ei peaks tühja kõhuga ootama ja hilinejad ei peaks hiljem üksi sööma? Pearoog jõuab sellise ajaga juba korralikult maha jahtuda ja oma väärtust kaotada.
mina ilmselt toimiks nii, et teavitaks hilinejaid, et hakkame sööma, aga serveeriks toitu siis kahel korral-et hilinejad ei peaks nö jääke sööma ja saaksid ikkagi kena laua taha istuda.

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Fre
Abikokk
2011-01-09 11:30:54
Elis:
Natuke OT aga see meenutas mulle üht minu viimaste aastate ainumast katset katta kena suupistelaud. Kuna väikelapsed mõjuvad rittaseatud tikuvõileibadele ruineerivalt, siis ei üritagi.
Lapsed olid parajasti 1 ja 3 aastased kui ootasin külla sõbrannasid, kellega olin kokku leppinud täpse kellaaja. Nad hakkasid juba hiljaks jääma ja võtsid takso, et ma ei peaks liiga kaua ootama. Ja sattusid siis taksoga avariisse. Õnneks midagi hullu ei juhtunud aga mäletan siiamaani intensiivset laua kaitsmist laste eest ja soojade suupistete fooliumi sees ahjus hoidmist et ära ei kuivaks ega jahtuks.
Elis
Abikokk
2011-01-09 15:41:09
Tziiki:
Elis:
mina ilmselt toimiks nii, et teavitaks hilinejaid, et hakkame sööma, aga serveeriks toitu siis kahel korral-et hilinejad ei peaks nö jääke sööma ja saaksid ikkagi kena laua taha istuda.
Põhimõtteliselt nii me tegimegi- nälja kustutamiseks pakkusin õigeaegsetele külalistele ühe ringi sooja toitu ära ja teise ringi tegime juba kõik koos. Aga sel hetkel kiilus korraks kinni, sest ükski käitumismanööver ei tundunud päris korrektne olevat.
Pisi-Pisi
Abikokk
2011-01-12 00:37:49
Oliivipuu:
Aga kas järgitakse veel peredes vana tava, et kui lauast lahkub või lauda saabub naisterahvas, siis meesterahvad tõusevad hetkeks püsti?
See saab toimuda ainult lastevabas seltskonnas :D
Mul on 2 last, peaaegu 2 ja 4. Kui iga kord, kui ma lauast lahkun, peaksid mehed tõusma, siis nad vist muud ei teekski, kui istuksid-tõuseksid-istuksid-tõuseksid-istuksid...

Mina tean seda reeglit, et veini (ja ilmselt üldse alkoholi) ei valata tagurpidi käega, nii et randme sisekülg paistab. Ainult ma ei mäleta, mis selle põhjus oli. Alkoholi solvamine? :D

Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab...

Netcat
Abikokk
2011-01-12 09:40:24
Pisi-Pisi:
Mina tean seda reeglit, et veini (ja ilmselt üldse alkoholi) ei valata tagurpidi käega, nii et randme sisekülg paistab. Ainult ma ei mäleta, mis selle põhjus oli. Alkoholi solvamine? :D
Et mitte kätt välja väänata, ma pakun. Püüan siin ette kujutada, kuidas üldse rasket pudelit nii hoida saaks ja see ei õnnestu mul kuidagi.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pisi-Pisi
Abikokk
2011-01-12 19:33:51
Ei noh, seda nagunii. Niimoodi tagurpidi jantides võib pudel ilmselt kergemini käest minekut ka teha. Aga mingi huvitavamat sorti põhjendus oli ka. Äkki oli miskit sellist, et sedasi ei valata, kuna ei taheta seda, kellele valatakse, solvata.

Ahjaa, selline komme on ka, et kui juuakse midagi pudelist nii, et kõik rüüpavad samast pudelist, siis vahepeal pudelisuud puhtaks/kuivaks ei pühita. Suht väkk minu jaoks :D

Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab...

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>