Lauakombed

Fre
Abikokk
2011-01-06 21:38:24

Jutuks olnud eelroa taldrikule pearoa nõudmise vastu oli ennist antud hea vastuväide - rikub maitsed ära ja ajab segi omavahel need maisted mis ei peaks sugugi segunema.
Lisaks sellistele (nimetame neid siis) tüüp A taldrikusäästjatele puutun ma ka kokku sageli tüüp B taldrikusäästjatega. Nood võtavad endale võimalikult väikese taldriku või kausikese ja kuhjavad kõik söögikorra komponendid sinna üksteise otsa vormituks lasuks. Mul on seni olnud raskusi nähtuse vastu võitlemisel kuna "nii ei tehta" pole olnud piisavalt veenev. Edaspidi proovin koka töövaeva austamisele rõhuda.
Kusjuures ma lausa tean (vanemaid maa)inimesi, kellel polegi majapidamises praetaldrikuid, suurim mõõt on tavaline külmlaua taldrik. No ja neil on järgmise põlvkonna praetaldrikuvabad järeltulijad nigu nipsti varnast võtta.

Profa
Abikokk
2011-01-06 22:25:44
Fre:
Jutuks olnud eelroa taldrikule pearoa nõudmise vastu oli ennist antud hea vastuväide - rikub maitsed ära ja ajab segi omavahel need maisted mis ei peaks sugugi segunema. Lisaks sellistele (nimetame neid siis) tüüp A taldrikusäästjatele puutun ma ka kokku sageli tüüp B taldrikusäästjatega. Nood võtavad endale võimalikult väikese taldriku või kausikese ja kuhjavad kõik söögikorra komponendid sinna üksteise otsa vormituks lasuks. Mul on seni olnud raskusi nähtuse vastu võitlemisel kuna "nii ei tehta" pole olnud piisavalt veenev. Edaspidi proovin koka töövaeva austamisele rõhuda. Kusjuures ma lausa tean (vanemaid maa)inimesi, kellel polegi majapidamises praetaldrikuid, suurim mõõt on tavaline külmlaua taldrik. No ja neil on järgmise põlvkonna praetaldrikuvabad järeltulijad nigu nipsti varnast võtta.
Mis puutub taldrikusäästmisesse või vahetamisse jne. arvan, et peab oskama olla ka võõrustaja, viisakas, aga kindel, st. selline, keda kõik kuulavad ilma vastuväideteta.
Sama kehtib ka näiteks lauas vestluse juhtmise, otsustamise kohta millal üritus on läbi ja paljude asjade kohta veel. Loomulikult oleneb ka kõik seltskonnast, kas on vanad sõbrad, kolleegid, ärilõuna jne.

Profa köögipool

Fre
Abikokk
2011-01-07 11:48:30
Profa, paraku tegutsevad need "säästjad" rohkem pereringis.
Võõrustajana on ennast suht lihtne kehtestada - paned taldrikud oma eelistuste järele lauale ja korjad kokku. Kodus lihtsalt ei jõua igakord nii hästi asju ette valmistada ja igaüks võtab anumaid oma äranägemise või äranägematuse järgi.
Triin
Abikokk
2011-01-07 12:28:12

Minu poeg ütleb asjade kuhjamise märkuse peale, et Jamie teeb ka nii :).

Ma ei tea, kas mina olen imelik, aga nii palju saab neid "peab" asju: peab oskama olla lapsevanem, võõrustaja, peab, peab... Et see ei tundu mulle enam üldse tore :).

Mul on õnneks elu väga palju olukordi ja külalisi kui üldse ei pea midagi. On nagu on ja kõik on rõõmsad ja rahul ja ei ole vaja mõelda, et kas see on viisakas. Sageli kipuvad need üdini viisakad peod igavaks ja väsitavaks. Ja huvitavaks läheb alles siis kui inimesed oma viisakusest välja suudavad tulla. Mulle meeldivad külalised kes julgevad küsida kui midagi puudub laualt, et ma ei pea olema täiuslik, samuti meeldib mulle selliste külaliste kiitus toidule... Et ei pea mõtlema, et nad on küll viisakad, aga mida nad tegelikult arvavad. Tahan öelda, et viisakus ei tohiks jäikuseks muutuda. Aga kui "peab" reegleid saab nii palju, siis on see kerge juhtuma.

Seenekas
Abikokk
2011-01-07 16:57:04
Profa:
Netcat:
Aga kui see ühe käega mees on näiteks täiskarsklane, kelle moraalinormide või religioonireeglite vastu käib kellegi jooma õhutamine?

Tobe komme minuarust. Siis oleks juba loogilisem, et keegi ei tohi midagi valada iseendale, ei mees ega naine. Jaapanlastel oli vist niimoodi.

Džentelmen ei ole kunagi täiskarsklane :) Kuigi olen nii skandinaavias kui lõuna-euroopas näinud enesele ise alkoholi valavaid naisi, ei pea ma naistele valamise kommet tobedaks, samamoodi nagu ei ole tobe ukse avamine või mantli selga aitamine. Ja ka see on loogiline, et mittealkoholi valavad mehed, tihti on vee- või morsikann naise käele raskevõitu. Üleüldse, milline naine küll ei peaks soovima selliseid pisikesi tähelepanuavaldusi ja miks?

Isegi kui "džentelmen" on karsklane, mida ma Profaga nõustudes sama vähe usun, siis teab ta kuidas käituda.
Moraali ja religioonoreeglitest rääkides tuleb arukal inimesel nendega loomulikult arvestada. Sealses kultuuriruumis. Nii nagu Prantsusmaal endale veini ise valavaid naisi. Või siis Itaalias.

Kompliment igatahes - Profa oskab olla džentemen!

Meringue
Abikokk
2011-01-07 17:44:07
Tziiki:
Aga küsimus dzentelmenide kohta. Kas järgitakse veel seda, et naisterahvas iseendale alkoholi ei vala? Mina leian, et see on väga viisakas komme, aga tänapäeva noored tundub et ei tea sellest tavast midagi.

Kuulun oma 20 eluaastaga veel kindlasti "moraalitute" noorte hulka. :P Pean tõdema, et olen küll kuulnud alkoholi valamise tavast, kuid kuna mulle jääb see suhteliselt arusaamatuks, siis ise ei järgi seda. Minu seltskonnas valab ikka see, kellel sai klaas tühjaks ning on pudel käepärast. Endale valades pakub ühtlasi ka teistele. Kui mulle jääb pudel kaugele, siis loomulikult palun seal lähedal istuval mehel mulle valada. Aga ei näe probleemi ka selles, kui valaksin ise mõnele mehele. Kas ma siis pean segama oma kõrval istuvat vestlushoogu sattunud isast vaid selleks, et oma klaasi täita? Või demonstratiivselt oma tühja klaasi keerutama, kuni see kellelegi silma jääb? Ei, aitäh.

(Ja ma väida, et selline traditsioon kuidag halb on. Igal põlvkonnal omad tavad. :) Räägin siin lihtsalt, kuidas minul ja minu tutvusringkonnas on. Vanemas seltskonnas viibides ootan viisakusest alati, et mees valaks.)

Kodustest lauakommetest on mul muidugi raske ka rääkida. Mulle kohati tundub, et 40-ruutmeetrises tudengikorteris pole lihtsalt selleks ruumi (alustades sellest, et taldrikuid on meil igast suurusest umbes üks). :P Sööme nii, et mõlemal oleks mõnus olla (mis tihti tähendab, et söögilaua vastas asuv telekas käib) ja oleme elukaaslasega viisakad teine teise vastu. Külas ja restoranis oskame mõlemad käituda. Eks siis, kui kunagi tulevikus on vaja kellelegi eeskujuks olla, hakkame ka kodus käitumist vastavalt sättima. :)

Köögikatsed

Oliivipuu
Abikokk
2011-01-07 21:46:09
Aga kas järgitakse veel peredes vana tava, et kui lauast lahkub või lauda saabub naisterahvas, siis meesterahvad tõusevad hetkeks püsti?
Fre
Abikokk
2011-01-07 22:35:55
Oliivipuu:
Aga kas järgitakse veel peredes vana tava, et kui lauast lahkub või lauda saabub naisterahvas, siis meesterahvad tõusevad hetkeks püsti?
Meie peres mitte - ja pean siin silmas oma vanematekodu ja lauakommetest lugu pidavaid vanemaid ning eriti viisakusteadlikku isa.
Praeguses kodus kipub pisem meesterahvas oma suva järgi laua alla ja laua peale ronima ja suurem tegeleb tema paigale suunamisega.
Elis
Abikokk
2011-01-07 23:29:35
Oliivipuu:
Mina pole veel nii nooblisse seltskonda sattunud. Tulin just ühelt sugulase sünnipäevalt ja torkas silma komme, et enne sööma hakkamist võetakse tervituseks pits viina. Need, kes napsu ei võta, viibutavad moe pärast oma morsiklaase. Tegelikult võetakse millegipärast hoopis kolm pitsi, aga teised järgnevad kiiresti söömise käigus. Meesterahva tervitamise puhul juuakse siis iga jala jaoks, naisterahva puhul pole kolmandast pitsist veel aru saanud.
Hakkasin mõtlema, et kas see ainult meie suguvõsas nii või on see mingi laialdasem tava?
Lexo
Kokaõpilane
2011-01-08 00:05:24
Alkoholi võtmisega on minu selles suguvõsa osas, mille juured ulatuvad lõunamaadesse (sh Gruusiasse) üsna huvitav, kuid minu meelest väga hea komme - üksinda laua taga alkoholi üldjuhul ei jooda, iga kord, kui tahad huuled märjaks teha, pead toosti ütlema. Ühest küljest kohati võibolla tüütu, samas pidulauas väga tore tava.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>