Lauakombed

Zapxpxau
Abikokk
2011-01-04 13:24:27

Alkoholi surutakse peale küll, eriti meesterahvastele, igasuguseid ütlusi ja tögamisi käib muidugi sinna juurde.
Eriti suurematel sünnipäevadel, pulmadel, matustel jne. Mingi nõuka-aja komme vist. Nii kui valama hakatakse, on vaja ikka igasse klaasi valada, isegi kui see tühi pole. Minu vend ei joo üldse ja on alati väga piinlik kui see pudeliring jälle peale hakkab ning valaja on veendunud, et tegelikult on see tal kõigest naljajutt, millest ei ole vaja üldse välja teha.

Väikseid lapsi meie majas pole, aga kindlasti peavad olema teatud reeglid, samamoodi nagu üldised viisakus- ja käitumisreeglid. Mul ei lastud küll toidu sees kättpidi sorida või täis suuga rääkida või laua tagant muudkui ära joosta jms. Külas olles pidin alati toidu ära lõpetama, mis oli ette pandud ja kuigi ma olin aktiivne "mittesööja", siis külas olles tundsin vaistlikult, et siin ei ole koht kus jonnida ja sõin ka enda jaoks vastikud asjad ära. Samas kodus võisin vabalt olla 3 päeva söömata, aga ma ei kavatsenudki seda suppi süüa. Ma arvan, et ka väga väikesed lapsed tegelikult saavad reeglitest teatud määral aru, mitte niiväga just sõnadest võibolla, aga vanemate enda käitumisest, hääletoonist jms.

Niisama mõtteid rahvustoitude teemadel, et kui Hiina toidu söömine pulkadega on pigem kohustuslik, kas siis näiteks India toitu peab parema käe kahe sõrmega sööma? Lihtsalt üks kujutluspilt, mis mulle pähe ronis ;)

Lemmikloomadega on jah nii, et vahel tuleb nendega päris maadelda kohe, et kasvõi oma kohale pääseda. Meil on suur koer (umbes nagu bernhardiin), ta on nüüd küll üle 12 aasta vana, aga meil on alati olnud reegel, et elutoas tema ei käi, mitte kunagi. Kui ta hakkaks laua ääres kerjama või kasvõi saba liputama oleks mõnel homme silm sinine ja laud nõudest puhas. Aga väikestele pitsudele on tihtipeale kõik lubatud :rolleyes:

Zap*

Netcat
Abikokk
2011-01-04 14:42:43

Zapxpxau:
Mul ei lastud küll toidu sees kättpidi sorida või täis suuga rääkida või laua tagant muudkui ära joosta jms.

Mul oli suht reeglivaba kodu ses mõttes, aga ei mäleta, et asi oleks kunagi laskmiseni isegi läinud. Toidu sees kättpidi lihtsalt ei soritud ja lauda istuti selleks, et kõht täis süüa, mitte edasi-tagasi karglemiseks - minul kui lapsel ei saanud lihtsalt mingit muud arusaama tekkidagi. Võimalik, et olin äärmiselt ebainnovatiivne laps siis.

Zapxpxau:
Külas olles pidin alati toidu ära lõpetama, mis oli ette pandud ja kuigi ma olin aktiivne "mittesööja", siis külas olles tundsin vaistlikult, et siin ei ole koht kus jonnida ja sõin ka enda jaoks vastikud asjad ära. Samas kodus võisin vabalt olla 3 päeva söömata, aga ma ei kavatsenudki seda suppi süüa.

Õnneks mul ei olnud kuigi palju neid enda jaoks vastikuid asju, niiet ma erilist sundimist ei mäleta. Aga mind ei terroriseeritud kunagi taldrikut puhastama, kui mu kõht enne täis sai (meil tõstis enamasti ema kõigile ette, serveerimispinna väiksuse tõttu ja see pole tõesti sööja süü, kui portsjon tema isust vägevam juhtus olema). Seetõttu tundub mulle niisugune tühja taldriku terrorism just nimelt sellena. Restoraniski ei tunne end olevat sunnitud toitu lõpetama, kui portsjon on liiga suur või ei maitse ega solvuks ka külalise peale, kes oma isu üle hinnanud on. Siiani üllatan end oma koduski sellega, et arvan end olevat võimeline oi kui palju ära sööma ja pärast viin pooled road kappi tagasi...

Zapxpxau:
Aga väikestele pitsudele on tihtipeale kõik lubatud :rolleyes:

Väikestel pitsudel rikub selline näpust söötmine kõigepealt söögiisu ja siis tervise. Ega koer kah kuu pealt kukkunud ei ole, kui talle antakse valida koeratoidu ja inimese toidu vahel, ta enam koeratoitu üldse ei söö.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Kristjan
Abikokk
2011-01-04 17:41:46
Zapxpxau:
Niisama mõtteid rahvustoitude teemadel, et kui Hiina toidu söömine pulkadega on pigem kohustuslik, kas siis näiteks India toitu peab parema käe kahe sõrmega sööma? Lihtsalt üks kujutluspilt, mis mulle pähe ronis ;)
India toitu võib ju traditsioonilisel viisil süüa, aga see võib osutuda veel keerulisemaks kui pulkadega söömine. Mõned allikad soovitavad koguni alustada käte pesemisest antibakteriaalse seebiga. Näiteks üks õpetus siin Samas Wikipedia väitel söövad keskklassi indialased tänapäeval enamasti kahvli ja lusikaga, kuid ei kasuta nuga. Vt etiketi alt. Seega jääksin Hiina toidu puhul pulkade juurde, aga India toidu puhul peaksin kahvlit-lusikat legaalseks. Eva peaks siin sõna võtma, ta suur India fänn.
Kristjan
Abikokk
2011-01-04 18:20:39
Kui pulkadest rääkida, siis meie peres on nii peenikeste otstega Jaapani pulgad kui kandiliste, jämedate otstega Hiina omad, mida siis ka vastavalt kasutame. Väikesed kultuurilised õppetunnid.
Seenekas
Abikokk
2011-01-04 19:06:04
Kui pulkadest rääkida, siis mu kolmeastane poeg, keda võtsin kogu aeg oma väliskomandeeringutesse kaasa, õppis pulkadega sööma rõõmuga. Alul hoidis neid küll kuidagi naljakalt rusikas ja naksis imelikult, kuid mingi paari-kolme hiina restorani külastusega muutus hirmosavaks. Tänud muidugi ka personalile, kes innukalt innukat õpilast õpetasid. Mu kalli üleeelmise sajandi lõpul sündinud vanaisa jutud, et riisi on pulkadega isegi parem süüa, tundusid aastatel ca 1970-tel imelikuna. Tegelikult oli tal ju õigus.
Vandiste
Abikokk
2011-01-04 19:22:47
Heleen:
Vandiste:
Mina olen, erinevalt Kristjanist, oma lastel lubanud (kuni 2 aastani) laual istudes süüa. Põhjus väga lihtne, toit ei pudise maha.
"Laual istudes süüa"? Ma ei saa lihtsalt aru, kuidas see välja näeb.. Ehk saaksin seletust :)
Laua peal. Rätsepistes. Taldrik on jalge ees. Kuid seda loomulikult ainult oma kodus ja oma perega. Mitte väljas/külas või külalistega olles. Enne jäi see lisamata. Ning veel, mitte iga laps pole lauale roninud. Neljast ainult kaks. Mida viies teeb, seda on kolmveerand aasta pärast näha :).
Heleen
Abikokk
2011-01-04 19:36:35
Vandiste:
Heleen:
Vandiste:
Mina olen, erinevalt Kristjanist, oma lastel lubanud (kuni 2 aastani) laual istudes süüa. Põhjus väga lihtne, toit ei pudise maha.
"Laual istudes süüa"? Ma ei saa lihtsalt aru, kuidas see välja näeb.. Ehk saaksin seletust :)
Laua peal. Rätsepistes. Taldrik on jalge ees. Kuid seda loomulikult ainult oma kodus ja oma perega. Mitte väljas/külas või külalistega olles. Enne jäi see lisamata. Ning veel, mitte iga laps pole lauale roninud. Neljast ainult kaks. Mida viies teeb, seda on kolmveerand aasta pärast näha :).
Uskumatu ja ennekuulmatu minu jaoks.. ning lubamatu samuti. Aga eks iga inimene ise teab, kuidas lapsi kasvatab ja milliste reeglite täitmist kodus nõuab. Igatahes kõigi postitusi on väga huvitav lugeda ja saab nii mõndagi uut teada :)

Armastus käib kõhu kaudu :)

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-01-04 21:43:35
Heleen:
Uskumatu ja ennekuulmatu minu jaoks.. ning lubamatu samuti. Aga eks iga inimene ise teab, kuidas lapsi kasvatab ja milliste reeglite täitmist kodus nõuab.
Mina olen Pärnus ühes kohvikus Vandiste kolme last söömas näinud ja kõik käitusid väga viksilt ja viisakalt. :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Vandiste
Abikokk
2011-01-04 22:49:33
Pille:
Heleen:
Uskumatu ja ennekuulmatu minu jaoks.. ning lubamatu samuti. Aga eks iga inimene ise teab, kuidas lapsi kasvatab ja milliste reeglite täitmist kodus nõuab.
Mina olen Pärnus ühes kohvikus Vandiste kolme last söömas näinud ja kõik käitusid väga viksilt ja viisakalt. :)
Tänud, Pille, mind kaitsmast :).
Ma ei põe seda (väike)laste laua peal istumist söögi ajal, nad ju kasvavad välja. Erit kui näevad eeskujusid. Uskuge, vabakasvatust (kasvatamatust) ma ei praktiseeri ega poolda.
Netcat
Abikokk
2011-01-05 07:53:22
Kasvatuse mõttes ei põeks ma seda üldse, selge see, et inimesed enamasti üldse ei mäleta, mida nad kuni 2-aastaseks saamiseni tegid.
Usun siiski, et enamikule lihtsalt ei meeldi mõte sellest, et keegi on jalgupidi nende söögilaua peal, olgu see siis või oma laps. Seda võib muidugi ka teise nurga alt vaadata, võimalik, et Vandiste juures põrand on nii perfektselt puhas, et pole vahet, kas söögiriistad on laual või põrandal.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>