Nädala ja kuu menüü koostamine

Sussukas
Abikokk
2010-02-03 12:50:53
Spiidi:
Sussukas:
Seekord plaanin saia ka sügavkülma osta.
Kui aega on, siis sa võiksid kaaluda ka saia ise küpsetamist. Kui tihti küpsetada, siis on see päris kerge ning tuleb ilmselt odavam ja oi kui palju parem.
Vot mul ei tule saiad nii head välja. Seepärast olengi ostnud. Ainus retsept mis toimib, on safranikringli retsept. Sellest tehes pätsikesi. Aga kui küpsetan ka 4x taina, siis on õhtaks kõik ikka otsas. Poe sai püsib kauem. Leiva teen küll ise.

Vanad inimesed on väikesed sellepärast, et neil on väikesed kepid

Seenekas
Abikokk
2010-02-03 13:19:40
Kuumenüü koostamist pole kunagi proovinud, ka ei koosta ma otsest nädalamenüüd. Minu jaoks on ka küsimus selles, kas seda koostatakse rahalistest võimalustest lähtuvalt, ainult meelepärase söögi söömise järgi või mõnel muul põhjusel nagu näiteks meil, et lihtsalt tihemini kui x kord x aja jooksul toidupoed pole piisavalt käepärast. Kõigil puhkudel on lähtekoht väga erinev. Nädalaks-kaheks toidu ostmine on meie peres juba kaheksandat aastat ja kogu poeskäimisele kuluv aeg millelegi muule kulutada on päris tore. Menüü koostan enam-vähem nii, et kui palju soovime kala, kui palju liha, kui palju riisi-pasta jms. ja palju tavapärast juurikatoitu. Lisaks kõik toorsalatiks kuluvad ained. Magustoidud on omaette teema ja mind väga ei paelu kahjuks. Täpselt hakkliha vms iganes aineid ei oska üldse arvestada. Vaatan meie elukorralduse põhjal, et see toit selliste kogustega ilmselt on kaheks päevaks, aga see ka muutub olenevalt koormusest ja mis seal salata ka külma ilmaga läheb meil sööki rohkem nagu majakütetki. Samas on mul suht täpselt rahaliselt selge, palju meie pere söögile raha kasutab ja sellele vastavalt üritan neis piires püsida. Nagu Ilsu kirjutas, siis minagi vaatan sooduspakkumisi, enamasti selle pilguga, et just need tooted võiksid kodus varuks olla, niikuinii tuleks varsti koduses laos päevakorda. Kuid - ei ütle sugugi ära ka värske tooraine soodukatest. Kui ikka juurikad-kala-liha on hea hinnaga pakkumises, siis pole midagi selle vastu, et mõned päevad hoopis muud toitu süüa, kui algselt mõeldud. Ma ei jälgiks menüüd nii täpselt, rohkem on vahekordade küsimus, kas miski hakkab liialt domineerima, ära tüütab vms. Kala sööks me kindlasti rohkem, kui selleks mõistlike hindadega ja parema valikuga värske kala võimalusi oleks. Kahjuks külmutatud kalade tundmatute nimedega anonüümne valik pole ka see, mida mõne korraliku kasvõi Euroopa kalaturu värske kala valiku kõrval praegu üldse millekski peaks. Eksootilistest paikadest rääkimata.
Kätrin
Abikokk
2010-02-03 14:05:57
Mina olen ka harrastanud menüü koostamist ja kord nädalas poes käimist nüüd juba üsna pikalt - pea aasta kindlasti. Mina aga ei pane ette paika täpset menüüd (eks mõned road kindlasti mõttes on, mida valmistada sooviks), vaid juba kogemuse põhjal tean, mida ja kui palju osta - hakitud kalkuni kintsuliha kindlasti (kasutan tavalise hakkliha asemel), kanafileed, sinki, piimatooted ning juurikad-aedviljad-puuviljad. Kuivainete ostmine käib ca kord kuus ja siis palju ning varu on korralik olemas. Seega kombineerin nädala lõikes reaalsed road vastavalt isule, sest meie puhul ei tööta reaalse menüü ette-koostamine, sest kui selle roa järgi isu pole, siis ega me teda rõõmuga ei söö. Ja enamasti on ka 1 päev nädalas, kus siis teen roa asjadest, mis on seisma jäänud-üle jäänud nädala jooksul. Raha ja aega hoiab kokku kõvasti ning igalaupäevane poeskäik - hinnavõrdlus ja uute-huvitavate-eestimaiste toodete otsimine-leidmine on omamoodi rituaaliks saanud. Suvel lisandub sinna muidugi turulkäik :) Ainsaks komistuskiviks ongi just need samad isud, sest kui ikka tuleb sushi isu, siis annab kohe tunda, et ühe päeva toidukogus jääb nädala lõikes üle- see läheb sügavkülma.

Kätrini kokkamispäevik

Kirsike
Abikokk
2010-02-03 14:16:54
Seenekas:
Minu jaoks on ka küsimus selles, kas seda koostatakse rahalistest võimalustest lähtuvalt, ainult meelepärase söögi söömise järgi või mõnel muul põhjusel nagu näiteks meil, et lihtsalt tihemini kui x kord x aja jooksul toidupoed pole piisavalt käepärast. Kõigil puhkudel on lähtekoht väga erinev.
Ma ka mõtisklesin selle üle. Meil peamine lähtekoht majanduslik distsipliin ja säästev tarbimine :P Varemalt käisin peaaegu igapäev poes (aga siis polnud nii palju lapsi ka :) ) ja lisaks õhtusöögiasjadele sai ikka hulga muud träni ka alati ostetud (eriti tühja kõhuga peale tööd poodi minnes). Nüüdseks teine suur ja oluline lähtekoht on aja kokkuhoid, vaat et isegi peaeesmärk! Soodsaid leide ostan ikka, aga nüüd ainult kord nädalas :) Kui kohe eriti soodne ja kiiresti riknev kaup, siis käigu pealt vahetan menüüs toidu välja ka.

Lindude toitmine

Triin
Abikokk
2010-02-03 15:29:00
me ka käime korra nädalas poes ja nädala sees siis kiirelt piima jms. Väga suur kokkuhoid nii rahaliselt kui ajaliselt. Ja mulle just meeldib, et kaovad ära sellised "isude ostud". Et ma reeglina ei mõtlegi muus raames kui, et mis kodus on. Harva kui lähen keset nädalat no nt kookospiima otsima. Enamasti nende isudega kannatab nädala lõpuni ära. Menüüd ma ei koosta. Ostan sisetunde järgi. No et nt ammu pole kapsast olnud, võtan. Ja siis pärast vaatan, mis teen, kas hautist, pirukat või rulle jne. Liha ma ostan turult korraga suurema koguse. No kuus korra nt. Või toob tuttav jahimees. Siis ka ikka suurema varu ette. Hakkliha ajan ka ise läbi sellest turu lihast. Ja seda ka siis portsu kaupa sügavkülma. Kartulid on keldris ja riisi, makarone, tatart, kus-kussi ja erinevaid jahusid ikka vaatan, et oleks olemas. Ja leivad-saiad, võileiva pealised need võtame nagu isud kujunevad. Kala sööme liiga harva, sest lapsed väga ei armasta. Suitsukala ikka vähemalt korra kuus olen võtnud. Heeringas ja kilu on ka pidevalt võileiva pealiste nimekirjas. Ühest küljest oleks menüü arvatavasti rikkalikum kui käiks igapäev poes. Samas ma kardan, et kui sealt poest lõpuks koju saan, siis ei viitsi enam üldse midagi teha. Pealegi annab olemasolevatest asjadest päris palju erinevaid asju valmis teha. Esmaspäeval hautasin kartuleid võis ja segasin siis hakkliha hulka. Teisipäeval tegin kartulitanguputru. Täna sööme sibulasuppi. Homseks on tõenäoliselt segatoit eilsest ja tänasest. Reedel käime poes ja koju saame hiljem, mistõttu sööme salatit jm maitsvat, mis poest toome ja lõpetame töönädala veiniga. Laupäeval teen arvatavasti ahjupotis mõne roa, sest läheme lastega lumelinna ja siis tahaks koju jõudes kohe sööma hakata. Pühapäeval panen viimased lestad ahju. Magustoiduks on meil enamasti mingid küpsetised. Praegu on kodus purukooki ja maasikatorti. Kui need otsa saavad, siis teen viimastest õuntest koogi ja siis on järjekorras araabiapärane kook riisihelvestest, siirupiga. Hm. Kui nii vaadata, siis täitsa menüü. Ja tegelikult ma siis vist ikka koostan :). Aga väga ebateadlikult.
Triin
Abikokk
2010-02-03 15:35:28
Ja olles selle siia praegu ära kirjutanud tabas mind metsik isu stoovitud porgandite järele :D. Et see saab siis olema eelroaks täna :). Isud tekivad kohe ja mastaapselt kui natukenegi toidu peale mõelda :).
Ullike
Abikokk
2010-02-03 18:38:21
Triin:
Ja olles selle siia praegu ära kirjutanud tabas mind metsik isu stoovitud porgandite järele :D. Et see saab siis olema eelroaks täna :). Isud tekivad kohe ja mastaapselt kui natukenegi toidu peale mõelda :).
hehe - mul oli just sama meeletu isu eile. Oli ikka hea küll =D Tänaseks plaanisin praetud räimi - aga võta näpust. Priisle turul polnud räimepoegagi :( Jooksvalt sai see asnedatud kodujuustu-heeringa kastmega keedetud tilli-kartulite juurde. Magustoidu üle tulin just namisse juurdlema...

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-02-06 14:08:26
Ma otseselt menüüd ei koosta, kuigi ette pean küll planeerima talvisel ajal, sest ei pääse ise iga kell lapsevankriga poodi. Eile mõtlesin, et ideaalis tahaks, et me nädala menüü oleks selline. 1 x nädalas "tavaline" supp 1 x nädalas püreesupp 1 x nädalas kala 1 x nädalas liha (sh veis, kana, siga) 1 x nädalas riis/tatar/kinoa/kuskuss/bulgur/speltakruup/odratang või -kruup 1 x nädalas makaroni- v. pastaroog (Kristjan tegelikult ei armasta neid, aga on nõus "kannatama", et Nami-Nami pastaretseptide kogu täieneks :D) 1 x vabakava :D Maksimaalselt 2 x nädalas küpsetan kooki, 1 x nädalas testiks mõnda põnevat (kuuma) jooki, kerged desserdid lubatud ka muul ajal. Selgituseks: olen hetkel lapsega kodus, laps sööb enamasti palakesi meie söögitaldrikult. Mina söön kodus nii hommikust, lõunat kui ka õhtut. Meespool sööb lõunat väljas ning kolmapäeviti kodus ei söö, sest siis on trenn. Nädalavahetustel sööme kõik söögikorrad koos. Enamasti teen portsjonid siiski neljale - jätkub nii õhtusöögiks kui ka mulle järgmise päeva lõunasöögiks. Koogijäägid saab saata Kristjani kolleegidele või me vanematele, aeg-ajalt käivad sõbrannad ja naabrid abiks. Eks näeb, kuidas see plaan käima läheb. Üldiselt on siiski nii, et kui sisestan Nami-Namisse retsepte või toimetan vanu retsepte, siis lihtsalt hakkab isutama millegi järele ja seda ka teen. Ja küpsetame oluliselt rohkem, kui vaja või tervislik või mõistlik on, aga keegi peab ju need fotod retseptide juurde tekitama :O

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Netcat
Abikokk
2010-02-06 14:19:38
Kuna eelmisel nädalal olin haige, logelesin kodus ja lasin endale igast jama koju vedada, nüüd aga olen vähemalt nädala üksi, siis läheb tänasest käima režiim ja nädalamenüü teemal "enne toidupoodi ei lähe, kui kapp tühi". Tegin just arvestusliku menüü ühe inimese hommikusöögiks, kaasavõetavaks lõunamuginaks ja õhtusöögiks - järgmise laupäevani venitan välja, tundub, enne kui päriselt kuivainete peale üle minema peaks. Tõsi, mineraalvesi ja puuvili saavad märksa varem otsa, aga eks moos ja tee käivad masuajal kah.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Elis
Abikokk
2010-02-21 08:58:14
Meil toimub ka pigem selline nädalamenüü koostamine, et saaks kord nädalas suuremad ostud korraga ära teha ja siis pudi-padi, mis vahepeal lisandub (piim, maitseroheline) saab vahepeal kiire poodi lippamisega ära ostetud. Pille variant ideaalsest nädalamenüüst on tõesti se ideaalne, aga nende ideaalsete asjadega on nii, et need tavaliselt ei eksisteeri. Me vahel sööme ühte toitu kahekesi kolm päeva, sest mul on tõsiseid probleeme väikestes kogustes söögitegemisega. Pigem üritame lähtuda sellest, et kui täna oli supp, siis homme on praad ja kui homme on praad , siis kolme päeva pärast on kala/kana. :D
<< 1 | 2 | 3 | 4 >>