Fre Abikokk 2010-02-21 09:54:56 |
Pille:
Ma polnud märganudki siia lisandunud suht asjalikku "näidismenüüd" - selle võiks aluseks võtta küll ja meie peres on see ka eelistuste poolest teostatav. Ilmselt peaks kõiki asju tegema siis 8-10 inimese portsudena, kuna meil sööb mees valdavalt kõiks söögikorrad kodus, samuti tuleb lapsehoidjale jätta poisi jaoks toitu ja isegi olen vahetevhel päeval kodus. Peamiselt tahaks vältida 3-4 kord päevs söögitegemist - vahetevahel on tore, aga siis kulub kogu aeg söögiteole ära.
Ainult et korra nädals poes käimisega ei vea kuidagi välja, ma lihstalt ei jaksaks niipalju värsket kraami kokku tassida ja panna pole ka kuhugi.
Ja meie peres lisandub paratamatult ka see, et osa lapsi ei söö kõiki asju. Mees on selles osas väga nõudlik (peab kõike sööma), aga minumeelest pole eriti palju jubedamaid asju kui laste sööma sundimine. Alternatiiv ei pea olema teab mis peen toit ja loomulikult ma ei aktsepteeri seda igal söögikorral (et ei läheks mõttetuks vingumiseks). Tean igaühe mittesöömisi suht hästi ja seetõttu ei saa tüübid iga päev uue vinguga esineda. 1 x nädalas "tavaline" supp 1 x nädalas püreesupp 1 x nädalas kala 1 x nädalas liha (sh veis, kana, siga) 1 x nädalas riis/tatar/kinoa/kuskuss/bulgur/speltakruup/odratang või -kruup 1 x nädalas makaroni- v. pastaroog (Kristjan tegelikult ei armasta neid, aga on nõus "kannatama", et Nami-Nami pastaretseptide kogu täieneks :D) 1 x vabakava :D |
|
Hexy Abikokk 2010-04-22 15:20:13 |
Mina olen püüdnud teha nädalamenüüd umbes pool aastat juba(alati ei õnnestu ka). Kuumenüüd ma vist ei suudaks teha, sest liiga palju ette mõtlemist+tihti käime ise külas ja tulevad meile külalised ja sõidame näd. vahetusel ära ja selle tulemusena nihkuvad osad retseptid automaatselt järgmisesse nädalasse. Poes käime arvatavasti küll liiga tihti, ma pole ka pingutanud, et see toiming ainult kord nädalas teha,uigi võiks. Mina teen tavaliselt õhtul niipalju süüa, et jätkub mulle ja 2a lapsele järgmise päeva lõunaks soojendamiseks ka). Pille soovitusliku näd. menüü panin ka endale kirja, kuig ma menüü koostamisel järgin pigem seda mille järgi isu on ja ka mu kahene seda sööks või pean mingi tervisliku alternatiivi välja mõtlema. Mul on tegemist ootavaid retsepte nii palju, et ei ole probleem nädalamenüü tegemisel, ma ei kujutaks ette kui pean igal hommikul mõtlema mida süüa teha ja sii spoodi jooksma. Leiva teen ise ja saiaga saax ka hakkama(keegi meil ei söö viimasel ajal tavalist saia), küpsetan liiga palju ja magustoite teen ka. meil ikka igaks päevaks midagi magusat ka söögiks. | |
Sussukas Abikokk 2010-06-02 16:47:39 |
Meie oleme nüüd 5 kuud seda kuu menüüd harrastanud. Meil see toimib. Muidugi nüüd on külaliste-grill hooaeg käes. Seega on varuks alati sügavas grillimismaterjali + kiirkookide materjal. Vanad inimesed on väikesed sellepärast, et neil on väikesed kepid |
|
Tädi Eevi Kokaõpilane 2010-06-07 19:41:24 |
Kala peaks mu teada ka rohkem kui 1x nädalas menüüs olema. Ise püüan nii sättida, et 1x lõhe, forell (omega 3!!!) ja 1x valge lihaga lahja kala. N-ö taime päevi tuleb ka ca 2-3x nädalas ette. Ja minul aitas kala- ja vegetaartoitude tarbimist suurendada paast... noh mitte päris paast, aga.... Kevadisel paastuajal ei teinud kodus kordagi ühtegi liharooga (sh ka kana) - pidin kõvasti ajusid ragistama, et menüü üksluiseks ei läheks. Pärast seda perioodi tulevad sedalaadi toidud täitsa iseenesest. | |
Shiltsa Kokaõpilane 2010-11-24 11:10:28 |
Igal pühapäeval veedan aega kokaraamatutes ja/või Nami-Namis retsepte otsides ja nädalamenüüd kokku pannes. Mõnikord on põhimõtteks see, et otsin võimalikult vähe aeganõudvaid roogi, nt. siis, kui väsimus kallal või muidu kiire aeg. Mõnikord tahaks jälle midagi raskemat ette võtta. Üritan nii, et oleks suppi, kartulit, riisi/pastat, mõni köögiviljaroog. Varieerin nädala lõikes ka lihadega. Üldjuhul planeerin umbes 4 rooga, kuna nagunii jääb mõnest üle ja mõnel päeval tuleb jääke süüa. Nädalavahetustel meid eriti kodus pole tavaliselt (või olen üksinda ja siis söön väga lihtsaid toite), oleme kas minu või elukaaslase vanemate juures ehk siis keegi teine teeb süüa või teen mina süüa, aga teises kohas ja selleks pole vaja toitu osta.
Nädalamenüü tähendab ka seda, et teen ostunimekirja, mille järgi siis poes ringi liigume. Hoiab aega kokku. Raha ka, ei otsa mingeid ebavajalikke asju kokku. Üldjuhul. toidupeegeldused.com |
|
Miksineiu Kokaõpilane 2011-10-03 10:11:53 |
Olen koostanud ka kuumenüüd. Väga hea variant, sest tead umbes kui palju raha läheb. Üldjuhul teen nii, et kuu alguses ostan liha,hakkliha ja kana ära ning nende asjade järgi hakkan oma menüüd valmistama. Suvisel ajal teen suppe vähem, aga külmal ajal on supp siiski iga päev menüüs. Nimekirja koostan ka iga kord kui lähen poodi ning üritan rangelt sellest kinni pidada. Kala sööme küll vähe, mis ei ole väga hea.. aga ega suured kalaarmastajad ka ole. Hetkel veel on võimalus ka vanaema aiamaalt värskeid asju saada... viimaseid tomateid, kurke, porgandit ja peeti.. nii, et niikaua kui saab, siis sööb värsket juurvilja ka palju. Muidugi ka vahel on menüüga tagasilööke, sest tüütab ära ja mõte jookseb juba koostamise peal kinni. Sööme ju üsna lihtsat toitu, kõik vanaema käest õpitud ja siis tahaks proovida midagi uut.. siis ei ole menüüst kinnipidamisest juttugi. Üldjuhul, kui on plaanis raha kokku hoida, siis hea süsteem. | |
Asiil Kokaõpilane 2012-02-27 18:21:59 |
Meil on kasutrusel nädalamenüü. Lähtun mitmekesisusest, et oleks suppi, kala, liha, köögivilju..... Poes käin esmaspäeval ja neljapäeval. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-08-22 20:52:26 |
Kopeerin siia kommentaari külalisraamatust:
KT:
Ja enda vastuse:
[2quote]Kt, ettepanek on väga hea, aga hetkel on nii-nii kiire, et ei jaksa sellist head menüüd paika panna regulaarselt. Kunagi kindlasti! Seniks soovitan aga jälgida Nami-Nami foorumis õhtusöögiteemat - seal on väga palju toredaid ideid, samuti on ehk abiks Nami-Nami Facebooki lehekülg, kus ma proovin soovitada hooajalisi ja soodsaid ning põnevaid retsepte.[/quote]
Tegelikult oleks muidugi hirmus tore, kui ma suudaksin sellise nädalamenüü siia regulaarselt tekitada, aga hetkel pelgan, et mul pole ei aega (ja ega sel sügisel eriti seda vaba aega juurde kahjuks ka ei teki ;)) ega tegelikult ka teoreetilisi teadmisi, et kõik need süsivesikud-valgud-rasvad täpselt paika saada. Enda pere menüüd koostan isude ja kõhutunde järgi, TAI toitumisteadlased ei pruugi aga seda üldse heaks kiita.
Tuleks ilmselt mõne dietoloogi või toitumisnõustajaga koostööd teha, tingimusel, et retseptid on siitsamast Nami-Namist võetud (või siia lisatavad). Kui keegi oskab kedagi soovitada, siis andke teada :)
Olen üsna saamatu toidutegemise alal. Oskan küll süüa teha, kuid ei suuda panna kokku menüüd päevade kaupa. Kipun tegema samu toite, nii et kõik (meie peres kokku kuus inimest) on juba tüdinud. Aega on ka vähe - tööl olen 8.00 kuni 17.00. Mul oleks tegijatele ettepanek - kas võiksite panna kokku menüüd pikemateks perioodideks (nt 2 kuud), mis sobiks erinevatele peredele (lastega, lasteta, lasterikastele jne). Olen just selles mõttes mures, et ei suuda pakkuda oma lastele tervislikku, sobiva kaloraažiga ja mitmekesist söögivalikut. Kui aga teate, et midagi sellist on juba olemas, andke palun sellest teada:)) |
|
Karima Abikokk 2012-08-26 22:09:10 |
ma kunagi piilusin lasteaedade menyydele :) seal on vaga hea igast ideid soogi kordadeks saada kuude kaupa :) | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-11-28 15:44:05 |
27.11.2012
Amanda-Riin:
28.11.2012
Andke ideid palun. Olen järgnead poolteist kuud kahe pisikese laspega üksinda, elukaaslane käib kodus ainult söömas ja magamas. 5-kuune beebi on 100% sülelaps. Seega pean leidma viisi, kuidas oma elu veidi lihtsamaks teha. Oleks vaja toite, mida saab ette teha mitmeks päevaks külmikusse. Need peaks olema ühtalis lihtsad teha. Ma ei ole siiani suur üles soojendaja olnud ja tea isegi seda, millised asjad soojendatult süüa kõlbavad üldse. Ahjuliha ja keedetud kartulid. Aga veel? Fre:
Fre mõte tatrapudrust on hea - tõesti võid teha topeltportsu putru oma pere jaoks - järgmisel päeval saad kasutada nt erinevate tatrasalatite valmistamiseks või praed porru ja sojakastmega läbi (aega võtab 5 minutit ja mulle väga maitses!). Eelmise päeva keedetud makaronidest annab lisaks praetud makaronidele ka erinevaid makaronivorme teha (makaronid kihiti vormi, munapiim peale). Kõiksugu tummised supid kannatavad hästi taaskuumutamist. Ja mõned purgisupid võib ju ka sahvrisse varuda, kui suvel-sügisel ise sisse ei teinud - kõik polegi nii hullud ju.
Mingi aeg ju lapsed magavad ka ikka? Ja kas viiekuune kannatab nt kandelinas/kõhukotis olemist? Ma esimese lapsega vist kuude kaupa ainult nii süüa tegingi (ja koristasin kodu jne jms), et tütar nohises nina all.
Kas on kellelgi veel häid konkreetseid retseptisoovitusi?
Kui ma juhtun üksi kodus olema ja tavapärasest toitlustussurvest pääsen, siis sageli teen esimesel päeval potitäie tatraputru, mis võiga praetult moodustab kolme päeva hommikusöögi, ja lõuna ajal kolmeks päevaks potiga läätsesuppi, seda kõige lihtsamat (Herbamare puljong, porgandid, läätsed, ingver). Üldiselt suppe kannatab ju hästi soojendada. Aga ootan ka huviga teiste vastuseid, mina lihtsalt ei jaksa iga päev süüa teha, eriti kui jõuan töölt alles üheksa paiku. |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 > >> |