Struudel - magusad ja soolased struudlid

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-08-10 10:04:22
Gundel's Hungarian Cookbook K?roly Gundel (1883-1956) on ilmselt kuulsaim Ungari päritolu kokk (kes ei oleks kuulnud "Gundeli pannkookidest"?) ning tema 1934. a. üllitatud kokaraamat on tõlgitud paljudesse maailma keeltesse. Minu käes on inglise keelne tõlge, mis on toimetatud-parandatud K?roly poegade Ferenci ja Imre poolt.. Struudli kohta kirjutab raamat järgmist: STRUUDLITAINAS 350 g jahu 25 g rasva 1 suur või 2 väikest munakollast umbes 2,5 dl käesooja vett 10 g rasva tainapalli määrimiseks äädikat 30 g rasva venitatud tainale määrimiseks (sulatatud) 10 g rasva panni määrimiseks 30 g tuhksuhkrut Struudlit tuleb teha kõrge gluteenisisaldusega jahust. Sõelu jahu lauale. Tee keskele süvend, pane sinna rasv, munakollane, paar tilka äädikat ja niipalju soolaga maitsestatud käesooja vett, et saaksid pehme taina. Sõtku tainast seni, kuni see enam laua külge kinni ei jää ja hakkab "villi" minema (starts to blister). Vormi tainas palliks, määri rasvaga ja pane soojendatud kaussi. Kata kauss kinni ning lase soojas kohas vähemalt 20-25 minutit puhata. Samal ajal valmista üks täidistest. Kata umbes 140x70 cm suurune laud puhta laudlinaga. (Laud peab olema neljast küljest ligipääsetav!) Pane tainapall keskele, suru käed rusikasse ja aseta taina alla, tainast rusikatega tõmmates-venitades. Tee käed jahuseks, jaluta ümber laua ja venita tainast tainaserva tõstes ja tõmmates. Ettevaatlikult! Tee seda ühtlaselt, et õhuke tainas ei rebeneks. Kui tainas rebeneb või ei veni, siis on jahu vale (= madala gluteenisisaldusega) või vajad rohkem praktikat :) Valmis tainas peaks kogu lauda katma ja üle ääre rippuma. Lase tainal paar minutit kuivada, aga mitte liiga kaua, sest siis muutub see rabedaks. Pintselda sulatatud rasvaga. Täidise pealepanekuks on kaks moodust: 1) pane täidis piki tainast peenikeste ribadena, jättes 10 cm kahe täidiseriba vahele 2) määri täidis peale ühtlase kihina, jättes 10-15 cm servadest vabaks. Soovitame 1. moodust kohupiima ja kapsatäidise jaoks, 2. moodust kõikide teiste täidiste jaoks. Kui täidis on peale määritud, siis keera servad täidisele ja laudlina abil keera struudel rulli. Määri ahjuplaat rasvaga ja lõika struudel nii, et see mahuks ahjuplaadile. Pintselda pealt sularasvaga ja küpseta mõõdukalt kuumas ahjus, kuni krõbedad ja pealt helekollased. Valmis struudlile puista tuhksuhkrut (v.a. kapsastruudlile :)). Lõika struudlid kerge nurga all kenadeks viiludeks. TÄIDISED Puuviljatäidis 1.5 kg värskeid puuvilju 60 g riivsaia 120 g jahvatatud kreeka pähkleid 150 g tuhksuhkrut jahvatatud kaneeli 30 g rosinaid 50 g rasva suhkrut Õunastruudli jaoks soovitatakse eelkõige hapukaid mahlaseid õunu (ingl. k. winesap apples, siidritootjate lemmikud). Koori ja riivi õunad. Puista riivsai struudlitainae,siis jaota peale riivitud õunad, kreeka pähklid, rosinad, maitse järgi suhkrut ja kaneel. Keera üsna tihedasti rulli ja küpseta. Teised populaarsed puuviljatäidised on kivideta kirsid (tihti hapu- ja maguskirsi segu), kivideta ploomid. (Kirsi- ja ploomistruudlisse ära rosinaid pane.). Kui kasutada vähemagusaid maasikaid, siis lisa rohkem riivsaia. Kreeka pähkli täidis Kasuta rohkem rasva rullitud struudlitaina määrimiseks. Puista peale riivsai, 360 g jahvatatud pähkleid, 200 g suhkrut, 60 g rosinaid ja veidi riivitud sidrunikoort. Keera rulli ja küpseta. Mandlitäidis Puista 60 g riivsaia struudlitainale, määri peale 180 g (9 sl) rosina- või vaarikamoosi. Hõõru kausis 4 munakollast, 180 g suhkrut, 40 g jahu, 3 dl piima ühtlaseks, sega juurde 300 g jahvatatud mandleid. Kuumuta keemiseni. Sega juurde kõvaks vahustatud munavalged ning määri seejärel saadud kreem struudlitainale. Keera rulli ja küpseta. Kapsatäidis 1500 g kapsast, soola, 80 g rasva, 2 sl suhkrut, musta pipart Eemalda kapsalt südamik ja lõika kapsas ribadeks. Maitsesta soolaga ja lase paar minutit maitsestuda. Suru kuivaks. Hauta kapsas pannil rasvas tasasel tulel pehmemaks. Mooniseemnetäidis Jahvata 360 g mooniseemneid, siis sega 3 dl piima, 300 g tuhksuhkru ja vähese riivitud sidrunikoorega. Kuumuta tasasel tulel, kuni saad ühtlase pehme pasta, mida saaks määrida. Nüüd sega juurde 60 g rosinaid ja 200 g riivitud kooritud õunu. Puista 60 g riivsaia struudlitainale, seejärel määri õuna-mooniseemnesegu. Keera rulli ja küpseta.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Põrnikas
Abikokk
2009-08-10 22:51:08
kaks viimast kooskokkamist on minust kuidagi märkamatult mööda läinud, aga sellest tahaks küll osa võtta. kuigi esialgu vist siiski ootan-vaatan, mis nippe targemad jagavad..
Hexy
Abikokk
2009-08-11 14:56:24
Salateid pole ma veel teha jõudnud, kuigi 1 retsept on ootel. Struudlit tahaks küll proovida, kuigi teiste juttude põhjal tundub asi olevat keeruine, õnneks ma pole arg :P

Hexy asjatab

Martiina
Abikokk
2009-08-11 20:48:57
Kuna koduaiast (õigemini vanemate koduaiast :D ) oli õunu juba saada, otsustasin, et prooviks siis struudlit teha. Uurisin enne youtube'ist õpetusi ja siis asusin tegema. Tainas sai 290g jahust, 3 tl võist, ühest munast ja veest (koos lahtiklopitud munaga 180 ml) ning poolest tl äädikast. Lasin soojas toas tund aega "rahuneda" ja seejärel venitasin umbes 100 x 50 cm suuruseks. Tainas venis väga kenasti, veidi ebaühtlaselt... aga seda seepärast, et see mul esimene struudel :D Sisuks läks siis umbes kilo õunu tukkideks lõigatuna ja suhkru-kaneeliga segatuna. Lisaks rosinad. Kusjuures täidist panin enda meelest veidike palju. Järgmine kord panen vähem. Küpsetasin 180 kraadi juures umbes 40 minutit. Ja kõik see mässamine kokku maitses imehea :) Mees sõi kolm tükki järjest :D Siis ütles, et rohkem enam ei mahu :D Seega kokkuvõttes peaks teinekordki tegema ja mõne muu maitsega proovima. Kohe kindlasti :)
Heleen
Abikokk
2009-08-11 22:13:45
Ka mina sain täna oma esimese struudliga ühele poole. Valmistasin siis kohupiima-õuna struudlit. Aga tegemisest ja seikadest räägin mõne aja pärast. Võin öelda, et jäin üldjoontes endaga rahule :)

Armastus käib kõhu kaudu :)

Liiseli
Abikokk
2009-08-11 23:35:48
Ma just mingi hetk mõtisklesin, et kõige rohkem meeldivad kooskokkamised, mis nõuavad mõne klassikalise tuntud, aga veidi keerulise retsepti läbiproovimist :) Nagu tellimise peale on mul külmkapis ka viimased kodumaised kirsid, nii et kirsistruudel tuleb! Kuna fotokas on kaugel maal, siis äkki tuleb hiljem õunastruudel ka :P Üks minu lemmikkokaraamatuid on Šveitsi koolide kodumajanduse-kokanduse õpik ja seal on struudel (isetehtud taignast) esimene küpsetiste osas :)
Zoozi
Abikokk
2009-08-12 09:16:38
Ma olen kaks korda teinud struudlit. Tegin taina ise ja täidiseks oli õunad, rosinad ja saiapuru (vist?). Aga see oli päris ammu. Külmikus seisab ammu ostetud pakk filotainast, mis vaja ära teha. Kogun aina julgust, kuna pole sellega varem küpsetanud. Ilmselt tuleb siis üks struudel :)

Zoozi tegemised

Marju
Abikokk
2009-08-12 10:41:51
Väga meeldiv., tahan kindlasti proovida. Aga üks küsimus. Mul kindlasti ei ole mõtet hakata struudlitainaga jamama, sest põhimõtteliselt olen kõigile pingutustele vaatamata ikka totaalne äparduja. Seega sooviks üritada poest ostetud lehttainaga. Kas võin lihtsalt siis taina asendada? Või on mõni spetsiaalselt lehttainaga struudliretsept või on mõni muu hea nõu? (variant oleks kõik, kassist meheni, kodust ära saata, vältida koristamist ja töötamist ja hoopis struudlile keskenduda, aga see võimalus on nullilähedane..)
Kiilike
Abikokk
2009-08-12 13:30:51
nii, sain tehtud selle aasta esimese õunastruudli. Retesept on parim mida söönud ja ise järgi teha proovinud olen :) . ps. struudel on tegelikult üks lihtsamaid küpsetisi, ainuke mis natuke probleeme tekitab on rullikeeramine(tegelikult peaks võimalikult tihedalt tegema ja tükid ei tohi sees olla suured ja kõvad/nurgelised).

kiilikese köögikatsetused

Heleen
Abikokk
2009-08-12 13:35:59
Polnudki ammu kooskokkamisest osa võtnud, kuid nähes, et uus teema on STRUUDLID, haarasin kohe võimalusest, sest pidingi niikuinii midagi kohupiimast küpsetama. Nii saigi alguse minu kohupiima-õunastruudel. Imestasin, et struudli valmistamisele kulub suhteliselt vähe võid, võrreldes mõne teise retseptiga. Kuna ma polnud kunagi struudlit teinud, siis väike hirm oli sees aga tegemisel selgus, et polnud hullu midagi. Kõige keerulisem osa oli rulli keeramine. Taigen oli nii õhuke ja täidis tahtis välja tulla igalt poolt. Siiski olen hullemat vaeva oma elus näinud :D. Oleksin soovinud oma struudlile paremat väljanägemist, et ta oleks kõrgem näiteks. Ei tea kas ma poleksin pidanud rohkem täidist panema või see rulli keeramine siiski ebaõnnestus? Üldiselt aga struudel üllatas mind positiivselt ja usun, et see polnud mitte viimane kord seda teha. Muide, mul tekkis veel selline küsimus, et miks on vajalik taignale äädikat lisada? Mida äädikas teeb? Ka blogis on struudlist juttu.

Armastus käib kõhu kaudu :)

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>