Fre Abikokk 2009-05-19 18:14:43 |
Et nüüd mitte asjata lahmida siis otsustasin tänast koleda ilmaga päeva kasutada "turukontrolliks". Lootsin, et rahvast pole nii palju kui nädalavahetusel. Meeldivad aspektid: puhas, korras, turu keskel oleva purskkaevu ümbruse pingid olid rahvastatud hoolimata pilvealusest ilmast. Oli tore kartulipood kus olid väljas sortide kirjeldused ja müüja andis ka nõu. Minu meelest olid liha hinnad päris soodsad (korralik kaelakarbonaad 70 eek kilo ja hulganisti muidu sobivaid sealiha tükke 50-60 eek) ja lihapoed toredad. Kala osas oli sortiment suht piiratud aga forelli kilohinda nägin 69 eek ja see on ka OK. Näis mis sellest kohvikust (Reval Cafe) saab, praegu müüvad saiu ja pirukaid hinnaga 5 eek tk, inimesed ostavad kümnete kaupa ja maitse on üllatuslikult hea (õunapommid näiteks). Ökotoodete (jahud ja kodukeemia jmt on endiselt olemas. Ebameeldivad aspektid: putkadesse on lapsekäruga väga raske sisse pääseda ja loomulikult sain juba mõne provva käest sõimata ka et trügivad igale poole oma tittedega. No ma ei jäta aastast üksi õue ka. Mingist invajuurdepääsust pole mõtet rääkidagi. Leidus ka väga imelikke turuputkasid: R-kiosk (!!!!!), Kalevi kommipood (ma tahaks turult just mingeid imelikke vene komme, kui üldse komme tahaks), arusaamatud toidukaupade putkad sortimendiga sool, kolm erinevat kuivainet, limonaad, tomatikaste, pakisupp - ei tea kes ja mida sealt ostma peaks. Välilettidel juur- ja puuvilja müüjate sortiment kordus läbivalt. Nurmiko pood - no ei asenda minu vana "hiirelõksupoodi". Kindlasti tuleb pärast veel midagi meelde aga ju ma siis täiendan. | |
Eva Abikokk 2009-05-20 11:13:33 |
Minu meelest väga sümpaatne koht, kenasti korda tehtud, letid kööviljade all lookas ja hinnad on ikka nii kui vanasti, ei midagi hullu ehk siis pisut kõrgemad kui keskturul. | |
Triin Abikokk 2009-05-20 11:41:44 |
Suur tänu Fre. Liha hind tundub ok. Lähen siis ikka vaatan, et kuda ja mis :). Mul on enamvähem sama maa mõlemisse sõita. Tore näha, et turu majandus hakkab meil vaikselt hoogu sisse saama :). | |
Netcat Abikokk 2009-05-20 14:19:11 |
Aga see tante, kes turu tagaotsas ühes majas vanasti Saaremaa liha müüs, seda ei ole enam? Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Fre Abikokk 2009-05-20 14:38:20 |
Netcat:
Saaremaa liha putka/majake on eraldi olemas küll, mitte samas kohas vaid eespool (Nõmmepooleset väravast sisenedes suht kohe vasakul). Ma ei tea kas müüja on sama aga Saaremaa toodete putka on igatahes. Aga see tante, kes turu tagaotsas ühes majas vanasti Saaremaa liha müüs, seda ei ole enam? |
|
Gita Kokaõpilane 2009-05-21 13:05:54 |
Mulle jäi hingele majake sildiga Apetit, kus oli muuhulgas martsipanimassi ning juba valmis rullitud ümmargusi martsipanilehti (karp nagu küpsetuspaberil) - võta aga karbist välja ja laota tordile. Poole kõrvaga kuulsin, et kuu lõpus pidi värvilist martsipanimassi ka tulema. Küpsetiste kaunistamiseks oli veel pistaatsiamassi martsipaniga. Tuleab ainult kotikese otsa auk sisse teha ja kasutada nagu glasuuri. Küpsetamiseks oli šokolaadi ning nööbikesi. Liigse magususe välitmiseks oli ka lett marineeritud küüslauguga. Tundub, et seda majakest hakkan edaspidi igal turul käigul külastama. | |
Seenekas Abikokk 2009-05-25 19:11:02 |
Eelmine nädal uue turu üle vaatamine ebaõnnestus, sest seal tundus liiga suur trügimine olevat ja ei hakanud üldse parkimiskohta vaatama. Täna siis läks õnneks. Kurbusega pean tunnistama, et minu jaoks see koht enam päris turuna ei kvalifitseeru. Avaletid ja tänavakate ja purskkaev olid kenad, aga need majakesed valmistasid pettumuse. Ilusad, aga mis siis? Uksed nii kitsad ja mingid ebamäärased igal majal erinevad astmed uste ees (nagu Fre märkis, et lapsekkäruga inimesed ja invaliidid on ära unustatud). Pealegi ei saa ma aru, mis mõte on nii paljudel eri majakestel kauplemise seisukohast? Eelistaksin ühte pikka letti eri kauplejatega, kus saaksin käia ja võrrelda ja kaubelda, mitte veeta aega eri majakeste ustel tõugeldes ja ikka mitte mingit ülevaadet saades. Minu jaoks on liiga euro ja ilus, sellist turumeeleolu ei ole. Mõtlesn Helsingi turuhoone peale, mis on sama kena, aga kus kõik on sama katuse all ja sisenemine tänavatasapinnalt laiadest ustest. Nojah virisen. Hinnad on vist nagu ikka, aga kuna viimasel ajal olen Balti jaamas käinud, siis hinnavahe oli ikka päris paras igasugu toidukraamil ja mitte Nõmme turu kasuks. Puhtus on muidugi tore, kuid mind on alati lummanud igasugused ida- lõunamaade turud, kus see ei ole kõige olulisem prioriteet ja rõhutakse kaubaküllusele, vahetule suhtlusele ja kauplemisele. Aga me oleme siiski Põhjala poolelt. Meeldis Nõmme käsitööputka, kus memm kogu aeg heegeldas ja inimestega samal ajal suhtles. Teiseks oli atraktiivne üks majake, kus müüdi selliseid Itaalia antipastide tüüpi tooteid, aga küsinud müüjalt kapparite hinda, ei tõstnud ta isegi pilku, vaid teatas, et näidised on seinal riiulil (?). Tõepoolest olid ja mina, rumal, ainsa inimesena seal majakeses ei tulnud selle pealegi, et seal ise selja tagant riiulist hindu uurida, sest letis neid polnud. Kuna ta ennast minust segada ei lasknud, siis sõin rahumeeli maitsmiseks väljapandud erinevalt maitsestatud küüslauke ja muud rohkem, kui viisakus mind muidu lubanud oleks. Maitsvad olid. Õnneks olid mõned tuttavad memmed endiselt oma kraamiga kohal ja see rõõmustas. Siiski, kui ma tahan turulkäigurõõmu, siis valin ma muu koha, aga kui on vaja korralikku toidukraami ja hinnad pole väga määravad, siis on tore koht. Selline kuhu saata mees nimekirjaga, et niipalju kaelakarbonaadi ja niipalju kirsstomatit. Ja ilmselt toob korraliku kraami. Nojah ja siis suurim hinnaüllataja oli karulauk. Sellise kimbu eest, mida olen mitmeid nädalaid juba ostnud küll kolme, küll nelja krooniga, küsiti Nõmmel viisteist krooni. | |
Spiidi Abikokk 2009-05-26 10:30:49 |
Seenekas:
Need majad on tõesti veidrad. Selleks, et näha, mida pakutakse pidi majakesse sisse minema, aknast ei näinud. See on päris tülikas, et kõik majakesed läbi käia. Eriti veel, et uksed oli tõesti väiksed ning puust (ehk siis läbipaistmatud) ja uksest väljuva/siseneva kodanikuga kokkupõrkamine oli pea reegel.
Üleüldiselt mulle see idee meeldib, et turud ilusaks ja armsaks remontida. Kuid selle juures ei tohiks unustada turu tegelikku võlu, mis peitub toredates memmedes, kes müüvad hooajalisi oma aia saadusi. See tundus Nõmme turult kadunud olevat :(
Kurbusega pean tunnistama, et minu jaoks see koht enam päris turuna ei kvalifitseeru. Avaletid ja tänavakate ja purskkaev olid kenad, aga need majakesed valmistasid pettumuse. Ilusad, aga mis siis? Uksed nii kitsad ja mingid ebamäärased igal majal erinevad astmed uste ees (nagu Fre märkis, et lapsekkäruga inimesed ja invaliidid on ära unustatud). Pealegi ei saa ma aru, mis mõte on nii paljudel eri majakestel kauplemise seisukohast? |
|
Kardemon Abikokk 2009-05-26 21:52:50 |
mina käisin ka Nõmme turul :)
mulle need majakesed-tänavakesed meeldisid! ("nagu muinasjutt!" olen kommenteerinud turgu) nagu väike linnake, kuhu aega parajaks minna tegema. ega ma praktilise poole peale ei mõtelnud. minu jaoks tundus tore mõte käia ühest poekesest teise. aga kui rahvast palju, siis võib see tõesti äärmiselt tüütu olla kui poodi ei saa ja seda ei näe, mis sees on...
eriti meeldis see, et müüjad suhtlesid eesti keeles!!! mujal turgudel on minu kogemuste põhjal see pigem erand olnud.
terve turg oli ilus puhas. kõike uudistava lapsega on seal hea (turvalisem) jalutada. aga wc-s olid ikka paberid maha visatud... kahju, et enda järgi koristada ei osata. loodan, et ülejäänud turg jääb ikka puhtaks.
ja minu meelest oli seal küll tore turu-meeleolu. müüjad olid rõõmsameelsed ja suhtlesid rohkem kui nö "tavapoes." http://kardemon.blogspot.com |
|
Seenekas Abikokk 2009-05-28 10:27:37 |
Kardemon, ära palun nüüd mu peale pahanda - seal on tõesti tore aega veeta ja inimesed olid sõbralikud, sealjuures eestikeelsed. Kui ma elaksin endiselt Nõmmel ja mul oleks väikseid lapsi, oleks tore koht kuhu ilusa ilmaga minna. Niisama, sest vankriga sisse poekestesse naljalt ei saa. Samas ei kujuta ma ette, kuidas seal kulgeda jagrattaga, millega vanasti tihti turul käisin. Polnud ühtegi kohta, kuhu seda jätta/toetada saaks. Ja mis hakkab toimuma, kui väljas sajab ja lõõtsub tuul? Sebida kõigi nende ustega? Libedate trepikestega? See pole muidugi ostjate mure, kuidas kauplejad hakkama saavad, aga pikajalise mitme kaupluse omanikuna näen, et seal pole läbi mõeldud, kuidas peale muinasjutu ka kauplemine igal juhul hästi toimiks. Ilus oli seal küll. Ja väiksemate ostude tegemiseks ka hea. Mul isiklikult on alati olnud vaja osta parajalt suuri koguseid (alguses suur pere, nüüd linnast väljas elamine) toiduaineid ja selleks pole seal tingimusi. See on koht, kus kulgemiseks tuleb varuda aega. Äh, ärge mind nüüd selle kriitika pärast kividega loopima hakake, küllap lähen sinna veel, kuid püsikunde enam pole. | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >> |