Kiilike Abikokk 2009-08-25 15:20:34 |
mina olen viimased 4 aastat kasvatanud melody nimelist kurki. On ta mul olnud kuumas ja kuivas kasvuhoones, suve lõpus niiskes ja jahedas kohas(õues kasvav viinamari kipub suve teisel poolel laiutama) ja pole õnnestunud veel mõrudat kurki saada. Äkki on see juhus aga samas tean et pärnumaa kurgikasvatajad (vähemalt 2 kes keskturul müüvad) kasvatavad sama sorti. Sel aastal katsetan azteć´it, tundub üsna sarnane olevat aga koor on teravamate karvakestega :( Viiest kõrvitsataimest on otsustanud ainult üks taim anda ühe kõrvitsa :( , patissonid suutsid varjata oma vilju hetkeni kui nendega pole enam midagi mõistlikku peale hakata(ufod on korraliku praetaldriku suurusega). Suvikõrvitsad andsid mõned kõrvitsad ja sellega asi piirdub :( Aedoad, mis said väga vara maha, olid madalad põõsad ja kandsid juba oma saagi ära, aga need, mis hiljem maha said, on mingil põhjusel kõik kõrged st vajavad tuge. Ja ääretult tobe soovitus, et näpistage latv ära siis hakkab kaunu kasvatama - ega ei hakka küll, ainult uue kasvu ajab viimasest lehekaenlast :mad: | |
Tullia Abikokk 2009-08-25 21:23:11 |
Seenekas:
Oma algaja aedniku mõistusega proovisin ka nii, et korjasin õitsenud õied ruttu ära, kui olin eelnevalt suurema hulga suvikõrvitsapoegi mädanenuna leidnud. Kahjuks mädanevad ka need, millel õis eemaldatud. Siiski olen viimase nädala jooksul paar esimest suvikõrvitsat saanud.
Suvikõrvitsatel kipuvad õiepoolsed otsad suurte vihmadega mädanema minema jah, aga selle vastu saab nende krimpsutõmbunud õite kohe pärast õitsemist eemaldamisega. Muidu koguneb sinna vesi ja siis nii lähebki. |
|
Seenekas Abikokk 2009-08-26 10:59:36 |
Tullia:
Ainult kroonlehtede eemaldamisest on vähe, tuleb kogu lugu viljani ettevaatlikult ära võtta. Iga kord muidugi pole kasu. Mul on hommikune esimene käik nö. koristustööle. Seenekas:
Oma algaja aedniku mõistusega proovisin ka nii, et korjasin õitsenud õied ruttu ära, kui olin eelnevalt suurema hulga suvikõrvitsapoegi mädanenuna leidnud. Kahjuks mädanevad ka need, millel õis eemaldatud. Siiski olen viimase nädala jooksul paar esimest suvikõrvitsat saanud.Suvikõrvitsatel kipuvad õiepoolsed otsad suurte vihmadega mädanema minema jah, aga selle vastu saab nende krimpsutõmbunud õite kohe pärast õitsemist eemaldamisega. Muidu koguneb sinna vesi ja siis nii lähebki. |
|
Täpik Abikokk 2009-09-29 23:07:21 |
Kokkuvõtete aeg.... Nüüd on siis teada, mis see aasta aia taha läksid: 1. herned - keegi pistis seemne nahka või lihtsalt ei idanenud korda 3. 20 a jooksul pole veel olnud, aga mida kõike vanuigi ei õpi.... 2. peedid - mingi minipeedila, lehti natuke ja peedid 0,5 cm läbimõõt ja 1-2 m pikad - puhas anektoot 3. mustjuur - pakist 4 ülisaldat ja pikka 30-40 cm juurikat, kui hiired enne ei jõua, proovin nädalavahetusel ära 4. suvikõrvits, enda seemetest ei saanud, turult toodu annab harva ebamääraselt kollakaid ja vormituid kõrvitsaid kas väga suuri või väga väikeseid. Olen roheliste vorstikeste austaja.... 5. petersell- lehti oli, juuri ei saanud, selleriga umbes sama seis. Ülejäänu võib õnnestunuks lugeda, erinevad salatid, porgand, sibul, kaalikas, pastinaak, lill- ja spargelkapsas, basiilik, portuulak, salvei ja tomatid OK ja ÕUNAD!!!!!!!.... Isegi pirne oli. Purgid keldrist otsakorral, aga ebaküdoonia tahaks veel taarat saada ja hea inimese toodud jõhvikad kah.... Näis, kas tuleb täna külm, ja mis alles jääb.... | |
Netcat Abikokk 2009-09-30 17:58:20 |
Ah et kokkuvõtted.
Maasikad kandsid nagu loomad, poleks kunagi uskund, et korjan ja nutan väsimusest ja nördimusest, et ei jõua kõike ära korjata.
Rooma salat oli väga korralik, aga sai liiga ruttu otsa.
Suvikõrvits kandis nagu loom, ainult et liiga hilja ja kõik korraga.
Oad kandsid nagu loomad, ainult et jällegi, hilja ja kõik korraga.
Kurk hakkas ka veel vastu talve möllama. Edaspidi kasvatab kurki ainult loori all ja ei kuula vanemate jauramist selle kohta, et pole vaja...
Nuikapsaid sai liiga palju pandud, ei jõua ära süüa. Jutt sellest, et lillad nuikapsad ei puitu, on puhta vale - ega ikka puituvad küll.
Salvei lokkab - liiga hilja, jällegi... Istutasin paar tükki tuppa potti ümber.
Porgandid läksid üldiselt korda, kuigi olen mures nende pärast, mis veel maast võtmata on.
Sibulaid olid ilusad aga tuleks rohkem maha panna, ühest peenratäiest on vähe. ja WTF ma õigel ajal rohkem küüslauku ja peterselli ei pannud?
Õnnestumise hulka tuleb lugeda ka sel aastal viimaks ometi lõplikult põõsa kuju omandanud ja õisi ning vilja kandnud kibuvitsapõõsad - ja ehk ka vaarikad, mis lõpuks peale 4dat aastat suvatsesid kanda ühel võsul ca 10 marja (ülejäänud endiselt ei produtseerinud midagi).
Jääsalat ja lollo rosso ebaõnnestusid täielikult. Terve peenratäis ajas mingid paarisentimeetrised tutid mullast välja ja jäigi selliseks, siiamaani. Täielik hämming.
Herned on mind lõplikult ära tüüdanud. Terve peenratäis koledaid varsi ja lõpuks saad paar kauna, needki tuimad - pidi suhkruhernes olema, aga tühjagi ta oli.
Arbuusid ei jõudnud külma suve tõttu üldse valmis. Järgmine kord peab ikka kiletunnelit proovima.
Pastinaagud on veel maas. Väääga hoolas peenra ettevalmistus ja planeerimine tagas vähemalt selle, et nad ei läindu muu kraami seas "kaduma" nagu varasematel aastatel, vaid vähemalt 4 selgelt identifitseeritavat puhmast on olemas. Kas seal all ka midagi on, tont seda teab.
Rabarber, muidugi, kasvab. Kurb kohe vaadata. Kas sügisest rabarbrit tõesti ei või süüa? Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Kirsike Abikokk 2009-09-30 21:00:41 |
Meie kokkuvõte: hästi kasvas suvikõrvits, uba ja rabarber :) Nuikapsast sai ilmselgelt liiga vähe ja vilets oli ka. Rooskapsast sai täpselt ühe supi jagu. Redist natuke sai, salatid ja jääkapsad mädanesid. Rabarber lokkab siiani. Kurk hakkas lõpuks kandma mingeid ebamäärase kujuga junne :( Maitsetaimedest meliss vohab peenral. Korralikult kasvasid maitsetaimed ainult terrassil pottides. Aga aasta kokkuvõtteks võib öelda, et see oli viimane aasta (ehk siis seitsmes suvi), mil peenramaad pidasin ja katsetasin erinevaid asju, et äkki midagi kasvab meie külmas ja niiskes aias (mis oli 30 aastat tagasi soine ala). Selle raha eest, mis ma mulla vahetusse, väetamisse, lupjamisse, liivaga segamisse jms sajasse imesse pannud olen, oleks juba kasvuhoonest osa olemas :( Kevadeks lubati praeguste peenarde asemel ehitada kasvuhoone. Ehk siis järgmine aasta saab ka midagi asjalikku. Selle kümne kilo suvikõrvitsa pärast ei ole mõtet peenramaad harida. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-09-30 21:12:33 |
Kirsike:
Kirsike, ma pean vist Sind kohvile kutsuma ja Viimsi-keskset aiandusalast nõu küsima :) Kuigi meil on vist natuke teised tingimused - soise pinnase asemel puhas savi, mis nüüd minema veetud ja asendatud mineraalse täitepinnase ja mullaga. Lisaks on mul peenrad kõik nn ääristega kõrgpeenrad ja 10,2 m2 kasvuhoonet ka juba hoovi peal püsti :)
Aga aasta kokkuvõtteks võib öelda, et see oli viimane aasta (ehk siis seitsmes suvi), mil peenramaad pidasin ja katsetasin erinevaid asju, et äkki midagi kasvab meie külmas ja niiskes aias (mis oli 30 aastat tagasi soine ala). Selle raha eest, mis ma mulla vahetusse, väetamisse, lupjamisse, liivaga segamisse jms sajasse imesse pannud olen, oleks juba kasvuhoonest osa olemas :( |
|
Pulavik Abikokk 2009-10-01 10:02:04 |
Minu kokkuvõte: -kurgi hooaeg sai kuu aega tagasi läbi, aga juuli-august tuli neid nii palju, et ma ei tahtnud kurki enam lõpuks süüagi.. -tomateid saan siiamaani kasvuhoonest -arbuus, 1,5kg, maitses täitsa hästi, magusam kui nii mõnigi poest ostetud variant -1 keskmine kõrvits on ootel, et temaga tegeletaks -salateid sai mitut-setut sorti külvatud ja söödud, rooma kapsas kasvas kõige edukamalt -ube on see aasta kuidagi eriti palju, osad siiamaani korjamata -herneid sai kenasti ja olid ka magusad, aga niiskus ei meeldinud taimedele ja suht ruttu sai ka nende aeg läbi -suvikõrvitsaid tuli hooti, kummalisel kombel olid esimesed neist tulikibedad, ilmselt oli liiga kuiv -paprika oli täielik ebaõnnestumine, mingi kahjur hävitas kõik viljad peale ühe pisikese -tsilli see-eest kasvab kenasti ja esimesed viljadki ammu korjatud -sibulaid tuli palju, küüslauku ka ja lisaks veel palju erinevaid marju, mida ma suve läbi korjasin ja korjasin ja korjasin :) | |
Seenekas Abikokk 2009-10-01 11:23:59 |
Kirsike, selle madala koha peal kasvuhoonega on ka omad probleemid, mul tänavu sai valmis. Kurke oleks seal mugav kasvatada, aga tomatitega on veidi keerulisem, kipub nende jaoks liiga niiske olema, kindlasti peaks olema ülevalt õhutus, mul on tavaline kilekasvuhoone kahe uksega. Suvel kastsin ainult paar korda, kui väetist andsin, sest vihmaga kogunes vahekäiku vett, mis küll ruttu ära vajus, kuid peenrad, mis nii 15 cm kõrgemad olid piisavalt kastetud,, kuid see hommikune kondentsvesi, mis lehtedele tilgub, pole hea. Aga seal ka omad nipid, juba uurisin, mis järgmine aasta paremini teha saab, eks näis. Üldiselt tuleks täna kõik allesolevad taimed kapsamaalt kokku koguda, kasvuhoonest korjata ära ka rohelised tomatid ja tuppa pottidesse istutada peterselli, basiilikut ja parikad ümber. Toas on juba kolm kenasti õitsvat ja kandvat tomatitaime ja paprikad õitsevad teist korda nagu hullud ning on pisikesi vilju täis. Kuidagi unarusse jäänud see aiamaa siin muude tööde vahel. Pak-soid on tervelt kaks meetrit veel täies jõus ja vesikress ei ole ka lasknud ennast tigudest häirida ja kasvab edukalt edasi esimesest külvist ning pea sama maitsvalt. Umbrohu vahelt avastasin rukolat, vist ise külinud. Ühesõnaga - kõik vajalik ja ülearune so. umbrohi maast ära ja siis labidaga toimetama. Nagu ilma selleta kohad ei valutaks siin edasi-tagasi toimetustega joostes ja metsas kolades. Vahepeal istutasin oma 11 meetrisesse peenrasse maasikataimed ära, paistab, et kõik ilusasti kasvama läinud. Mees mul siin ikka protestib miskipärast, et seda palju ja teist ka, aga kui kõik söögiks ja salve muundub, siis on jälle kõik kenasti ja kaasa lööb ka, kui väga vaja. Õnneks on meil kokkulepe, et aed peabki poolmetsik olema, siis on veidi hõlpasm. Kui keegi veel rabarbri vohamisest peaks rääkima, siis see teeb mind kohe kurjaks. Minu vanad on täiesti kadunud! Mitte üks leht ega vars pole enam näha juba poolteist kuud! Välja kaevan juurikad küll ja tõstan ümber. Õnneks mu seemnest pandud viis taimekest on kenad pisikesed ja õnnelikud, lisaks sain veel kolm elujõulist juurikat, mis juba maas. Ma sain tänavu ainult KOLM korda midagi oma aia rabarbrist teha, pole normaalne maal elades. | |
Kirsike Abikokk 2009-10-01 13:36:36 |
Seenekas:
Anna mulle ka teada.
Vesi tõenäoliselt hakkab mulle kasvuhoone põrandale küll imbuma, aga peenrasse ei jõua. Kondentsvesi saab suureks probleemiks ilmselt. Küll on õnneks selles kohas terve päev päike.
Kasvuhoonele tuleb betoonist valatud vundament ja täiesti uue mulla ostan kastidesse, sest selle savi-turba kivikõva õhku mitteläbilaskva jamaga, mis ühe nädalaga kasvatab samblakihi peale, ma enam aega ei raiska.
Ilmselt järgmine suvi veel karkassi ja klaase ei saa valmis, aga saan kasutada kasvuhoone alust kõrgendatud peenardena. Lootused on igal juhul suured.
Aga seal ka omad nipid, juba uurisin, mis järgmine aasta paremini teha saab, eks näis. |
|
<< < 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 > >> |