Seenekas Abikokk 2009-10-01 21:44:27 |
Annan teada hea meelega, veidi uurin lisa ka. Mul on päikest vaid pool päeva ja siis veel päris õhtul. Kuule, aga kui Sul tuleb klaaskasvuhoone, siis peaks piisama korralikust ülevaltõhutusest, sinna saab ju teha, mis ka öösiti lahti on ja liiga madal ei tohiks kasvuhoone ka olla. Meil siin ühel põhjalikumal tomatikasvatajal on kasvuhoone keskelt vist üle kolme meetri kõrge ja soovitaks klaasi asemel seda plasti moodi asja, millest valmiskasvuhooned on. Nii palju, kui aru saan, on just see õhutamine tomatitel eriti oluline, et kondentsvett ei tekiks. Vaata veel raamatut "Kasvuhoone see on lihtsam, kui arvasid". Hiljuti ilmunud, autor Tiina Paasik. | |
Ullike Abikokk 2009-10-02 14:36:45 |
Seenekas:
Meil on muidu klaaskasvuhoone, aga mingil hetkel sai kõrini, et iga kevad tuli katuseklaase vahetada (lume raskuse all läksid katki ja kuna tegemist suvekoduga, siis ei saanud kogu aeg hoolikalt lund lükkamas käia). Siis saigi uueks katuseks ilmselt seesama materjal, mida sa Seenekas, välja pakkusid - plastist profileeritud plaadid (ikka valgust läbilaskvad ka). Nüüd teist aastat ja väga rahul. Annan teada hea meelega, veidi uurin lisa ka. Mul on päikest vaid pool päeva ja siis veel päris õhtul. Kuule, aga kui Sul tuleb klaaskasvuhoone, siis peaks piisama korralikust ülevaltõhutusest, sinna saab ju teha, mis ka öösiti lahti on ja liiga madal ei tohiks kasvuhoone ka olla. Meil siin ühel põhjalikumal tomatikasvatajal on kasvuhoone keskelt vist üle kolme meetri kõrge ja soovitaks klaasi asemel seda plasti moodi asja, millest valmiskasvuhooned on. Nii palju, kui aru saan, on just see õhutamine tomatitel eriti oluline, et kondentsvett ei tekiks. Vaata veel raamatut "Kasvuhoone see on lihtsam, kui arvasid". Hiljuti ilmunud, autor Tiina Paasik. Söömine on ainuke töö, mis toidab |
|
Seenekas Abikokk 2009-10-02 19:53:49 |
Meil oli ka tuttavatel sama mure ja panid katusele needsamused - no ei tule selle materjali nimi meelde ja mehele ka mitte.:) Sellel veel teine hea omadus, et natuke varjutab päikest. See on praktilise poole pealt. Kui unistada, siis tahaks muidugi sellist ilusat ja suurt ja nagu talveaeda ja nagu inglise filmides ja et viinamarjad kasvaks ja et talvel natuke köetaks ja nii ja nii ja nii edasi... Minu tänane päev aias möödus alustuseks oma iluaianduse jaoks floksijuurikate ära toomisega sõbranna juurest, kus tema emme avastas, et oi, tal on veel krüsanteeme vaja poolitada ja oi, kas sa tulbisibulaid ei taha, ma siin praakisin välja. Muidugi soovisin rõõmuga! Siis tuli praktiline pool oma aias, lubab ju öökülma. Igaks juhuks korjasin ära kressi so. mungalille seemned ja veel mõned muud, tõin tuppa õitsvad gladioolid, siis korjasin ära kasvuhoonest kõik tomatid, nii punased kui rohelised, kurgid, isututasin pottidesse oma neli uuesti ägedalt õitsema hakanud paprikat, tõin tuppa tüümiani ja basiiliku. Ja siis veel üht-teist. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-10-02 21:42:12 |
Seenekas:
No meil peaaegu tuleb selline :) Tellisime endale 10,2 m2 polükarbonaatkattega kasvuhoone, see juba aias püsti ka. Esialgu kütma ei hakka, aga elekter ja vesi on kasvuhoone juurde ära veetud, et kui peaks selline soov tekkima. Mul plaanis seal peamiselt kõiksugu kirevaid ja maitsvaid tomateid kasvatada, aga viimasel ajal on tekkinud mõte siiski ka paar viinamarjataime pottidesse kasvama panna..
Meil oli ka tuttavatel sama mure ja panid katusele needsamused - no ei tule selle materjali nimi meelde ja mehele ka mitte.:) Sellel veel teine hea omadus, et natuke varjutab päikest. See on praktilise poole pealt. Kui unistada, siis tahaks muidugi sellist ilusat ja suurt ja nagu talveaeda ja nagu inglise filmides ja et viinamarjad kasvaks ja et talvel natuke köetaks ja nii ja nii ja nii edasi.... |
|
Pisi-Pisi Abikokk 2009-10-03 01:03:02 |
Teen ka sellest aastast kokkuvõtte, et järgmine aasta oleks, mida lugeda.
Meie peenramaa on jupike suurest väljarenditud põllumaast. Ülejäänud põld on praegu ka välja renditud, käivad ja mürgitavad seda vilja, mida seal kasvatatakse. Eelmise suve oli meie osa lihtsalt söötis, kasvas ainult puju. See aasta kasvab igasugu muud umbrohtu ka.
Üldiselt saime see aasta tulemuseks miniviljad. Mõni kasvatab miniloomi, meie kasvatasime minivilju...
Porgandid olid pisikesed, peedid samuti, naeris osaliselt. Till ei tõusnud praktiliselt üldse (3 vart leidsin). Te ilukõrvitsaid olete näinud? Vat sellised on meie kõrvitsad, ainult et peaksid olema tavalised suured kõrvitsad! Kabatšokitaimed läksid järjest välja, ostsin turult aga uusi asemele, need läksid ka välja... Üks vist jäi ellu, mingi kõrvitsalaadne taim õitses üleeile veel hoogsalt, siis tuli öökülm ja tegi talle lõpu peale. Kurke saime 2 tükki. Sibulad võtsime enam-vähem sama suurelt välja tagasi kui kevadel maha panime.
Hernes vohas ja andis mõnusat saaki. Tomatite jaoks on meil kilekasvuhoone kökats, mis on nii madal, et mina käin seal põlvili (me 2-aastasele pojale on muidugi kõrgus paras). Tomatite saak oli korralik, 7 taime pealt saime nii palju saaki, et osa sai isegi purki pandud. Neile panime kõvasti vana, oma 40 aastat laagerdunud, inimese s*tta mulla hulka.
Kartuleid proovisime kasvatada permakultuuri-meetodil, põhimõtteliselt lihtsalt kartulid mullale ja põhk peale. Saak oleks parem olnud, kui oleks hiljem põhku juurde lisanud. Järgmine aasta proovime sedasi teha.
Huvitav on see, et kevadel maha pandud herned ja oad on uuesti õitsema läinud ning kannavad saaki. Kasvuhoonest leidsin täna veel 3 porganditki. Vaarikaid olen ka põõsa pealt veel nüüd hiljuti korjanud. Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab... |
|
Seenekas Abikokk 2009-10-11 17:33:55 |
Pisi-Pisi:
See kartulikasvatamine nii tundub põnevana! Kust selle kohta vähe pikemalt lugeda saaks?
Mul ka osa metsvaarikaid kannavad veel oktoobris ja nii iga aasta.
Täna võtsin lõpuks küüslaugud üles, need meil vähemlt tulevad hästi välja. Pak-soi ei lasknud ennast tänasest öökülmast üldse häirida, samuti vesikress. Eile korjas mees ära meie kolm kõrvitsat, millest endile küllalt, aga kui mõelda, et panin kolme sorti ja hästi palju taimi, siis pole sõnu lihtsalt. Ja patissone sain ka ainult ÜHE kogu suve peale. Samuti oli viis-kuus taime kasvama pandud. Alguses ei tulnud emasõisi ja siis hakkasid need nupud mädanema ja üldse. Lisaks ei näinud see ainule vili välja ei patissoni, suvikõrvitsa ega kõrvitsa moodi. Selline imelik lopergune asi... Kartuleid proovisime kasvatada permakultuuri-meetodil, põhimõtteliselt lihtsalt kartulid mullale ja põhk peale. Saak oleks parem olnud, kui oleks hiljem põhku juurde lisanud. Järgmine aasta proovime sedasi teha. Vaarikaid olen ka põõsa pealt veel nüüd hiljuti korjanud. |
|
Nipitiri Abikokk 2009-10-11 18:37:47 |
Seenekas:
Lugemise kohta ei tea, sest mul on ainult pooleldi kõrvaltvaataja kogemused varasemast ajast, aga kinnitan, et meetod toimib. Ainult naadid ja orashein kipuvad läbi multši kasvama. Ja kartulite üles võtmisel on naljakas, et nad on sellised puhtad ja üldse mitte mullased...
Põhu asemel kasutasime niisama niidetud heina. Ja tegime aiamaal niimoodi ka "uudismaad", st võtsime kasutusele seni üles harimata maalappe. Kartulid siis otse "murule" ja eelmise aasta hein peale, hiljem juba niisama niidetud rohi. Pisi-Pisi:
See kartulikasvatamine nii tundub põnevana! Kust selle kohta vähe pikemalt lugeda saaks?Kartuleid proovisime kasvatada permakultuuri-meetodil, põhimõtteliselt lihtsalt kartulid mullale ja põhk peale. |
|
Seenekas Abikokk 2010-01-05 23:24:55 |
Kui kellegi on viljapuid, mis pole metsloomade eest kaitsud, siis oleks viimane aeg seda teha. Endal tuli meelde alles täna, et peale kitsede võivad ka jänesed meie õuele saabuda ja siis hoidke alt noored õunapuud! Homme hommikul esimese asjana saavad igaastased traatvõrgud ümber. | |
Seenekas Abikokk 2010-01-17 14:45:22 |
Kas keegi sparglit ka kasvatab? Hommikul Jamie Oliveri kokasaadet vaadates tuli meelde, et ostsin seemned juba paar aastat tagasi, vanaks pole läinud ja katsetama pole ka mahti olnud hakata. Küll aga leidsin kaks õpetust http://seemnemaailm.ee/index.php?GID=11045 ja http://www.seemnemaailm.ee/articles/index.php?GID=234 | |
Zapxpxau Abikokk 2010-01-17 15:25:13 |
Seenekas:
Mina panin seemned maha ja teine aasta tulid ilusti ka üles, aga keegi tark kaevas kõik välja, enam pole :(
Kas keegi sparglit ka kasvatab? Hommikul Jamie Oliveri kokasaadet vaadates tuli meelde, et ostsin seemned juba paar aastat tagasi, vanaks pole läinud ja katsetama pole ka mahti olnud hakata. Küll aga leidsin kaks õpetust http://seemnemaailm.ee/index.php?GID=11045 ja http://www.seemnemaailm.ee/articles/index.php?GID=234 |
|
<< < 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 > >> |