Fre Abikokk 2008-12-09 11:05:15 |
Mina olen üldiselt oma eluolu ja tegemiste kehv mõtestaja, toimin oma parema äranägemise järgi ja kui seda on vaja kuidagi sõnastada, siis jään hätta. Ilmselt taandub minu jaoks mahe/öko sellele, et katsun teha võimalikult maitsva ja tervisliku valiku. Sertifikaadid eriti ei huvita. Toidukaupadest on nr 1 Herbamare puljongipulber, ma arvan et selle positiivne mõju on arvestatav sest alternatiiv on tavalised puljongikuubikud (mu meelest ilge keemia). Muidu veel liigub meie majapidamises maamune ja piima, lambaliha, juustu - tulevad mehe kodukohast. Ostame veel mahe/öko vms jahusid leiva jaoks ja helbeid putrudeks. Keegi enne märkis siin et kuidas vahest öko ei ole öko (=säästlik). Mulle käivad rämedalt (tõesti noh) närvidele Kaarli talu kuivainete pakendid, see kileaken/riba eraldub alati pakist ja pool sisu pudeneb välja ning maandub tolmuimejas. Oleme poodnikele seda maininud, ühes koas isegi öeldi, et nad teavitasid ka tootjat aga tootja ei usu.... Vabandust et jäin koera kirpudest heietama koera teema all. Kodukeemia valik taandub lõhnale ja kvaliteedile. St ei tohi haiseda nagu Ariel ja peab puhtaks tegema. Kuna Mayeri pesupulber ei haise, siis on see hoolimata mitteökosusest OK. Üldpuhastusvahendid on öko (apelsiniõliga) sest see on minu jaoks meeldiv lõhn, tulemus ka OK. | |
Põrnikas Abikokk 2008-12-09 23:31:20 |
Pillepv:
kust turult mahelammast saab? Meeldib turult mahelambaliha, sest mulle tundub, et sellisel kombel kasvatatud lambad on õnnelikumad. |
|
Zapxpxau Abikokk 2008-12-10 11:08:42 |
Saaremaal saab Maheköögist, proovitud, väga maitsev. Kahjuks pidin lugema tänasest lehest, et Maheköögi perenaise talu maha põlenud :( nii kurb, loomakesed jäid sisse... | |
Mantragirl Kokaõpilane 2008-12-12 17:17:11 |
Põrnikas:
Tartust saab nii mahelamba kui maheveise erinevaid lihatooteid (alates eri fileedest kuni hakklihani) Oa tänava alguses asuvast Lõuna-Eesti ökokeskusest. kust turult mahelammast saab? |
|
Põrnikas Abikokk 2008-12-13 00:39:46 |
Mantragirl:
seda ma täitsa tean, aga kuna Pillepv on märkinud oma asukohana Tartu ja viitas konkreetselt turule, tekkis mul küsimus, kas äkki ka Tartu turult hea õnnekorral ei saa... :) Põrnikas:
Tartust saab nii mahelamba kui maheveise erinevaid lihatooteid (alates eri fileedest kuni hakklihani) Oa tänava alguses asuvast Lõuna-Eesti ökokeskusest.kust turult mahelammast saab? |
|
Riinyke Kokaõpilane 2008-12-13 01:03:01 |
Mahetoodang on selline kus ei ole kasutatud kemikaale. Kui sa ostad oma naabrimehelt lehmapiima siis see ei ole mahe, kui naabrimees kasutab oma lehmal ravimeid, vaktsiine ja muid nö keelatud aineid. See piim on naturaalne piim, aga mitte mahe. Mahedale lihale on väga palju nõudeid ja ma arvan, et samad nõuded kehtivad ka piimale, munadele ja muule loomsele kraamile. Mahe ja öko jaoks on kindlad ettekirjutised. Kui igaüks võiks oma äranägemise järgi otsustada, mis on mahe või öko siis oleks enamusel toiduainetel vastav märge peal, sest see lubab toodet kallimalt müüa.
Mahepõllumajandust iseloomustavad tunnused
enamasti tegeldakse nii taime- kui loomakasvatusega;
sünteetiliste mineraalväetiste ja pestitsiidide (herbitsiidide, fungitsiidide ja insektitsiidide) kasutamine on keelatud;
loomadele ei söödeta profülaktika mõttes antibiootikume ja kasvuregulaatoreid, samuti on tagatud nende suurem heaolu (võimalused liigi loomuomaseks käitumiseks, kehtestatud suurused hoone või õueala pindala osas);
kasutatakse võimalikult palju ettevõtte sisemisi ressursse, mitte ei tooda väljastpoolt sisse;
mulda rikastatakse piisaval hulgal orgaanilise ainega ning haritakse sobivate meetoditega optimaalsel ajal;
kasutatakse looduslikel protsessidel põhinevaid umbrohu, haiguste ja kahjurite tõrje meetodeid, pearõhk on ennetusel (sobivad külvikorrad, kahjurikindlamad sordid, looduslike vaenlaste esinemise soodustamine);
suur tähelepanu on looduslikul mitmekesisusel, tootmise keskkonnasäästlikkusel (väiksem toitainete kadu, vähem kasvuhoonegaase);
ei kasutata geneetiliselt muundatud organisme;
töötlemise käigus ei lisata sünteetilisi lisaaineid.
http://www.vet.agri.ee/?op=body&id=228&art=101#art101
Et saada mahe märki oma kaubale, peab põllumees ja loomakasvataja täitma palju nõudeid. Keegi pole patrioot tühja kõhuga. |
|
Vandiste Abikokk 2008-12-13 15:58:24 |
Ma lihtsalt ei usu, et naabrimees, kes kasvatab paari lehma, viitsiks mingite vaktsiinide, profülaktiliste ravumite jm säärasega tegeleda. No ma muidugi mäletan 90-date keskpaika, kui mu vanaemal ja ka isal oli paar lehma. Siis taolisi asju ei tehtud. Kui jäigi udara veerand põletikku, siis see piim lüpsti eraldi ning toidulauale ei läinud. Aga eks tänapäeval võib olukord muutunud olla :rolleyes:. | |
Rallikas Kokaõpilane 2008-12-13 19:11:35 |
Suvel sai mahelambaliha tellida Tartu turul ühe tädi käest, kes müüs ka mahedalt kasvatatud tomateid, kartuleid jms. Praegu avaturul teda enam müümas pole, ei kujuta ette, kust võiks infot saada ka :/ ... | |
Riinyke Kokaõpilane 2008-12-13 20:23:02 |
Ma ei väida, et maamehelt ostetud piim pole mahe, vaid et mahe on konkreetsetele nõuetele vastav toodang. See piim võib olla väga mahe kuid võib ka mitte olla, olenevalt nõuete täitmisest. Keegi pole patrioot tühja kõhuga. |
|
Merilin Abikokk 2008-12-13 20:43:43 |
Piima ja lihaga on lood natuke teised kui tõesti 1-2 seast või lehmast jutt, aga kartuli ja juurikatega või muude viljadega keskmiselt turumemmelt kahjuks enamasti küll "mahedat" ei saa. Kuuldud kui palju, et müügiks peab ikka kartulit mürgitama ja tikrit pritsima ja kapsast väetama ja... Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >> |