Pille Nami-Nami peakokk 2009-03-30 16:45:52 |
Edastan info: Toiduohutuse Avatud Ruum 4. aprillil kell 11-16 toimub Tallinna Ülikooli auditooriumis K213 mõttetalg toiduohutusest. See on jätkuks mullu oktoobris Tartus toimunud mahetoidu mõttetalgule. Mahetoidu mõttetalgud Tartus tõi selgelt esile selle valdkonna kesksed valukohad. Oleme mahemaade osakaalu osas põllumaast maailmas viiendal kohal, samas on mahetoidu turuosa toiduturust vaid 0,15%. Me toodame hulganisti mahedalt, kuid kuna puudub võimalus mahedaks tunnustatud töötlemiseks, töödeldakse suur osa mahetooteid tavaliseks tunnustamata toiduks ja müüakse üldises jaevõrgus. Muidugi on ju hea, et meie põllud on heas korras ja et saame tavalist piima-liha ostes tõenäoliselt tihtipeale kõrgekvaliteetset mahetoitu, kuid kindlasti on oluline sellest pudelikaelast üle saada ning pakkuda tarbijaile ehedat mahetoitu. Mahetoit on eeldatavasti kõige ohutum toit. Toidu teevad tervisele ohtlikuks sellele lisatud säilitus-, maitse- ja värvained. Lisaks võib toidus olla jääkainetena taimekaitsemü rke, antibiootikume ja teisi aineid, mis toidu tootmise käigus sinna on sattunud. Tulemuseks on pidevalt suurenevad allergiavaevused ja sellega kaasnev. Mõttetalgul keskendume sellele, kuidas on võimalik laiendada ohutu toidu tootmist, turustamist ja tarbimist. Mida saab igaüks ise selleks teha, mida saame üheskoos teha ja mida saab koos omavalitsuse ja riigiga teha? Püüame sõnastada lahendused ja jõuda otseste lubadusteni, kuidas nende lahendusteni jõuda. Osalema on oodatud kõik, kelle jaoks tervis ja toiduohutus oluline on. Osalemiseks palume registreeruda meiliaadressil jaan@vaabel. ee. Avatud Ruumi korraldamisega seotud küsimused saatke palun – mikk@ilm.ee . Korraldaja: Erakond Eestimaa Rohelised | |
Mantragirl Kokaõpilane 2009-08-22 10:02:35 |
Jällegi uus tore leid. Märjamaa lihatööstus on hakanud tootma tallešaslõkki, kahte sorti: rabarberimarinaadis ja punasesõstramarinaadis. Proovisime punasesõstra oma, väga maitsev oli :) Muidu mulle väga lambaliha meeldinud ei ole, selline pisut kasukase maitsega on olnud, aga see Märjamaa talleliha on lihtsalt nii meeldivalt hõrgu maitsega ja hästi pehme. Pajumäe piim on ka tänaseks juba toidulaual igapäevaseks muutunud, Tartu turul on värske piima päevad teisipäev ja reede. ;) | |
Kairit Abikokk 2009-10-22 13:02:44 |
Heleen:
Koostis võib olla jah 100% mahl, aga kuidas need porgandid kasvatatud on? Olen enam kui kindel, et Kadarpiku oma juurikaid helde käega väetab ja mürgitab. Võin nüüd väga puusse panna, sest ma ei tea kas Kadarbiku talu erinevad mahlad on mahetooted või mitte aga mina olen ülisuur fänn Kadarbiku talu porgandimahlale, ka teised mahlad on head, ainus mis mulle siiani väga ei meeldi on porgandi-tsitrusemahl. Sildid pakendil väidavad, et tegu on 100% puhta mahlaga.. |
|
Mantragirl Kokaõpilane 2009-10-22 13:40:19 |
Kadarbiku mahlad pole tõepoolest mahetooted, aga ma arvan, et siiski parem juua neid kui värv- ja säilitusainetega vürtsitatud ja/või teiseltpoolt maakera siia lennutatud mahlasid. Ka Eestis tehtud suurtootjate mahlad on põhinevad enamjaolt kaugelt toodud kontsentraadil (apelsin jms eksootika, aga ka ploomid-kirsid), seega võiks tooteid valides mõelda ka nende transpordi peale läinud energiakulule ja õhusaastele... Apelsinide ja ananasside puhul on mõistetav, et neid meie kliimavöötmes ei kasvagi, aga kurb on näiteks see, et Eesti õunad-pirnid-ploomid ei jõua kunagi Põltsamaa või Aura mahlapakkidesse... isegi mitte õunauputusaastal nagu tänavu. Mahladest rääkides, siis on väga mõnusa ja koduse mekiga ka Taarapõllu talu marjamahlad... ja need on sellest hooajast alates ka mahemärgiga. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-10-22 13:54:29 |
Mantragirl:
Korrektsuse huvides olgu öeldud, et Põltsamaa õunamahl on siiski kodumaistest õuntest.
Täna oli Viimsi Co-Marketis ka viieliitrised plastkanistrid Polli õunamahlaga :)
Ka Eestis tehtud suurtootjate mahlad on põhinevad enamjaolt kaugelt toodud kontsentraadil (apelsin jms eksootika, aga ka ploomid-kirsid), seega võiks tooteid valides mõelda ka nende transpordi peale läinud energiakulule ja õhusaastele... Apelsinide ja ananasside puhul on mõistetav, et neid meie kliimavöötmes ei kasvagi, aga kurb on näiteks see, et Eesti õunad-pirnid-ploomid ei jõua kunagi Põltsamaa või Aura mahlapakkidesse... isegi mitte õunauputusaastal nagu tänavu. |
|
Fre Abikokk 2009-10-22 14:13:00 |
Pille:
see on jube hea mahl - eelmisel aastal ostsime otse Pollist ja mulle tõesti meeldib, et nad on oma mahla siinseal müügile saanud, algas turgudelt ja nüüd poodides. Täna oli Viimsi Co-Marketis ka viieliitrised plastkanistrid Polli õunamahlaga :) |
|
Noor_Perenaine Abikokk 2010-05-10 11:22:12 |
Ökopoodidest, -riiulitelt ostan tavaliselt läätsesid, kinoat, seemneid (päevalille, seesami), toor-roosuhkrut leiva jaoks (nii harva, kui ma kohvi joon, siis kohvi sisse ka väike lusikatäis), puljongit. Ostsin ja sain sünnipäevaks ka täistera-öko jahusid. Kana ja vutimune saame kalli tulevase vanematelt :) Nad kasvatavad ka ise köögivilju, juurvilju, marju, puuvilju ja üsna palju kraami tuleb sealt (käime ikka nädalavahetustel ise ka suht tihti abiks). Suvel värkselt, talvel keldrist-külmast. Ja väetisi-mürke seal ei kasutata (väetis tuleb kanalaudast). Korraga on kasutuses pool põllumaad, teisel poolel lastakse puhata ja siis mingi aja pärast vastupidi. Ainult lihaga on selline lugu, et maheliha käib hetkel üle jõu (aga ma tahaks selle ostmiseni varsti jõuda). Seni hangin enamasti ikka turult liha (broileri liha sain ka ämma käest, nüüd otsas, aga uued juba kasvamas). Nõudepesuvahend on ka ökopoest (Sodasan ja väga rahul olen) ka muu kodukeemia vajab välja vahetamist (plaanis üritada hakkama saada äädika jms või öko omadega). Meepool sõitis alates eelmisest suvest (kui rattad ostsime) pea kogu aeg rattaga tööle-koju (ka terve talve ja pakasega, hull mees). Mina sõidan ka rattaga, aga eriti külmadel hilissügis ja talve kuudel kasutasin siiski ühistransporti. Autot kastutame nüüd linnas väga harva, ainult maale sõiduks enamasti. Oih, nüüd läks natuke teemast välja... Aga, minu köögist leiab peaaegu alati veel Rimi I love Eco tomatipastat, purustatud tomateid, oma tehtud täistera (mahe) leiba, oma õuntest ja porganditest mahla ja Pajumäe talu kohupiimad on ka minu lemmikud :) | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-08-30 09:25:12 |
Siin on üks asjalik tabel, mis aitab otsustada, kas ja mida osta mahedalt, mida niisama: | |
Kopraonu Kokaõpilane 2010-11-19 22:42:11 |
Kuna ise olen mahe või ökokasvataja siis võin natuke teile tutvustada meie köögipoolt.Nõuded on küllaltki täpselt kirja pandud ja nende tahtlik rikkumine võrdub enesetapuga.See tähendab et otse ostes on pettasaamine küllaltki vähetõenäoline.Ka aitab pakendatud kraam tootja enese poolt kui sellel on etikett peal.Tallesid müün igal aastal 2000 ja kunagi pole neid mahedana müünud sellepärast et nii suure hulgaga pole märjamaa lihakal midagi teha ja hinna olen saanud nende hinnast alati mõistlikuma.See et nende tallesaslõkk on maitsev tekkis alles mingi aasta või kaks tagasi ja väga lihtsal viisil-nad õppisid ära looma vanuse määramise hammaste järgi.Põhiliselt on Eesti suurte lihalettide lambaliha segi läbi-vana ja noor sellest ka kasukamaitse.Kasukamaitse saab ka kaotada liha õigel laagerdamisel aga see on väga aeganõudev tegevus.Meie ettevõtte tegevus keerleb siiani lammaste ümber:vllaleotusvesi läheb maasika ja vaarikapõllule,talvel on kihtplasikust hoones lambad-suvel tomat paprika tsilli,lambasõnniku komposti vaalude peal kasvavad kõrvitsad kurgid,lambad kütavad kanalat-kuna kanadel jääb oma soojusest väheseks.Talvine kasvuhoone asub teisel korrusel-seda kütsin ka algul lammastega siis selgus et salatil oli sita järelmaitse seda muidugi osalise klientuuri arvates,teine osa konstateeris head talu lõhnabuketti.Mine võta kinni mis see oli.Igaks juhuks hakkasin kütma puudega.Munadest niipalju et vabakäigu kanad on ainult puurist väljalastud kanad.Söödaratsioon on sama.GMO-vaba linnutoitu on küllaltki raske saada sest peaaegu kõikides söötades on soja sees.Ise söödame-oma jahu,vitamiinid,kuivatud nõgesejahu ja kõik aedvilja müügi ülejäägid.Mahelindudele on nõue-vaba väljapääs õue.Esimeseks korraks vist aitab-ahjaa enne lugesin tsillist mina st. mu naine tegi tsillist hoidise.See koosneb:tsillipipar,sibul,küüslauk,oliiviõli ja puljongikuubik.Sõbrad on arvanud et sellega võiks ämma tappa ja kuna mul on hea ämm siis pole ma proovinud.Kui on kellegil soovi võin saata-esijalgu tasuta. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-11-20 08:44:22 |
Kopraonu:
Meie kanad söövad Kiti Kanala Söödatoast ostetud GMO-vaba munakanade jahusegu, nii et on gmo-vaba kraami saada küll. Iseasi on muidugi hind - meil on kanu ju vaid käputäis, seal pole väga vahet, palju see sööt maksab. Lisaks kõiksugu teri-rosinaid ja rohelist aiast. Eile läks kaubaks nt suur puhmas ülekasvanud rukolat peenrakastist..
Munadest niipalju et vabakäigu kanad on ainult puurist väljalastud kanad.Söödaratsioon on sama.GMO-vaba linnutoitu on küllaltki raske saada sest peaaegu kõikides söötades on soja sees.Ise söödame-oma jahu,vitamiinid,kuivatud nõgesejahu ja kõik aedvilja müügi ülejäägid.Mahelindudele on nõue-vaba väljapääs õue.. |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >> |