Seened ja nende kasutamine köögis

Ilse
Postitusi: 730
Abikokk
2012-09-29 17:07:46
Hakitud kalkuni kintsulihast lihapallid salvei ja šampinjonidega. Väga mõnusad said. [url=http://www.flickr.com/photos/tiburotike/8035333500/]

Ilse köögis

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-09-30 22:35:49
Ämm andis meile neljapäeval väikese ämbritäie lehter-kukeseeni. Osad panin kuivama, lisaks tegin eile potitäie lehter-kukeseene ja odrakruubi "risotot". Täna käis mees koos oma ema ja me tütrega metsas seenel. Kase- ja tõmmuriisikad jättis ämm endale, kukeseened ja lehter-kukeseened toodi meile. Homme peab vaatama, mida neist teha.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-10-01 12:48:07
Pille:
NB! 1. oktoobril loosin kõikide siinses teemas sõna võtnud kasutajate vahel välja ühe Margit Härma trükivärske Seeneaabitsa! Arvesse lähevad siis värsked postitused ajavahemikus 1-30. septembrini. Margit Härma SEENEAABITS. Metsast pannile ja purki. Metsaseente korjamine on tore ja kasulik harrastus. Selleks, et ka kõige metsapelglikumad ennast metsas kodusemalt tunneksid, on Margit Härma "Seeneaabitsas" tutvustatud kõike, mida seenelkäimise kohta peaks teadma. [/i] [i]Selles tervele perele huvitavas raamatus võib lugeda seenevarustusest ja seente määramisest kuni seente hingeelu ja retseptideni. "Seeneaabitsas" kirjeldatakse arusaadavas keeles ja põhjalikult paarikümne Eesti maitsvaima ja levinuima söögiseene tunnuseid ning seda, kuidas on kõige mugavam neid korjata, puhastada, säilitada ja toiduks valmistada.
[b][/b] Nii. Esimese seeneraamatu saab endale LIISI. Palju õnne!!! (Saada mulle meili peale oma postiaadress, palun).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2013-09-04 13:19:25
Nii, tänavu 1. oktoobril loosin siin teemas välja lausa KAKS seeneraamatut. Ühe eksemplari Heidi Vihma uut raamatut Söögiseened ja seenesöögid ja ühe eksemplari Katrin Pressi, Lia Virkuse ja Pille Endeni raamatut Seened potti, pannile ja purki. Loosimises osalemiseks tuleb septembrikuu jooksul jagada oma seenetoitude pilte-lugusid siinsamas Nami-Nami foorumiteemas :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Fre
Postitusi: 1233
Abikokk
2013-09-04 14:01:18
Ma võin otsa lahti teha sellega, et tänavu on olnud edukas seeneaasta, nimelt käisin seenel ja sain seeni. Seda tavaliselt ei juhtu. Esinevad muud kombinatsioonid: näiteks ei käi seenel ja ei saa seeni, või siis käin seenel aga seeni ei saa. Seetõttu oli täis seeneämber tõeline löök allapoole vööd. Nimelt olin plaaninud seenelkäigu päeva õhtupooliku tööd teha, mitte seeni puhastada. Samuti ei olnud mul mingeid mõtteid selles osas et mida seentega tavaliselt tehakse. Tulemus sai siis nii: 1) kukeseened - suurem osa seenekastmeks ja väiksem osa selle kukeseenepiruka sisse. Pilte ei ole, vaadake pilti retsepti juurest. Ja seda milline seenekaste välja näeb teab ju ka igaüks, eksju? 2) puravikud, tatikad jmt - juba keerulisem. Nimelt olin saanud täitsa arvestatava koguse kivipuravikke, aga silmaga hinnates mitte siiski sellise koguse, et oleks kannatanud eraldi marineerida neid. Samas muude tatikaliste puhul ei olnud kindel, et mismoodi see värk marineerituna käitub ja välja näeb. Pealegi ei olnud mul mingit viisakat marinaadi retsepti kusagilt kähku võtta, need mis leidsin koosnesid kas sellistest komponentidest, mida kodus polnud, või ei olnud lihtsalt isuäratavad. Sai tehtud lihtne püreesupp, mis oli täitsa OK maitsega ja söödi ära. Pilti pole. Juhatuseks võib öelda et nägi välja kaunis nagu kama või maksakaste. 3) kitsemamplid. Nendega läks kõige õnnetumalt, kavatsesin alguses teha Thredahlia blogist veinimarinaadis seeni aga mingi joodik oli kõik valge veini pintslisse pannud. Kuna järgnevad päevad olid väga kiired, siis sai paar korda kitsemampleid omleti sisse võetud ja lõpp läks hukka. Igatahes üleskutse - mul on vaja head ja usaldusväärset marinaadi retsepti, mis koosneb tavalistest kodus olevatest komponentidest! Ma kirjutasin nüüd sellepärast et teiste auhinna saamise tõenäosus suureneks, sest ma saan auhindu eranditult siis, kui ma ei tea et mingi kategooria eest on auhind. Ja Pille saab mind siis pool aastat kööginoaga taga ajada vms.
Martiina
Postitusi: 939
Abikokk
2013-09-05 16:06:17
Minul on sel aastal kehv seeneaasta olnud. Lihtsalt seal, kus ma alati seenel käin, sel aastal praktiliselt vihma sadanud ei ole. Seega seenetoite olen vähe teinud. Uutest roogadest tegin sõbranna pulmalauale kukeseenetäidisega profitroole. Praadisin sibula klaasjaks, lisasin kukeseened, maitsestasin. Kui segu oli valmis ja jahtunud, hakkisin seenemassi väiksemaks ja segasin toorjuustuga. Viimaks täisin profitroolid (mis oli veidi ebamugav, kuna täisid oli ju tükiline). Kukeseenetäidisega profitroolid maitsesid tõesti väga hästi, olid ühed minu lemmikutest.
Liisi
Postitusi: 955
Abikokk
2013-09-12 19:07:38
Sel aastal olen vaid korra metsa jõudnud ja tookord oli saagiks täpselt 3 kukeseent :( . Muidu aias vohavad purvaikud ei taha ka selle kuiva ja põuaga kuidagi edeneda. Õnneks siiski turult kukeseeni leiab :) Eile sõime pelmeene kooreses kukeseene-suvikõrvitsakastmes (retsept mugandatud raamatust Retseptisahtel käsitöökapis), täna segasin ülejäänud kastme pasta hulka. Väga mõnus roog! Kindlasti tahan veel teha Tassikese blogist kukeseenepasteeti, mida õnnestus maitsa ühel suvisel üritusel.

Liisi Blogi

Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2013-09-12 22:28:46
Kaks korda sai seeni otsitud ja ka mõlemal korral leitud, kuigi kõik üsna väikesed. Peale kukekate ka mõned Põial-Liisi mõõtu puravikud. Midagi erilist ei teinud, praadisin võis ja tegin ka hapukoorega pastakastmeks.

Zap*

Kokkamas95
Postitusi: 781
Abikokk
2013-09-14 00:15:55
Seenerull

http://kokkamas95.blogspot.com/

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2013-09-14 16:16:33
Meie kandis on vähesed seenelkäigud lõppenud piisava hulga eriti erinevatest liikidest seentega, mis siis enamasti praadimisele on läinud. Kas siis koos sibulaga, tomatitega, hapukoorekastmes, niisama jne. Ainuke erand on kännumamplid, mida kasvab juba ühel kännul hulgi. Need läksid kergesse marinaadi, et hiljem seeneseljankat valmistada. Laenutasin ka Eve Mällo"Seenelise Kokaraamatu". Ohtralt huvitavaid retsepte ja veel rohkem kirjavigu. Viimased on muidugi kukimuki võrreldes põhimõtteliste vigadega. Väidetavalt on põdramokk VÄGA hea söögiseen. Mu kõik peale 1960-ndaid välja antud seeneraamatud märgivad ta noorte isendtitena vaid tinglikult söödavaks -võivat tekitada mao-soolehäiretega mürgistust. Mina näiteks saan seent süüa, aga kaasale ei mõju hästi. Ja kuidas suhtuda sellesse,et retseptis ainete osas on juhend "võtta 5 koriandrit". Taime, seemet või oksakest? Jne, jne.
<< 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 >>