Lehttainas, selle valimine, valmistamine, kasutame

Fre
Abikokk
2008-05-18 14:48:52
Ma ei teagi kas siinsed kokkajad üldse kasutavad valmis lehtttaignat? Mul on üsna hästi meeles nõukaaegsed isetegemiskatsetused, mitte eriti õnnestunud, ja seetõttu olin siiralt rõõmus kui ükskord ometi valmis taignad müügile jõudsid. Nüüd olen jõudnud selleni, et paaril korral olen pööranud tähelepanu lehttaigna koostisele ja päris mitmel juhul on seal ikka igasugust kräppi (konkreetseid näiteid ei tule meelde praegu). Ja üldse käituvad erinevate tootjate taignad täiesti erinevalt. Kas kellelgi on välja kujunenud omad lemmikud ja kui siis miks? Milline taigen võiks olla kõige "naturaalsem"?
Mann
Abikokk
2008-05-18 15:15:29
mina ei tee kunagi ise lehttainast. tundub piinarikas. kahjuks ma firma nime ei mäleta, aga pärmi-lehttaigen oli nimi. pisut sinist värvi oli pakendi peal. seguvariant pärmiga meeldib, kuna pole nii rasvane kui tavaline.
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-05-18 15:20:30
Šotimaal elades ostsin sealseid Dorset Pastry tainaid - maksid küll 4 naela ringis pakk (vrdl supermarketi 59 penni), aga koostises mahejahu, või ja sool. Oi, küll oli hea. Eesti poetainastest on viimase pooleteise aasta jooksul lemmikuks kujunenud Pihlaka pärmi-lehttainas. Müüakse jahutatult selliste kollaste aluste peal. Müügil Selverites (Stockis nt pole). Kõiksugu sügavkülmutatud pärmi-leht- ja lehttainad on mulle pettumuse valmistanud - rasvased, ei kerki, on rabedad jne..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Vike
Abikokk
2008-05-18 15:58:21
Lehttainast ise ei ole kunagi teinud ja vast ei hakka ka tegema. Poes pole eriti suurt tähelepanu pööranud, kuid olen ostnud Balti Sepiku lehttainast, mis on juba valmis tükkideks - nimelt teen ma tavaliselt pirukaid ja sellise suurusega tükke on mul hea oma pea olematus köögis käsitleda. Naturaalsuse kohta ei oska öelda, aga sügavkülmutatud taigna eeliseks on jällegi see, et on iga hetk võimalik ootamatutele külalistele nt tähesaiu teha.
Eva
Abikokk
2008-05-21 16:19:25
Minul kaldub järjest enam selles suunas, et hakkan varsti lehttainast ka ise tegema. Jäin ükskord neid poes müüdavaid pakke uurima ja täitsa kõhe tunne tuli teada saades, mida sinna kõike sisse on pandud. N-ö lahtine, mittekülmaletis müüdav lehttainas on sümpaatsem, aga liialt rasvane jälle.

http://www.perenaine.ee/

Nipitiri
Abikokk
2008-05-21 16:30:07
Minu lemmik on Pere Leiva oma, tordiletist, mitte sügavkülmutatult.
Kika
Abikokk
2008-05-21 18:14:45
mina ostan ka jahutatud, mitte sügavkülmutatud lehttainast. tootjat ei oskagi nimetada... äkki ka pere leib? pole seda kunagi vaadanud.
Vandiste
Abikokk
2008-06-18 14:49:32
Kas jätkame siit lehttaigna isetegemisega? Napoleoni koogi jaoks olengi tavaliselt ise teinud, aga sel juhul kiirlehttaigna, kus või näpitakse koos jahuga taignasse (mitte ei rullita vahele). Seda on väga lihtne teha ja napoleoni põhjadeks on ideaalselt sobinud. Nüüd aga tahtmine teha väikesi pirukaid ja mõtlesin proovida pärmi-lehttaigna valmistamist. Peaks vist pärimtaigna jaoks valima selle kõige lihtsama retsepti, sest või tuleb nagu nii vahele rullida. Või saaks taigna leheliseks ka või lisamisel taignale ja lihtsalt mitmekordse rullimisega? Kõige rohkem pabistan selle jaheda töölaua ja -temperatuuri osas. Suvi ju käes ning külma pole kuskilt võtta. Tuleb vist enne taigna rullimist suur lõikelaud sügavkülma pista. Ma praegu võtan hoogu, et proovima hakata :), seepärast kirjutangi, et ehk on kellelgi juba proovitud ning jagab lahkelt nippe.
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-11-30 19:50:56
Vandiste:
Kas jätkame siit lehttaigna isetegemisega?
Kindlasti võiksime :) Aga jäid ette lehttaina küpsetamise tüüpilised vead ja nende põhjused, toon need siinkohal ära: VIGA: Tooted on halvasti kerkinud. PÕHJUSED: Tainast on liigselt kihitatud või ei ole rullimiste vahel tainas küllaldaselt seisnud. Tainast on rullitud liiga kiiresti/kõvasti ning tainakihid on rebenenud. VIGA: Tooted on ebakvaliteetsete kihtidega. PÕHJUSED: Taina nõrk liimvalk; vähe soola või hapet; tainas ja või olid ebaühtlase kvaliteediga. VIGA: Tooted on ebaühtlaselt kerkinud. PÕHJUSED: Nürid noad või lõikevormid; määre või täidis on tilkunud servadele. VIGA: Tooted on kokku tõmbunud. PÕHJUSED: Palju soola või hapet. Tainas on enne küpsetamist vähe seisnud. VIGA: Toote sisu on kuiv. PÕHJUSED: Vähe võid; kihitamisel on jahu halvasti tainalt ära pühitud; või on osaliselt välja valgunud, sest ahi ei olnud küllalt kuum. VIGA: Toote sisu on tihke, vesiviiruga. PÕHJUSED: Ahju kõrge temperatuur. Küpsetamise ajal on toode rappunud või võeti liiga vara välja. VIGA: Toote pealispind on hall. PÕHJUSED: Ahju madal temperatuur. VIGA: Toote pealispind on tume. PÕHJUSED: Ahju kõrge temperatuur.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Veronika
Abikokk
2008-11-30 22:29:21
Eva:
Minul kaldub järjest enam selles suunas, et hakkan varsti lehttainast ka ise tegema. Jäin ükskord neid poes müüdavaid pakke uurima ja täitsa kõhe tunne tuli teada saades, mida sinna kõike sisse on pandud. N-ö lahtine, mittekülmaletis müüdav lehttainas on sümpaatsem, aga liialt rasvane jälle.
Mul tekkis sama mõte, kui ükskord oli plaanis lehttainast midagi valmistada... :(
< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>