Martiina Abikokk 2009-09-15 13:56:05 |
Tekkis paar küsimust jõhvikate säilitamise kohta vees. Ise täpselt ei tea, ei ole kogemusi olnud... Esiteks, kas see purk jõhvikatega peab külmas seisma (külmkapi/kerldritemperatuuril) või võib niisama toanurgas ka seista? Ja purk peab ikka õhukindlalt kinni olema? Või ei? Ning kuna jõhvikad ei ole täisküpsed veel, kas ma pean neid enne vette panemist paberi peale laotatuna järelküpsetama (nagu seda ju tehakse...) või võin nad kohe purki vee alla panna ja nad küpsevad seal ka järgi? Et kui keegi nõu oskab anda, oleksin väga tänulik. :) | |
Ullike Abikokk 2009-09-15 17:48:37 |
Aniitram:
Päris kõogile küsimustele nüüd ka vastust ei tea, aga omal ajal (nõukaaeg) panin jõhvikad kolmeliitrilisse purki ja lihtsalt vee peale. pead enam anda ei või, aga kahtlustan, et suisa kraaniveega sai tehtud (eks mu ema käsi oli ikka ka tollal mängus :)). Ja purgi panime rõdule - polnud ju pisikeses korteris imetillukese köögiga mingit hoidmise kohta. Arvestada tuli siis aga sellega, et vesi külmub ja paisub külmudes - seega ei tohtnud vett üle kolmveerandi olla. Pärasyt tõime purgi tuppa - sulas seal ja saigi marju kasutatud.
Aga vot pohladega omal sellist kogemust pole... kas neid ka nii säilitada saab? Tekkis paar küsimust jõhvikate säilitamise kohta vees. Ise täpselt ei tea, ei ole kogemusi olnud... Esiteks, kas see purk jõhvikatega peab külmas seisma (külmkapi/kerldritemperatuuril) või võib niisama toanurgas ka seista? Ja purk peab ikka õhukindlalt kinni olema? Või ei? Ning kuna jõhvikad ei ole täisküpsed veel, kas ma pean neid enne vette panemist paberi peale laotatuna järelküpsetama (nagu seda ju tehakse...) või võin nad kohe purki vee alla panna ja nad küpsevad seal ka järgi? Et kui keegi nõu oskab anda, oleksin väga tänulik. :) Söömine on ainuke töö, mis toidab |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2009-09-15 18:00:16 |
Ullike:
Toorelt pudelis saab säilitada marju, mis sisaldavad küllaldaselt happeid (karusmarjad
murakad, pohlad, rabarber, ebaküdoonia). Hoiuruumid peavad olema kuivad, jahedad, pimedad ja hästi õhutatavad.
Pohlad toorelt pudelis I
Ilusad küpsed marjad puhastatakse, loputatakse, nõrutatakse ja pannakse pudelisse. Keedetud jahtunud vesi valatakse marjadele peale ning pudelid suletakse.
Pohlad toorelt pudelis II
Valminud pohlad puhastatakse, loputatakse, nõrutatakse ja surutakse keevas vees hoitud puunuiaga katki, pannakse pudelitesse ning pudelid suletakse. Katkisurutud pohli võib säilitada ka klaaspurkides või isegi väiksemais puunõudes.
Allikas: H. Ottenson "Hoidised"
Aga vot pohladega omal sellist kogemust pole... kas neid ka nii säilitada saab? |
|
Tiina Abikokk 2009-09-15 23:23:13 |
Mina hoian nii jõhvikaid kui pohli ühtmoodi toatemperatuuril vee all purgis. Vee keedan läbi ja jahutan. Vahepeal teen kaane lahti ja võtan marju jaokaupa, nii et ei mingit õhukindlust.
Aga vee sees ei toimu enam mingi järelküpsemist. Minu arvates. Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Netcat Abikokk 2009-09-16 10:38:53 |
Mina võtan ka talv läbi külmkapis hoitavast purgist jõhvikaid jaopärast. Teinekord on üks purk lahti mitu kuud ja midagi pole juhtunud. Kinniseid purke hoian keldris. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Siiruviiru Kokaõpilane 2011-05-26 14:15:12 |
minul tädi oli kelleltki kuulnud, et rabarberid seisavad aastaid purgis ilma vee ja suhkruta. Lihtsalt ülihästi pestud ja kuumutatud purkidesse surutakse rabarberitükid ja kuumutatud kaas peale ja kõik. Kas see on kellelgi ka järgi proovitud ja kas tasub proovimist? | |
Tziiki Abikokk 2011-05-26 22:04:25 |
Siiruviiru:
aga kas kindlam poleks külmutada? minul tädi oli kelleltki kuulnud, et rabarberid seisavad aastaid purgis ilma vee ja suhkruta. Lihtsalt ülihästi pestud ja kuumutatud purkidesse surutakse rabarberitükid ja kuumutatud kaas peale ja kõik. Kas see on kellelgi ka järgi proovitud ja kas tasub proovimist? As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :) |
|
Tädi Eevi Kokaõpilane 2011-08-10 13:38:28 |
Ahhaa. Aga mina leidsin kuskilt mingeid moosiretsepte, kus oli kasutatud mett... Kas keegi on sellega varem kokku puutunud? Kuidas säilivuse, maitse ja tekstuuriga on? | |
<< < 1 | 2 > |