Makroonid (macarons)

Kristjan
Abikokk
2009-02-14 14:23:04
Eva:
Olen siis siin teine katsetaja ja selgus, et täitsa tehtavad on need makaroonid :) Tuhksuhkrut ja mandlijahu sõeludes püüdsin Juc-ile mõeldes säilitada kannatlikku meelt :) Mõned asjad läksid siiski untsu: 1) "Tainas" tuli liiga paks, mistõttu oli raske neid pealt siledaks saada. Miks tuli liiga paks? Panin isegi grammise täpsusega, kuid kas oleks pidanud lihtsalt kauem segama? 2) Seest jäid nätsked - või nii peabki? 3) Mis on ikkagi see nipp, et neid saada ühtlaselt ümmarguseks? Võikreemina kasutasin või, tuhksuhkru ja ebaküdooniamoosi segu, tuli hea hapukas. Makroonid küpsesid ahjus ca 15 minutit, küpsetasin 150-kraadises ahjus.

1) Mõni tiir liiga vähe segamist? Kui tainas üle segada, peaks segu omakorda minema täiesti vedelaks, st kogu õhk on välja löödud...
2) Ei tohiks vist jääda, kuid jah, üle päeva hoidmine aitab kindlasti. Mul jäi see pohlapulbriga variant ka alt veidi nätske. Otsustasin järgmine kord panna sisse vaid alumise küttekeha, sest samas ei tahaks, et nad pealt pruunistuksid.
3) Kondiitripressi käsitsemine :)
Siin aitab vaid praktika, sest kui liigutus pole käe sees, on kergesti valguva seguga tõesti üksjagu mässamist. Üks kindlasti hea nõuanne on püüda hoida pressi täiesti vertikaalselt segu pigistamise ajal. Mul õnnestus pigistamine paremini ka siis, kui hoidsin pressi hästi madalal otse küpsetuspaberi kohal.

Kristjan
Abikokk
2009-02-14 14:34:36
Aniitram:
Pean ausalt tunnistama, et kogu see jahvatamise-sõelumise osa oli tüütu.

Mis seal salata, kirusin ja sõelusin isegi :) Samas võib veebis näha küll ja küll pilte katsetustest, kus on püütud asja lihtsustada: no ei tule välja!

Aga tulemus Sul: esimese korra kohta täiesti makrooni nägu! Ja au ja kiituse suunan oma rahvusvahelistele amatöörkokkajatest eelkäijatele, kes pidid nippide avastamiseks hulga rohkem unetuid öid veetma, sest proffidel on ju tihti kole komme oma nippe varjata ja hämada.

Eva
Abikokk
2009-02-15 16:29:38

Aniitram, Sul on hästi kenad makroonid tulnud!

Lugesin uuest Olive ajakirjast ka makroonide retsepti ja tegemisõpetust. Seal oli näpunäiteid selle kohta, kui makroonid panni pealt lahti ei taha tulla. Appi tuleb niiskus.
Variant 1 - tilguta ahjust tulnud makroonipannile paar piiska vett küpsetuspaberile (ole ettevaatlik, et makrooni peale ei tilguta).
Variant 2 - pane koos ahjupanniga natukeseks külmkappi.

http://www.perenaine.ee/

Martiina
Abikokk
2009-02-15 17:04:22
Kristjan:
Aga tulemus Sul: esimese korra kohta täiesti makrooni nägu!
Eva:
Aniitram, Sul on hästi kenad makroonid tulnud!

Aitäh :)

Mina aga kadestan Kristjani rohelisi makroone (ei olnud endal hetkel midagi, millega roheliseks värvida) ja Eva ebaküdooniasegu, mis minu mõtetes nii hästi maitseb, aga endal kuskilt seda võtta pole.

Igaljuhul, kohe kui olen unustanud kui tüütu see sõelumine oli, võtan ette uue makrooniteo ja siis tahan kõikvõimalikke värvitoone-maitseid katsetada. Sest selles vallas tundub nii palju võimalusi! Ja makroone oleks nii ilus kinkida kellelegi...

Eva
Abikokk
2009-02-15 21:17:10
Aniitram:
Mina aga kadestan Kristjani rohelisi makroone (ei olnud endal hetkel midagi, millega roheliseks värvida) ja Eva ebaküdooniasegu, mis minu mõtetes nii hästi maitseb, aga endal kuskilt seda võtta pole.
Ebaküdooniasegu osas soovitan Pillelt vihjeid küsida :)

http://www.perenaine.ee/

Marju
Abikokk
2009-02-16 10:17:36
Põnevaks on see makrooniteema läinud siin :) Aplaus minu poolt teile kõigile, nii ilusad makroonid! (ka Juci makroonitegu oli huvitav ja ilmselt ka õpetlik lugeda, st kui tegemiseks läheks, siis oleks mulle raudselt kasu ka sellisest õpetusest, et mida teha ei tohi :)). Mis puutub nätskusesse, siis olen ostnud Bonapardist juba pakitud makroone, mis olid täitsa krõbedad ja kõvad ja siis lahtiselt, mis olid mõnusalt pehmed ja minu poolehoid kuulub raudselt viimastele.
Reglisse
Abikokk
2009-02-16 23:59:04

Nii ilusad makaroonid teil siin! Super, ise ei ole tegemiseni jõudnud, kuid pühapäeval said söödud nii Pierre Herme kui ka Laduree omasid.. ja Hermel on fantastilised valge-trühvli wasabi ja tumeda šokolaadi passion omad :) Kõik teised olid ka tavapäraselt super head!
Välja arvatud roosimakaroon ei meeldi kohe üldse (paberi maitsega)

Nipitiri
Abikokk
2009-02-20 10:46:33
Pierre Herme omadest räägib just David Lebovitz oma blogis, nimelt ketšupimakroonidest :)
Kristjan
Abikokk
2009-02-20 11:35:09
Nipitiri:
Pierre Herme omadest räägib just David Lebovitz oma blogis, nimelt ketšupimakroonidest :)
PH on ikka päris hulle kombinatsioone harrastanud. David Lebovitz kirjeldab ka oma emotsioone seoses hanemaksa ja šokolaadi makroonidega. Järgmine kord peab Pariisis kohe kindlasti midagi neist proovima. Ma ei ole ka kindel, et need just maitseksid, aga maailmapilti avardavad kindlasti.
Irmasista
Kokaõpilane
2009-03-18 20:06:45

Oh-oh, pikk päev seljataga, aga tulemusega. Sain täitsa korralikud makroonid siinsete näpunäidete järgi talitades.
Esimene ports läks aiataha - liialt öhku jäi vist sisse ja vähe mandlijahu (kasutasin valmis mandlijahu, mida Soomes saada).
Tösiseks probleemiks osutus korraliku elektroonilise kaalu puudumine. Aga teine ports tuli täiuslik :)
Kui siis jälle mitte arvestada, et ganache jäi liialt vedel, mul oli ainult 125 g tumedat shokoladi, lisasin piimashokoladi ja selle syyks veeretan selle, et kreem ei tahenenudki :(( ei saanud seda rohkem kui väikese tilga makroonide vahele panna.

Suur tänu suure töö eest Kristjanile!

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>