Makroonid (macarons)

Juc
Abikokk
2009-02-01 18:17:41
Tuleb kahetsusväärselt panustada siia teemasse oma ebaõnnestunud makrooniteoga :(

http://jucjaco.blogspot.com/

Kristjan
Abikokk
2009-02-01 22:00:26
Juc:
Tuleb kahetsusväärselt panustada siia teemasse oma ebaõnnestunud makrooniteoga :(

Esimene julge katsetaja, muutusin juba närviliseks, et kas jäängi siin selle teema all üksinda :)
Pean ikka ise korra veel tegema, muidu pärast tuleb välja, et oli koba. Kontseptsioon on peas olemas, hetkel aga on siin veidi tegemist (vt esilehte).

Eva
Abikokk
2009-02-10 12:01:45

Olen siis siin teine katsetaja ja selgus, et täitsa tehtavad on need makaroonid :) Tuhksuhkrut ja mandlijahu sõeludes püüdsin Juc-ile mõeldes säilitada kannatlikku meelt :)

Mõned asjad läksid siiski untsu:
1) "Tainas" tuli liiga paks, mistõttu oli raske neid pealt siledaks saada. Miks tuli liiga paks? Panin isegi grammise täpsusega, kuid kas oleks pidanud lihtsalt kauem segama?
2) Seest jäid nätsked - või nii peabki?
3) Mis on ikkagi see nipp, et neid saada ühtlaselt ümmarguseks?

Võikreemina kasutasin või, tuhksuhkru ja ebaküdooniamoosi segu, tuli hea hapukas. Makroonid küpsesid ahjus ca 15 minutit, küpsetasin 150-kraadises ahjus.

http://www.perenaine.ee/

Juc
Abikokk
2009-02-10 12:27:40
Eva:
Olen siis siin teine katsetaja ja selgus, et täitsa tehtavad on need makaroonid :) Tuhksuhkrut ja mandlijahu sõeludes püüdsin Juc-ile mõeldes säilitada kannatlikku meelt :) Mõned asjad läksid siiski untsu: 1) "Tainas" tuli liiga paks, mistõttu oli raske neid pealt siledaks saada. Miks tuli liiga paks? Panin isegi grammise täpsusega, kuid kas oleks pidanud lihtsalt kauem segama? 2) Seest jäid nätsked - või nii peabki? 3) Mis on ikkagi see nipp, et neid saada ühtlaselt ümmarguseks? Võikreemina kasutasin või, tuhksuhkru ja ebaküdooniamoosi segu, tuli hea hapukas. Makroonid küpsesid ahjus ca 15 minutit, küpsetasin 150-kraadises ahjus.
Küll sa oled tubli. Kas sulle maitsesid? Ja kaua kõik kokku aega võttis? Muide, kas proovisid neid pealt siledaks saada märja näpuga? Kellegi blogis oli selline soovitus.

http://jucjaco.blogspot.com/

Eva
Abikokk
2009-02-10 12:39:51
Juc:
Kas sulle maitsesid? Ja kaua kõik kokku aega võttis? Muide, kas proovisid neid pealt siledaks saada märja näpuga? Kellegi blogis oli selline soovitus.

Mulle maitsesid Bonaparte'ist ostetud rohkem, sest minu omad tulid liiga nätsked. Ma ei teagi, mis selle põhjuseks oli. Bonaparte'i omad olid mõnusad krõbedad.

Kõige rohkem võtab aega mandlijahu tegemine - ca 1 tund (mandlite koorimine, kuivatamine ja jahvatamine). Samas kui teha mandlilaastudest, nagu Kristjan tegi, siis võtab oluliselt vähem, aga see variant on ka oluliselt kallim (mul on nurgas 5 kg-ne hulgilaost toodud mandlikott, kilohind 80 kr). Märkimisväärne kindlasti ka tuhksuhkru ja mandlijahu sõelumine - umbes 20 min. Muu ei võtnud väga märkimisväärselt aega.

Siledaks saada märja näpuga - aitäh, hea soovitus, teinekord proovin!

Kajakas
Abikokk
2009-02-10 19:45:31

minu kogemused bonaparte'i omadega on just sellised, et makroon peab seest kergelt nätske olema :)
Aga mul muidugi igasugune võrdlus ka puudub. Bonaparte'i omad on ainsad mida saanud olen

proua söögisõltlane

Eva
Abikokk
2009-02-11 20:35:24
Huvitav lugu, et eile tehtud makroonid ei ole enam täna nätsked (hoidsin kinnises karbis). Väga maitsvad on! :)

Martiina
Abikokk
2009-02-13 19:20:42

Makroonid - suurepärane näide sellest, kuidas nami-nami mu ellu tungib :D : Ma ei olnud makroone kunagi maitsenud, ei osanud ette kujutadagi, kas nad mulle maitseksid aga ometi kummitas nende tegemise mõte mind nii palju, et isegi eesootaval esmaspäeval toimuva eksamiks õppimine lükkus edasi, et makroone teha :D

Et olles eelnevalt lugenud mitukümend korda Kristjani postitust siin (suur kummardus selle eest), sain aru, et makroonitegu on midagi, mida peab tõsiselt võtma. Ma siis vist võtsin ka (tõestuseks see, et ostsin endale peenikese sõela ja laenasin köögikaalu, sest seda siin majas olemas ei ole).

Pean ausalt tunnistama, et kogu see jahvatamise-sõelumise osa oli tüütu. See on ilmselt põhjus, miks ma makroonitegu mõni aeg enam ette ei võta :D
Aga kogu taignategemis protsessi kokkuvõtteks sain tõdeda, et valget massi segasin liialt palju, mistõttu ta tahtis natuke liiga väga voolata ja ei jäänud seetõttu ilusaid ühtlaseid ringe.
Teine värvitoon aga sai õige täpsusega (vähemalt tundus nii), sest segu voolas parasjagu ja jäi ilusateks ringideks. Pealt siledusega ei olnud kummagil juhul probleeme. Lihtsalt mass peab piisavalt segatud olema.

Värvitoonidest siis niipalju, et üks on tavaline valge ja teine mustikapulbriga värvitud(tahtsin isamaalise tordi mõtete raames katsetada, kas mustikaga saab sinist värvi-tulemus on, et ei saa. Jääb selline lillakas. Vähemalt minu ja minu koduste arvates on selle värvitooni nimi lilla. Aga mustikas jättis hea maitse küll makroonidele juurde.

Mõlemate makroonide vahel on šokolaadisegu. Ei olnud enam niipalju aega, et erinevaid maitseid sinna vahele tegema hakata.

Ja kokkuvõttes..Kristjani jutt eespool on väga õige ja hea, et selle alusel makroonitegu katsetada. Minul kehtis kõik see, mis tema õpetusest lugenud olin. Kui see välja jätta, et minu makroonid olid ahjus 10-11 minutit. Seega, suur aitäh veelkord Kristjanile ja soovitan makroonitegu proovida, sest minu kodused kiitsid väga. :)

Profa
Abikokk
2009-02-13 20:30:46

Lahe, mulle meeldivad sellised kergelt nihkes asjad, et mis see siis ära ei ole, võtad mandlid, muna ja suhkru ja korras :), aga võta sa näpust, ei olegi nii lihtne. Veendunud maguspõlgajana proovin neid siiski teha.

Profa köögipool

Zoozi
Abikokk
2009-02-13 20:36:47
Mul ka tahtmine neid proovida, aga hetkel kiired ajad. Aga kindlasti kui kiire möödas, võtan makroonide tegemise ette :)

Zoozi tegemised

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>