Seakondist vastlavurr

Seda teavad kõik, et kes vastlapäeval pikema liu laseb, selle linad ka kõige pikemaks kasvavad. Aga kas teadsid, et vanasti võeti mõõtu ka vastlavurri meisterdamises? Kes kõige võimsama heliga vurri meisterdas ja osavasti vurritas, selle sigadel olid sirged jalad, nad kasvasid laudas terveks ja tugevaks.

Vurr meisterdati sea varbaluust. Selle keskele uuristati auk, aeti nöör läbi ja tõmmati hooga undama. Tänapäeval tehakse vurr seakondi asemel suurest nööbist - toimib ka, aga pole nagu päris õige.

Kui tahad seakondist vastlavurri meisterdada, keeda kõigepealt seajalgadega üks mõnus herne- või oasupp. Ühes seajalas on kaks head vurriluud. Võid vurri teha ka väiksematest varbaluudest, aga siis arvesta, et selle undamine ei ole nii võimas. 

Puhasta kondid lihast. Aseta kont noa seljale ja proovi leida tasakaalupunkt. Tasakaalustamine on oluline selleks, et vurr pärast käima läheks. Kui üks pool jääb raskemaks kui teine, ei pruugi käimatõmbamine õnnestuda.

Märgi noaga keskkoht ära ning puuri selle koha peale auk. Värskelt keedetud kont on piisavalt pehme, et auk puuri asemel terava noaga sisse uuristada. 

Aja sukanõela abiga august läbi tugev nöör (nt purjenöör, kalamehe nöör), mis peab vurritamisele vastu ega kulu kohe ära. Korda täpselt sama liigutust - aja sama nööriots samalt poolt veelkord läbi augu. Sõlmi nööri otsad kokku ja säti kont keskele. Ühe vurri jaoks kulub umbes 1,5 m nööri.

Võta nööri otstest kinni, keeruta konti ning tõmba vurr käima.

Vaata ka neid Nami-Nami retsepte, kus on kasutatud seajalgu:

Kasutatud allikad:

Artikkel ilmus 2016. a. veebruaris.

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 02.02.2016 12:40 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Albert A.
postitatud 03.02.2016 08:30

Ega seda kondivurru jõudnud kaua vurrata. Kõige parem oli suur mantli nööp.

Tõnu Vennikas
posted on 03.02.2016 08:39

Luuvurr hakkas mõnusasti undama, mis nööbiga polnud nii efektne. Üle ruumi oli vurri hääl kuulda.