Oo, mis kaunis pirukas!

Kes siis ei teaks rikkaliku mahlase õunatäidise ja kahekordse krõbeda tainakihiga klassikalist Ameerika õunapirukat (Apple Pie). Võib oletada, et just see pirukas on olnud inspiratsiooniks paljudele küpsetajatele, kes kaunistavad oma soolasied ja magusaid pirukaid tainaribade või tainast väljalõigatud kujunditega. Lihtne mure- või liivatainapõhjal küpsetatud marja- või puuviljapirukas muutub sel moel lausa kunstiteoseks. Võimalusi kaunistmiseks on täpselt nii palju, kui kaunistajal endal fantaasiat. 

Internetist võib leida sadu fotosid kenadest kaunistatud pirukatest. Nami-Nami toimetajate Kaare ja Martiina kuus lemmikut on aga siin.

1. Lainetav lilleaas

Sõrmedega vormitud lainetav pirukaäär jääb pärast küpsemist väga kena. Et seda teha, peab tainas ulatuma vähemalt 0,5 -1 cm üle vormi ääre. 

Küpsisevormidega lõigatud erineva suurusega lilled moodustavad täidise peale toreda mustri. Mustri tegemiseks võid kasutada mistahes teisi kujundeid - südameid, tähekesi jms.

2. Klassikaline kaunitar

Vaheldumisi risti sätitud tainaribadest moodustuv ruudumuster mõjub kuidagi eriti koduselt ja soojalt. Ilusa tulemuse saad, kui nii põhjaks olev tainaketas kui ka pirukale asetatavad tainaribad ulatuvad üle vormi ääre. 

3. Tõeline tähesadu

Need samad tähekesed, millega on täidise peale asetatud tainas “augustatud”, moodustavad pirukale kena ääre. Kasuta mistahes kujundeid!

Kui alguses võib tunduda, et pirukas näeb küpsetamata kujul vaat et kenamgi välja, siis tegelikult ei pea lõpptulemuses pettuma. See väike vaev, mis kulub suurema tainakoguse tegemiseks ja kaunistuste meisterdamiseks, on seda igati väärt! 

4. Kenasti sätitud

Vahva tulemuse saad erinevaid kaunistamise viise omavahel miksides. Säti pirukale kenaks kompositsiooniks kokku näiteks erineva laiusega tainaribad, punutised ja väljalõigatud kujundid. Kahvliga piruka äärde mustrit vajutades ole pigem õrn, muidu juhtub nii nagu meil - äär puruneb küpsemise käigus. 

5. Vabalt volditud 

Vaba käega volditud piruka äär on oma lihtsuses ilus ja ehe. 

6. Südamega punutud

Liiga armas, et mitte järele teha :)

Need on vaid üksikud näited! 

Piruka äärt võib kujundada sõrmedega näpistades, kääridega lõigates, kahvli või lusikaga mustreid vajutades. Täidise võib katta üleni õhukese tainakihiga või lõigata, voolida, punuda tainast erinevaid ribasid, kujundeid, patse. Pirukale saab edukalt ka toreda sõnumi kirjutada!

Tainaks sobivad kõik rullitavad tainad. Mida suurem on taina kerkimisvõime (nt pärmitainas, lehttainas), seda õhemad võiksid kaunistused olla, sest muidu muudavad need küpsemise käigus liialt oma algset kuju. Rasvasemad tainad (nt muretainas) peaksid olema külmkapikülmad, sest soojas muutub tainas kleepuvaks ja puruneb kergesti.

Mõned tähelepanekud:

  • kui soovid pirukat pealt kaunistada, valmista kindlasti suurem kogus tainast, kui retseptis ette nähtud;
  • kõige parem on kasutada laia äärega pirukavormi;
  • määri pirukavorm võiga ning puista üle jahuga;
  • vormi kaunistused u 2-3 mm paksusest tainast. Õhemad kipuvad kõrbema, paksemad aga ei pruunistu nii hästi;
  • kui täidis on liiga vedel, võivad kaunistused selle sisse ära uppuda;
  • võimaluse korral eelküpseta pirukapõhi, alles siis lisa täidis ja äärekaunistus ning küpseta pirukas lõpuni. 

Vaata lisaks neid retsepte:

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 24.09.2016 08:35 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Merle Luik
postitatud 24.09.2016 16:52

Lahe ja inspireeriv postitus!:)