Pirukapõhi

Tainas klassikalise lahtise piruka ('quiche') valmistamiseks.

Kogus
ühe piruka jaoks
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

100 g külma võid

2.5 dl e. 150 g nisujahu

0,25 tl soola

1-3 sl külma vett

Magusa piruka jaoks:

1 sl suhkrut

Valmistamine

Haki jahu, sool ja või puruseks, lisa vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Pane tainas tunniks ajaks külmikusse. 

Rulli tainas 3 mm paksuseks, vooderda sellega pirukavorm. Torgi kahvliga pirukapõhjale augud ja hoia pirukat veel 15 minutit külmikus. (See aitab vältida pirukataina kokkuvajumist küpsemise ajal).

Soovi korral eelküpseta 225kraadises ahjus 10 minutit.


Märkused:

  • osa nisujahust võib asendanda kartuli- või maisijahuga, siis saab tainas krõbedam
  • veganliku versiooni jaoks asenda või taimemargariiniga.
  • magusa piruka valmistamiseks võib tainale lisada veidi hakitud mandleid
  • soolase piruka valmistamiseks võib tainast maitsestada ürtide, pipra, paprikapulbri või riivitud juustuga

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Erka
postitatud 17.05.2009 23:31

Otsisin head retsepti soolaste salatikorvikeste jaoks. Tundub, et leidsin. Vooderdasin tainaga muffinipanni pesad, torkasin noaotsaga mõned augud ka ja ahju. Sain mõnusad krõbedad korvikised, ei küpsenud seest täis ega midagi.

Riin
postitatud 30.10.2014 11:36

Kiidan samuti, alati õnnestunud ja hea. Lihtne teha ja enda soovi järgi lisan taignale maitseained/ürte.

ma
postitatud 05.03.2015 18:04

Kas sellest jätkub siis suut ummargune pirukas?