Merekultuuriaasta 2016: RÄIM

2016 on merekultuuriaasta ning selle raames tutvustab Nami-Nami iga kuu oma lugejatele ühte Eesti kala ning jagab retseptisoovitusi. Maikuu kalaks on meie rahvuskala räim!

Räim on üks levinuimaid kalu eestlaste toidulaual. Räim on levinud Läänemere keskosas ja Botnia ja Soome lahes, kus see on üks tähtsamaid püügikalu. 

Eesti rahvuskala on suhteliselt väike (u 15 cm), hõbedaläikeline ja tume-sinakasrohlise seljaga. Räim kuulub heeringaliste sugukonda (vt. ingl. k. Baltic herring ehk Balti heeringas). Räim on olnud peamine kala meie toidulaual juba mitusada aastat. Vanasti öeldi, et Saare naine pidi oskama valmistada räimest 20 erinevat rooga :)

Räime tarvitatakse toiduks värskelt, suitsutatult ja konservitult. Äsjapüütud räime on raske puhastada, umbes ööpäev seisnud nn "teise päeva räime" fileerimine on juba tunduvalt lihtsam.

Kuidas räimi puhastada?

  1. Terveid räimi on hea puhastada kääridega. Lõika kõhuserv ära, seejärel lõika otsast pea. Eemalda sõrmede abil sisikond. Kui kõik kalad on puhastatud, siis loputa need kiiresti külma vee all.
  2. Räimede fileerimiseks mingeid abivahendeid vaja ei lähe - piisab kätetööst. Ava pöidla abil kala ning eemalda selgroog tõstes-tõmmates.
  3. Kui soovid eemaldada ka nahka, siis võta nahast tugevasti kinni ning tõmba see tervenisti maha.

Nami-Nami soovitab järgmisi räimeretsepte:

Loe veel:

Artikkel valmis merekultuuriaasta raames:

Hea Nami-Nami lugeja! Mida Sina meie rahvuskalast teha armastad? Jäta vastus kommentaaridesse!

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 31.05.2016 11:28 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Ilse
postitatud 30.05.2016 10:46

Räim on tegelikult ikka parim kala :)