Must torbikseen - vaese mehe trühvel

Kust otsida?

Musta torbikseent tasub otsida juulist septembrini leht-, okas- ja segametsades, kus see kasvab enamasti suurte rühmadena. Must torbikseen kasvab üldiselt igal aastal samas kohas, nii et kui oled torbikute leiukohale sattunud, jäta see koht meelde! 

Must torbikseen on õhukese seenelihaga, vürtsika maitse ja väga meeldiva lõhnaga. Tegemist on hinnatud söögiseenega, mida ei pea eelnevalt kupatama. Kui seened on liivased või väga mustad, võib musti torbikseeni julgelt pesta - need seened ei ima liigset vett endasse. 

Kuidas säilitada?

Kui on vaja torbikseeni säilitada, siis võib need läbi kupatatult sügavkülma panna. Väga levinud on torbikseente kuivatamine, kas siis tervelt säilitamiseks või vürtsika seenepulbri valmistamiseks. Just kuivatatud musta torbikseene maitset on võrreldud musta trühvli maitsega, mis selgitab ka nime. 

Nimetused teistes keeltes 

Mustatorvisieni (soome k), svart trumpetsvamp (rootsi k), trompette de la mort (prantsuse k), trombetta dei morti (itaalia k), horn of plenty e. black chanterelle e. black trumpet mushroom (inglise k), Herbsttrompete e. Totentrompete (saksa k). 

Mida mustast torbikseenest teha?

Nami-Namis on hulgaliselt maitsvaid retsepte torbikutega. Proovi näiteks hõrku metsaseenesuppi, põnevat quiche'i külmsuitsulõhega või ahjus küpsetatud juustu-seenevõileibu

Väga maitsvad jäävad erinevad pasteedid ja määrded. Proovi näiteks ronkmusta luksuslikku torbikupasteeti, torbikulisandiga maksapasteeti või mustaträpsulist toorjuustumääret

Torbikseeni saab pakkuda värskete kartulitega,  lisada sufleele või täiustada nendega ahjuvasika maitset (Britt Paju retsept):

Hea lugeja! Kas Sina oled musta torbikseent metsast leidnud? Mis Sa sellest vaese mehe trühvlist teinud oled?

Loe veel:

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 07.10.2019 10:36 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Hanna Kangro
postitatud 07.08.2016 10:38

Tõepoolest väga hea seen!

Kätlin Ridal
postitatud 07.08.2016 16:15

Täna korjasin ka neid seeni :)

Kaare
postitatud 09.08.2016 11:46

Hmm, ma pole neid seeni metsas kohanud! Tahaks proovida küll, tunduvad huvitavad.

He Ja
postitatud 09.08.2016 21:51

See aasta on ikka palju parem saak, võrreldes eelmisega :)

GongFood
postitatud 09.08.2016 23:37

Ma üks aasta kuivatasin ja üle talve oli hea toidu sisse visata, tõmbas kiirelt käima ;)

Barbarella
postitatud 10.08.2016 08:34

Risotto + sügavkülm + kuivatamine!

Ktisteli
postitatud 10.08.2016 09:12

Sattusin Soomes nendele mustatorvisientele metsas kokku.Küsisingi soomlastelt,mida saab neist seentest teha.Kolm pannitäit siis kuivatasin ja jahvatasin pulbriks ja ühe portsu seeni tegin maitsvaks supiks.

ÕunaIiris
postitatud 10.08.2016 09:27

Milline on "hea lõhn"? Ja kuidas teha vahet torbikul ja sarnase välimusega "sitaseenel"? Kardan, et jätsin ruutmeetrite kaupa torbikuid metsa, sest ei osanud neid ära tunda.

Pille
posted on 10.08.2016 15:32

Iiris, ega ma täpselt ei tea, milliist seent Sa "sitaseneks" kutsud, aga torbikseenel üldiselt ühtegi sarnase välimusega seent ei olegi, vähemalt mürgiseid mitte.
Kas meenutasid torbikuid-trompeteid?

ÕunaIiris
posted on 10.08.2016 15:40

Olid küll. Ma kunagi olen juhendaja käe allkorjanud torbik-kukeseeni. Neil oli nagu kübar tumedam ja jalg kollasem kui neil, mida metsas vaatasin. Need olid ühtlaselt hallikas-helepruunid.

Tom
posted on 12.08.2016 21:34

Kollaka jalaga on lehterkukeseen.

Siim Vatalin
postitatud 16.08.2016 15:18

Huvitav, et neid seeni on pruunikamaid ja mustemaid. Nii et osad oleks siis nagu pigem "pruunid torbikseened". No ilmselt on ikka liik seesama, aga see variatiivsus isegi samas kasvukohas on päris huvitav. Kusjuures ei sõltu seene vanusest.

Merilin
posted on 20.08.2016 20:12

Pruun/hall toruseen pole ka niiväga erinev, aga söögikõlblikkuselt pole õnneks vahet, millist korjata :)

Liisa Past
postitatud 16.08.2016 17:54

Kuivatada ja siis supi sisse!

Carol Ojasoo Muñoz
postitatud 16.08.2016 19:06

Oi see on üüberseen ju! Ma teen sellest, mida kohe ära ei söö, jahu ja kasutan umami-pulbrina paljudes toitudes aasta läbi.

Kaido Viibur
postitatud 18.08.2016 21:57

Olen alatti neid sitaseenteks pidand, need ajavad vett välja, huvitav, peaks proovima.

Tiina
posted on 19.08.2016 12:07

Ei aja need vett välja,just kuivemad ja õhemad kui enamus teisi seeni. Väga ruttu kuivasid ära ka.

Tiina Mõndresku
postitatud 19.08.2016 17:20

Mustad torbikud väga maitsvad, kuigi must värv ehmatab algul ära. Mina kuivatasin need ära, peitsin kaugele kapinurka, muidu sööks ja krõbistaks kohe kõik otsa :D

Agnes Burket
postitatud 19.08.2016 17:24

Nägin metsas, kahjuks ei teadnud, et tegu lausa hõrgutisega - oleks teadnud oleks korjanud!

Merike Veidental
postitatud 21.08.2016 10:32

Mul ei ole neid õnnestunud leida :(

Monika Reinberg
posted on 21.08.2016 10:51

Ma otsin metsas mustaks kuivanud lehti :P siis on silma jäänud. Sel aastal neid palju, nii et ei maksa lootust kaotada ;)

Reet Veskus
postitatud 25.08.2016 21:38

Metsas nägin päris palju neid aga ei osanud arvata et nad söödavad. Nüüd siis targem ja lähevad teinekord korvi.

Evelin
postitatud 04.09.2017 14:12

Leidsin eile metsast neid hirmutavalt hõrku seeni täpselt toorjuustumäärde retsepti jagu. Kibelen töölt koju katsetama :) Oleks ma teadnud, et koht tuleb meelde jätta. Eks järgmistel kordadel otsin kollaseid kukekaid ning loodan leida musti :)

Häli Viilukas
postitatud 04.09.2017 21:14

Mind on ka musta torbikuga üliharva ja minikogustes õnnistatud, tõenäoliselt lähevad lihtsalt pannile ja leivale. Või supi sisse. Muidu kuivataks ja jahvataks aga neid niruselt vähe.