Käes on jaanid!

Peagi on võidupüha ja jaanilaupäev, mil üle Eesti süttivad tuhanded suured ja väikesed jaanituled. Mida jaanipäeval aga lauale panna? Appi tuleb Nami-Nami :)

Vanad eestlased püüdsid (jaani)tule puhastava toime abil vabaneda kõigest halvast ja mittesoovitavast. Jaanipäevamenüüs kasutati palju piimatooteid, juhtides tähelepanu piimakarja olulisusele. Silvia Kalvik kirjutab oma raamatus "Pühade- ja tavanditoite", et jaanipäevaks valmistati ikka paremaid sööke. Tehti toite kohupiimast - kohupiimakorpe, lisanditega kohupiima, sõira. Keedeti mune, mõnikord värviti neid ka kaselehtedega. Võimaluse korral tapeti lammas ja söödi lambalihatoite - näiteks keedetud lambaliha. Au sees oli kama - söödi kamakäkke; küpsetati karaskit, saia, leiba, kooki. Mulgid pruulisid jaanikalja ehk meega õlut. 

Jaanitoite söödi ühes perega jaanilõkke ääres.

Jaan iks tulli kaugelt maalt
omi latsi kaema,
mes nä söövä, mes nä joova.
Saia sööva, õlut joova.
Jaan tõie pikä piimäpütü, 
tõie korge koorekärni, 
sõira täie kindan, 
kaara tõie karmanin...

Nami-Nami toimetajad on koostanud mitu sobivat artiklit, mis aitavad teil tänast pidulauda katta:

Mida veel lauale panna?

Värske kartul!

Keedetud varasuvine kartul maitseb imeliselt niiehknii, aga julgemad võivad proovida äädikasõbra kartuleid (fotol ülal vasakul), feta ja kirsstomatitega sooja kartulisalatit (keskel) või vahemerelist kartulisalatit (fotol paremal). 

Sõir!

Sõirategu on tegelikult väga lihtne, vaja vaid head piima ja kohupiima. Klassikaline köömnetega sõir (fotol ülal paremal), peterselli-küüslauguga sõir (fotol vasakul) ja veidi vahemereline sõir päikesekuivatatud tomatite ja basiilikuga (fotol keskel) sobiks igale jaanilauale hea rukkileiva kõrvale! 

Kurgisalat!

Grillroogade kõrvale tuleb ikka midagi värskemat ka pakkuda, näiteks kurgisalatit. Olgu selleks siis klassikaline "klopitud kurgisalat" (ülal keskel), krapsakas salat rabarbriga (paremal) või mõnusat kreeka salatit või kreeka ürtidega kurgisalatit (mõlmad fotol vasakul), kuhu meie avamaakurk imehästi sobib.

Kapsasalat!

Maitsvad on nii kapsa-porgandisalat (ülal vasakul; veganlik!), lihtne kapsasalat majoneesiga (keskel) kui ka tomati-kapsasalat (ülal paremal). 

Makaronisalat!

Kui soov lauale panna klassikalt hapukoore-majoneesikastmega salatit, siis miks mitte teha makaronisalatit. Näiteks porru ja keeduvorstiga (fotol ülal vasakul), suitsusingi ja kurgiga (fotol paremal) või hoopis vorsti, õuna ja juustuga (fotol keskel).

Kama!

Kamast saab lisaks käkkidele ka väga maitsva magustoidu. Proovi lihtsat vahukoorega varianti (fotol ülal vasakul), kohupiimaga kamavahtu (keskel) või veidi moodsamat beseede ja maasikatega varianti (paremal). 

Arbuus!

Esmalt tuleb valida küps ja mahlane arbuus - loe siit, kuidas see õige post või turult üles leida. Arbuusisalati valmistamiseks on võimalusi palju - proovi nt apelsini ja mündiga salatit (ülal pildil vasakul), feta, kõrvitsaseemnetega ja balsamico'ga salatit (keskel) või arbuusisalatit feta ja laimiga (paremal). Väga mõnus on ka krevettide ja avokaadoga arbuusisalat ning peedi-arbuusisalat.

Maitsev alkoholivaba jook!

Tee maasika-apelsinibooli, (fotol ülal vasakul), kodust limonaadi (keskel) või maasikatega rabarbribooli (fotol paremal). Või mine lähimasse hästi varustatud poodi ja osta sealt saaremaist Öun Drinks limonaadi ;)

Kui eelistad alkoholiga jooki, siis proovi nt hooajalist maasika-Mojito't või siis klassikalist Mojito't, õlle ja limonaadiga Shandy't või näiteks maasika-Margarita't. Ujuma ja autorooli ära siis muidugi mine!

Loe veel:

Artiklit toetab: Jaanihanso 

Artikkel ilmus 2016. a. juunis.

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 23.06.2020 11:08 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid