Hollandi jõuluküpsised 'Speculaas'

Traditsiooniliselt valmistati neid küpsiseid alates novembri lõpust spetsiaalsetes puuvormides ja anti lastele nigulapäeval, 6. detsembril (Sinterklaas).

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

120 g võid

100 g pruuni suhkrut

225 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl söögisoodat

0,25 tl soola

1 sl Speculaas vürtsisegu (vt allpool)

2-3 sl piima

2 sl mandlilaaste

Speculaas maitseainesegu:

kaneeli

nelki

muskaatpähklit

koriandriseemneid

vürtspipart

aniisi

ingveripulbrit

kardemoni

muskaatõit ehk maasist

Valmistamine

Vahusta pehme või suhkruga kohevaks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool, sooda, Speculaas maitseainesegu ning sõrmede vahel purustatud mandlilaastud. Lisa kuivained järk-järgult võivahule. Sega hulka nii palju piima, et saad ühtlase paksu küpsisetaina.

Keera tainas toidukilesse ja tõsta vähemalt 4 tunniks kuni üleöö külmkappi maitsestuma.

Rulli tainas kergelt jahusel laual õhukeseks. Lõika spetsiaalsete vormide või piparkoogivormidega tainast küpsised välja. Soovi korral kaunista küpsised enne ahju panemist mandlilaastudega.

Küpseta 180-kraadi juures 10-15 minutit.

Retsepti koostas ja pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Tullia
postitatud 12.06.2009 22:28

Esimene plaaditäis oli pisut lühemalt ahjus kui teine ja tulemus jäi parem. Need, mis u 26 minutiks ahju jäid, läksid pisut liiga kõvaks. Vajaliku maitseainesegu ´Speculaas` tegin ise (enam-vähem kõik asjad said sisse, mis vaja).

Kaare
postitatud 21.12.2016 14:18

Täitsa nagu päris :)