1 sl jahvatatud vürtsköömneid
1 sl jahvatatud koriandriseemneid
1 tl suitsutatud paprika pulbrit
1,5 tl mahedat või teravamat tšillipulbrit
1,5 tl jahvatatud musta pipart
1 tl küüslaugupulbrit
1 tl ingveripulbrit
0,5 tl jahvatatud või riivitud muskaatpähklit
0,5 tl garam masala vürtsisegu
0,25 tl kollajuurt ehk kurkumit
Lammas:2 sl oliiviõli
2 sidruni mahl ja riivitud koor
4 sl vürtsisegu (retsept ülal)
1 neljaks lõigatud sibul
1,5-1,6 kg kaaluv lamba abatükk
Serveerimiseks:4 täisterajahust pita leiba
Kuskuss:320 g täistera kuskussi
1 sidruni mahl ja riivitud koor
400 ml keeva vett
2 tükeldatud kollast paprikat
320 g külmutatud maisi (sulata)
1 punane tšillikaun soovi korral
3 sl hakitud värsket koriandrit
Raita:400 g Kreeka jogurtit
1 kurk
2 kooritud küüslauguküünt
1 tl jahvatatud koriandriseemneid
soola ja musta pipart
Kuumuta ahi 170C. Võta ahjupott, kuhu lammas parasjagu ära mahub (mitte liiga suur!).
Vürtsisegu valmistamiseks pane kõik vürtsid purki, kata kaanega ja raputa segi. Pane ootele.
Pane oliiviõli, sidrunikoor ja sidrunimahl kaussi, lisa 4 sl vürtsisegu ja sega hoolega.
Lõika kooritud sibul neljaks, pane sektorid ahjupotti. Aseta lambaliha sibulatele. Tee lambalihasse noaga mõned sisselõiked, siis määri vürtsipasta lambale, hõõrudes seda ka sisselõigetesse.
Kalla potti ka 300 ml külma vett, siis kata pott fooliumiga ja/või kaanega. Küpseta 170-kraadises ahjus umbes 3 tundi ja 15 minutit või kuni liha on nii pehme, et kondilt maha kukub.
Samal ajal valmista kuskuss. Pane kuskuss suurde kuumakindlasse kaussi. Lisa sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor, siis sega juurde keev vesi ja sega hoolega. Kata kauss toidukilega ja lase 10 minutit tõmmata. Sega kahvliga kohevamaks.
Sega hakitud paprika ja sulatatud magusmais kuskussi hulka, sisi sega tšilli ja hakitud koriander. Sega uuesti läbi ning tõsta külmkappi või jahedasse ootele.
Raita jaoks riivi kurk jämeda riiviga puhta köögirätiku peale. Siis seo rätik puntrasse ning keera seda kraanikausi kohal, et kurgist võimalikult palju vedelikku välja pigistada. Pane kuivaks pigistatud kurgisegu kaussi, sega juurde jogurt. Riivi küüslauk peene riiviga, lisa. Maitsesta soola, pipra ja jahvatatud koriandriga. Sega läbi, kata kauss toidukilega või kaanega ja pane külmkappi ootele.
Eemalda lambalihalt foolium, kasta liha ahjupoti põhja kogunenud lihaleemega. Pane 15 minutiks uuesti ahju, et liha veidi pruunistuks.
Serveerimiseks aseta pitaleivad ahjuplaadile ja kata fooliumiga. Tõsta 5 minutiks ahju soojenema.
Eemalda lammas ahjust, eemalda liha luudelt ja lõika see noaga või rebi kahvli abil väikesteks tükkideks. Sega lambalihatükid poti põhjas oleva leemega ning sibulatükkidega.
Jaota kuskuss taldrikutele, tõsta peale rebitud lambaliha ja hautamisleem. Kõrvale tõsta soe pitaleib ning kurgi-raita. Serveeri kohe.
Retsept on BBC saatest Eat Well for Less?
Ma tervet rooga ei ole valmistanud, vaid lammast selle retsepti järgi ja see oli imeline. Sõime niisama värske salatiga.
Šavarma kuskussi ja raitaga
Šavarma on eestikeelne soovituslik vaste sõnale 'shawarma'.