Paprika

Paprikaid on eri värvi, kuju ja maitsega. Maitse tugevuse järgi jaotatakse paprikad magusateks aedpaprikateks ja tulisemaitselisteks vürts- ehk tšillipipardeks. Paprikaseemned sisaldavad kapsantiini, mis annab paprikatele nende spetsiifilise maitse, kuna kapsantiin imendub tasapisi seemnetest ka viljaliha sisse. Paprikad on suured ja nurgelised või ümarad. Maitse varieerub magusast maitsetuni:) Levinud on rohelised, kollased, punased, oranžid, valkjad ja mustjas-sinipunased paprikad. Rohelised paprikad on veel toored ning muutuvad küpsedes kollasteks või punasteks. Kollased ja punased paprikad on magusamad, rohelised ja sinkjaspunased aga mõrkjamad. Aedpaprikate kasutusala on lai. Sobivad niisama salatitesse, leivakatteks, juustulauale ning dippimiseks. Küpsetatud paprika sobib kastmetesse, suppidesse, hautistesse, wok-roogadesse ning grillimiseks. Paprikatest valmistatud pulber on levinud maitseaine. Nami-nami retseptikogus tähistab 'paprika' justnimelt aedvilja ning 'paprikapulber' maitseainet.