KOKKAME KOOS # 43: KLASSIKALISED SOOJAD PÕHIKASTMED JA NENDE TULETISED

Eksitus
Kokaõpilane
2012-01-23 16:53:31
Ja üks väga hea kaste linnulihale on maasika-mündikaste (soe) 4 spl maasikamoosi (kasutasin poe maasikamoosi, siin on need sellised paksemad) 4 spl vett (kui moos on vedelam, siis ei ole palju vett vaja) 2 spl balsamico veiniäädikat 1 küüslauguküüs 1/2 tšillit kimp münti kaneeli ingveripulbrit pipart soola

http://kulinaarsedeksitused.blogspot.com/

Blondie
Abikokk
2012-01-24 18:47:55
Minu teine katse kaldus suhteliselt esimese lähedusse, bešamelli põhjal sai tehtud nüüd juustukaste (Mornay kastmeks on seda vist küll palju nimetada). Lähemalt blogis, serveerisin juustukastet portobello ja aedviljade juurde, kuhu see sobis küll väga hästi. Ka klimpideta bešamell õnnestus retsepti järgi tehes saavutada, aga lõpptulemus oli ikka üsna paks (mulle meeldivad vist vedelamad kastmed...), kuigi roux oli piima suhtes üsna väikesekoguseline. Juba on mõtteid, mida järgmiseks proovida - olen nende kahe kastme ja neile eelnenud lugemisega kõvasti targemaks saanud. Kahju ainult, et toores muna ja sinep on allergikuna mu repertuaarist väljas, nii et päris paljusid kastmeid ei saa süüa.
Cousinella
Kokaõpilane
2012-01-26 00:17:17
Minu katsetus - Hautatud veiseliha heledas kastmes Bešamellkaste on minu arust väga maitsev kaste. Alati teen selle juustuga (pluss sool, pipar ja muskaatpähkel) varianti lasagnesse panekuks. Või ja jahu sulatan ära kastrulis, natuke kuumutamist, siis lisan pisut piima, et kaste pakseneks ja et tükke ei tekiks, seejärel lisan ülejäänud piima. Kui kaste saab liiga vedel, siis saab jahu ka läbi sõela lasta ja tükkide tekkimist vältida. Olen kuulnud ka soovitust jahu alguses vähese piimaga ära segada, lisada või ja alles siis keema lasta. Idee poolest on hea ka prantslaste soovitus toasoe või jahuga segada ja seda siis kastmetes kasutada. Praktikas on või alati külmkapikülm, kui süüa tegema hakkan. :)

http://cousinella.blogspot.com/

Pille
Nami-Nami peakokk
2012-01-26 09:07:33
Cousinella:
Bešamellkaste on minu arust väga maitsev kaste. Alati teen selle juustuga (pluss sool, pipar ja muskaatpähkel) varianti lasagnesse panekuks. Või ja jahu sulatan ära kastrulis, natuke kuumutamist, siis lisan pisut piima, et kaste pakseneks ja et tükke ei tekiks, seejärel lisan ülejäänud piima. Kui kaste saab liiga vedel, siis saab jahu ka läbi sõela lasta ja tükkide tekkimist vältida. Olen kuulnud ka soovitust jahu alguses vähese piimaga ära segada, lisada või ja alles siis keema lasta. Idee poolest on hea ka prantslaste soovitus toasoe või jahuga segada ja seda siis kastmetes kasutada. Praktikas on või alati külmkapikülm, kui süüa tegema hakkan. :)
Cousinella, mina olen ka seni piima vähehaaval juurde seganud. Kui nädalavahetusel koos Manni ja Vernandaga kastmeid tegime, siis jälgisin Paul Gayleri retsepti "Suures kokaraamatus", kus tuntud kokk kirjutab, et vastupidiselt üldlevinud arvamusele tuleks piim lisada kõik korraga, et tükke vältida. Nii tegimegi ja tõesti tuli kaunis ja sile ja tükkideta kaste ja palju kiiremini. Seepärast on nüüd ka siinses bešamellkastmeretseptis just seda valmistusviisi soovitatud.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

h_s
Kokaõpilane
2012-01-29 22:43:58
Proovisin nüüd ka uuendatud retsepti järgi bešamellkastme ära ja tulemus oli palju parem. Maitset oli rohkem ja konsistents oli väga mõnus. Piima panin küll veidi rohkem, sest muidu sai kaste liiga paks (lisasin sinna ka juustu, mis tegi ta nagunii veel paksemaks). Üks küsimus aga - vanas retseptis oli kästud jahusegu 3-4 min kuumutada, et vabaneda jahumaitsest. Uue retsepti puhul sellest juttu pole. On sellest kuumutamisest siis kasu või mitte? Lasanjet teen ma päris tihti, seetõttu on mul bešamellkastet pidevalt vaja. Nii et ma olen eriti rõõmus, et see mul nüüd lõpuks ka korralikult välja tuli :)
Lakupanni
Kokaõpilane
2012-01-30 15:02:19
Bešamellkaste , keskmise paksusega. Kasutasin lasanje vahele. 600ml 1 väike poolitatud sibul 4 tervet nelki 600ml 3,5 % piima 1 väike looreberileht 45 g magedat võid 45 g jahu värskelt riivitud muskaatpähklit Torgake nelgid sibula sisse ja pange koos piima ja loorberilehega keedupotti. Laske peaaegu keema ja hoidke 4-5 minutit tasasel tulel. Laske jahtuda ja maitsetel seguneda. Sulatage teises potis madalal kuumusel või. Lisage jahu ja kuumutage õrnalt 30-40 sek. segades aeg-ajalt puulusikaga, kuni segu on kahvatukollane. Tõstke pott pliidilt. Kurnake jahtunud piim jahu-võisegu sisse ja vispeldage kiiresti segamini. Tõstke pott keskmisel kuumusel pliidile tagasi ja jätkake vispeldamist veel 4-5 minuti jooksul, kuni kaste pakseneb ja läheb keema. Alandage kuumust ja keetke 20 minutit. Kui kaste on ühtlane ja läikiv, maitsestage soola, valge pipra ja muskaatpähkliga. Tegin toetudes Jill Norman " Suur kokaraamat" retseptile ja soovitustele.
Lakupanni
Kokaõpilane
2012-01-30 15:07:58
Mornay kaste. Lisage tulelt tõstetud kastmele ( bešamell, mis eelmises postituses) 75 g Cheddari või Gruyerei juustu ja 1 tl Dijoni sinepit. Vispledage hulka 4 sl 35% koorega segatud 2 munakollast. Katsin lillkapsa kastmega, puistasin peale riivsaia. Küpsetasin ahjus. Serveerisin peekoniga. Tõsiselt hõrk ja maitsev.
Lakupanni
Kokaõpilane
2012-01-30 15:15:43
Vanamoodne õunakaste. Pärineb 18 sajandist. Sobib ideaalselt ahjus valmistatud sealihaga. 300ml 450 g puhastatud, viilutatud hapukaid õunu sidrunikooreriba 75ml külma vett 25 g peensuhkrut 15 g külma, kuubikuteks lõigatud võid Pange õunad, sidrunikoor ja vesi keskmisesse potti. Katke kaanega ja keetke tasasel tulel 10-12 minutit, kuni õunad on pehmed. Segage hulka suhkur, siis tõstke tulelt ja jätke jahtuma. Võtke sidrunikoor välja. Suruge õunad läbi sõela või püreestage kannmikseris. Tõstke tagasi potti ja kuumutage kergelt, segage hulka või. Pakkuge kastet soojalt. Retsept: Jill Norman " Suur kokaraamat"
Tiina
Abikokk
2012-02-04 17:29:07
Kuna oleme hetkel kapitodu peal (keeldun sellise ilmaga nina välja pistmast), tuleb läbi ajada sellest, mis olemas. Ehk siis keetsin aedube ja selle kõrvale tegin juustuse koorekastme raamatust "Dumont's Lexicon of Sauces and Dips". Juustune koorekaste 2 dl hapukoort, 100g peenelt riivitud juustu, soola, pipart, peotäis basiilikut, 2 tomatit (või 1 küps virsik) Lase koor keema, lisa peenelt riivitud juust osade kaupa kuumale (mitte keevale!) koorele. Sega, kuni kaste on ühtlane. Maitsesta soola ja pipraga. Haki basiilik peenelt, lisa kastmele. Koori tomatid või virsik, eemalda seemned ja lõika väikesteks tükkideks ja sega kastme hulka. Kaste sobib kõige paremini pastaga, kuid on hea ka aedviljaga. Kuna retseptis nõutud koort kapis ei olnud, tegin hapukoorega. Kõige suurem hirm oli, et läheb tükki ja seega vahtisin kullipilgul, et keema ei läheks. Aga ei läinud midagi ja tulemuseks oli maitsev, lihtne ja kerge toit. Pärast tomati lisamist läks üsna vedelaks, aga kui suvel korralikke tomateid kasutada (mul olid sügavkülmast), peaks see viga välditav olema. Pilti ei ole, seda ei ole millegagi teha ja ega ta midagi siin juurde ei annaks ka.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Tiina
Abikokk
2012-02-04 20:07:33
Arvutasin veel retsepti kogused üle ja juustu läheb lausa 500 g (18 oz) kahe tassi (u 1/2 l) koore kohta. Siis ehk ei jää vedel. Selgub, et ma panin juustu poole vähem. Aga mulle meeldis ka nii.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>