KOKKAME KOOS # 43: KLASSIKALISED SOOJAD PÕHIKASTMED JA NENDE TULETISED

Triinpvr
Abikokk
2012-02-05 20:42:49
Komistasin ühe kastme otsa Balsamic Beurre Noir

laualamp.wordpress.com

Vernanda
Abikokk
2012-02-06 19:50:19
me tegime eile bearnaise kastet. vähe äädikane jäi, aga päris ok, ja tükki ei läint kah midagi. ja stoki eesti loomaliha minutipihvi moodi etteaste oli ka päris viis. aga kuivanud estragon ei ole ikka see:(

Da Vahtra Residence

Blondie
Abikokk
2012-02-13 13:23:32
Pille:
Minul käisid täna külas Mann ja Vernanda ning üheskoos tegime kolm klassikalist põhikastet. Kõik õnnestusid väga kenasti, vastavad retseptid vaatan üle ja vajadusel tuunin neid veidi. Menüüs olid siis Mornay kaste/Sauce Mornay (siin lillkapsaõisikutele valatult _enne_ gratineerimist): http://farm8.staticflickr.com/7002/6743633193_3834fd44e9.jpg
Pille, kuidas sa seda rooga täpsemalt tegid? See tundub midagi, mis võiks mulle väga meeldida...
Pille
Nami-Nami peakokk
2012-02-14 10:26:59
Blondie:
Pille:
Minul käisid täna külas Mann ja Vernanda ning üheskoos tegime kolm klassikalist põhikastet. Kõik õnnestusid väga kenasti, vastavad retseptid vaatan üle ja vajadusel tuunin neid veidi. Menüüs olid siis Mornay kaste/Sauce Mornay (siin lillkapsaõisikutele valatult _enne_ gratineerimist): http://farm8.staticflickr.com/7002/6743633193_3834fd44e9.jpg
Pille, kuidas sa seda rooga täpsemalt tegid? See tundub midagi, mis võiks mulle väga meeldida...
Blondie, keetsin lillkapsaõisikud poolpehmeks, ladusin võitatud vormi, siis Mornay kaste peale ja 200-kraadisesse ahju kuni valmimiseni :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Tiina
Abikokk
2012-02-15 20:24:16
Tegin raamatust "Dumont's Lexicon of Sauces and Dips" veel ühe - sidrunikastme. Koostis: 1 sibul, 1 küüslauguküüs, 2 sl võid, 1 tass kanapuljongit, 3 tl jahu, 255 g mascarponet, 1 sidrun, soola, jahvatatud tšillipipart, suhkrut Tükelda sibul ja küüslauk pisikesteks tükkideks ja küpseta neid võis. Kalla peale puljong ja sellele raputa jahu. Keeda pisut aega. Lisa mascarpone kuumale, kuid mitte keevale kastmele. Lisa sidrunimahl ja riivitud koor, maitsesta. Sobib hästi kana, vasikaliha ja riisiga. Mascarpone asemel kasutasin tüüpilise eestlasena hapukoort ja sidrunit panin vaid pool, millest täiesti piisas, isegi nii lisasin mitu tl suhkrut, et liiga teravalt hapu ei oleks. Serveerisin küpsetatud kana ja riisiga. Maitses nagu ... hapukooresoust sidruniga :) Aga teisel päeval segasin puhastatud kanatükid kastme sisse ja lasin koos kuumaks, siis maitses küll super hästi. Kastme tegemiseks pidin lahendama küsimuse, kuidas saada üks tassitäis kanapuljongit, kui puljong on sügavkülmas liitrises topsis? Pärast mõningaid ebaõnnestunud proove kallasin kaussi pisut keeva vett ja panin topsi sinna sisse. Pärast u 10-15 minutit oli puljong topsipõhjas parasjagu niipalju pehmenenud, et sai noaga viile kraapida. Tassi sees nägi see välja just nii kena jääpudru, et tekkis tahtmine sinna mojoto jaoks laimi ja tekiilat sisse segada :P

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Trlp
Abikokk
2012-02-15 21:57:28
Hakkasin hollandi kastet tegema. Keetsin valge veini äädika vee ja pipraga kokku, kurnasin ära, lahutasin munakollased-valged. Ja siis avastasin, et või on tilgatumaks ära söödud :D Homme uuele katsele, täna ilma kastmeta.
Triin
Abikokk
2012-02-18 22:28:53
Meil bešamell on sageli toiduks, seda ka lapsed oskavad teha ja armastavad tatra peale panna. Olen seda teinud ilma retseptita ja nüüd retsepti vaadates tundub, et ma panen jahu vähem. Muu teen samuti. Aastaid tagasi telekast Keith Floyd seletas :). Aga see variant, et sinna liita mingeid asju juurde, meeldis mulle väga. Tegin nt sinepikastet sel moel ja see maitses mulle väga, kindlasti läheb kordamisele. Tegin ka juustukastet, aga sellest pole pilti. Kunagi varem olen teinud hollandaiset. Tegin selle vale-hollandaise retsepti järele, sest ei julenud riskida, aga sai väga hea ja hiljem olen aru saanud, et tõelähedane. Aga nüüd pole enam seda retsepti? Nüüd katsetasin teha veel bearnaiset, see sai küll väga maitsev, aga kippus seistes lagunema, et ma vist ei saanud sellega ikka väga hästi hakkama. Peab paremini kloppima teinekord. Kindlasti tahan veel proovida. Ühe sõnaga olen väga tänulik selle teema eest! Väga avardav. Olen saanud palju targemaks. Tahan veel mitmeid asju proovida. Suur tänu!
Pille
Nami-Nami peakokk
2012-02-19 08:18:16
Triin:
Tegin ka juustukastet, aga sellest pole pilti. Kunagi varem olen teinud hollandaiset. Tegin selle vale-hollandaise retsepti järele, sest ei julenud riskida, aga sai väga hea ja hiljem olen aru saanud, et tõelähedane. Aga nüüd pole enam seda retsepti?
Triin, kuna koostisained on ju samad, siis selle kannmiksrimeetodi juhised tõstsin lihtsalt hollandi kastme retsepti juurde. Aga siiski - kopeerin siia Jill Dupleixi liba-hollandi kastme retsepti: 3 munakollast 2 sl sidruni mahla soola musta pipart 180 g sulatatud võid Valmistamine Sega munakollased, sidrunimahl, sool ja pipar köögikombainis ühtlaseks ja heledaks. Lisa aeglaselt köögikombainis segades juurde sulatatud või. Lase enne serveerimist 1 minut seista.
Triin:
Nüüd katsetasin teha veel bearnaiset, see sai küll väga maitsev, aga kippus seistes lagunema, et ma vist ei saanud sellega ikka väga hästi hakkama. Peab paremini kloppima teinekord. Kindlasti tahan veel proovida.
Triin, ilmselt tõesti ei olnud kaste korralikult emulsifeerunud, tuleb paremini kloppida ja vesivannil poputada.
Triin:
Ühe sõnaga olen väga tänulik selle teema eest! Väga avardav. Olen saanud palju targemaks. Tahan veel mitmeid asju proovida. Suur tänu!
Nii tore! Suur aitäh heade sõnade eest :)

Triin
Abikokk
2012-02-19 20:52:35
Pille:
Triin:
Kunagi varem olen teinud hollandaiset. Tegin selle vale-hollandaise retsepti järele, sest ei julenud riskida, aga sai väga hea ja hiljem olen aru saanud, et tõelähedane. Aga nüüd pole enam seda retsepti?
Triin, kuna koostisained on ju samad, siis selle kannmiksrimeetodi juhised tõstsin lihtsalt hollandi kastme retsepti juurde.
Suur tänu Pille ma proovin järgmine kord seda bearnaiset ka selle süsteemi järgi, sest see oli tõesti ülimaitsev kaste ja äkki nii õnnestub hõlpsamalt. Ma proovisin seda ka tartariga serveerida ja sobis ja maitses mulle väga.
Pille
Nami-Nami peakokk
2012-02-23 10:12:23
Minu arust nii tore teema, aga ilmselt liialt spetsiifiline - vaid 12 osalejat oli sel korral. AGA - neist vaid neli osalesid ühe kastmega ning lausa 2 inimest osales nelja kastmega :) Fortuunaks oli sel korral abiline Kerly, kes ütles mulle numbrid 4 (H_S) ja 7 (Eksitus) - teie mõlemad saate siis endale Juta Raudnaski raamatu Samba, sake ja tšillikaun Saatke mulle palun oma postiaadress meili peale (info@nami-nami.ee). Ja teema jääb loomulikult avatuks - kõik sooje kastmeid puudutavad küsimused nüüd ja tulevikus võib endiselt siin esitada!

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>