MAITSVAD SOOJAD SUPID

Petu
Abikokk
2010-09-20 22:26:57
Minu yks lemmiksuppe on tai nuudlisupp (õigemini on see supp hiina või vietnami päritolu), Selles Tai osas, kus ma käinud olen, on see populaarne tänavatoit, mida saab peaaegu tasuta (meie mõistes) mootorrataste külgkorvidele kombineeritud väliköökidest osta. Päris pho see ei ole, aga tema väga lähedane sugulane kyll. Väga oluline on puljong. Rick Stein õpetab, kuidas seda teha ning see puljongitegemise osa sealt retseptist on yks paremaid õpetusi, mis ma leidnud olen. Ma soovitan kyll kasutada kuivatatud kaffiri lehtede asemel laimikoort ja ma harilikult ei pane ka pipart puljongisse, suhkrut ega kalakastest samuti mitte, ma panen need kõik hiljem. Ja krevetipasta (seda on nyyd meil ka Stockmannis saada, ma kasutan ise siiamaani Hua Hini toiduturult ostetut) pannile paneku ajaks tuleb tõmbekapp põhja keerata, muidu võib kodustega ytlemist tulla. Nuudlitest võib muidugi kasutada ka riisinuudleid, kui soovi on. Mulle meeldivadki just need millegipärast rohkem. Ka klaasnuudlid sobivad. Võib ka lisaks spinatile võtta hiina kapsa noori lehti, kui neid juhtub käepärast olema ja ka basiilikulehed sobivad hästi, miks mitte idud, porgandiribad ja mis veel iganes. Aedviljadega võib yldse kaunis loov olla. Supp võib olla taimetoit, enamasti on seal siiski ka kanatykke, krevette, kalapalu, kalmaariribasid vms sisaldada, kuid mitte kõiki korraga, vaid ainult yhte neist. Tai liha- ja kalapallid on ka väga populaarsed, aga ma ei ole neid ise teinud ega oska selle kohta õpetust jagada. Mootorrattaköögis käib asi nii, et puljong on juba valmis suure poti sees. Kui tellimus on vormistatud, võetakse yhe sõela sisse nuudleid ja teise sisse vilju (tugevamaid, õrnemad lähevad kohe supikaussi), siis leotatakse sõelaga nuudleid ja vilju suures puljongipotis paar minutit. Siis kallatakse viljad ja nuudlid supikaussi, kõige peale pannakse õrnemad viljad ja valatakse kauss täis suurest anumast ammutatud puljongit, see teguviis erinev veidi Steini õpetusest. Põhimõtteliselt sama viisi olen ma ka kodus rakendanud. Kuivatatud kyyslauku võib sinna veel panna, koriandrit pannakse mõnikord. Seda ei ole meil talvel alati saada, ma ei peaks tema puudumist tõsiseks probleemiks. Aga viimane viimistlus on väga oluline: korraliku kolmveerandliitrise-liitrise kausi kohta tuleks panna 1 sl kalakastet, 1 sl riisiäädikat, 2 sl suhkrut ja 1 sl tshillihelbeid. Need on muidugi orienteeruvad kogused, pärast esimest maitsmist võib siis veel täpsemalt tuunima hakata. Sõltub ju kausi suurusest ja kanapuljongi soolasusest jne. Supp peab olema magushapu, mitte ylearu soolane ja võrdlemisi terav (sõltub muidugi, mida keegi teravaks peab, võibolla tasuks isegi alustada veerandi supilusikatäie tshillipulbriga). Suppi syyakse pulkade ja lusikaga. Pulkadega korjatakse välja nuudlid ja lehed jm tykid (nb ei sobi jaapani sushipulgad, mis on poleeritud ja millega ei saa yhtegi nuudlit kätte, oluliselt paremad on lihtsad odavad puust pulgad, mis on veidi karedad) ning vasakus käes oleva lusikaga luristatakse puljongit peale.

http://www.facebook.com/peeter.raudvere

Jaanikaant
Abikokk
2010-10-12 11:39:50
Mõnus soojendav kanasupp

Maitse asi

Reglisse
Abikokk
2010-10-12 20:31:12
Viimase aja lemmiksupid. Kressi-suvek?rvitsa p?reesupp. (Sibul, suvek?rvits, kress ja kanapuljong) Suvek?rvitsa safrani m?ndi. ( Sibul klaasjaks, lisan suvek?rvitsa viilud ja lusika mett, karamellista kata k??giviljapuljongiga lisa safraniniidid (Um 10-15 kilo suvek?rvitsa kohta),keedan 10 min, siis lisan natuke koort veel 5 min, t?stan tulelt lisan kimbu m?nti ..15 min p?rast eemaldan m?ndi ja p?reestan supi.
Jaanikaant
Abikokk
2010-10-18 10:37:30
Mõnus hernepüreesupp mozarellaga

Maitse asi

Mantragirl
Kokaõpilane
2010-10-30 10:52:23
Kunagi 90-ndate lõpul olime kontsertreisil Saksamaal ja majutati meid peredesse. Meie pere-ema oli pisut tõbine ja tegi seepärast kogu oma perele ning külalistele õhtusöögiks ingveri-kõrvitsa püreesuppi, mis oli üsna vürtsikas, aga maru hea. Ütles, et teeb seda alati, kui ilmad jahedad ja tõved külge kipuvad... et hea gripisupp selline. Reisilt tagasi tulles ununes see supp aastateks ära, kuni paar aastat tagasi see seik mulle ühel tõbisel päeval meelde tuli. Nüüd olengi võtnud sama kombe üle... alati kui ilmad rõskeks lähvad, kurk krõbisema ja nina tilkuma hakkab, panen paja tulele kõrvitsa, ingveri, küüslaugu ja muude vürtsidega. Väga maitsev ja tervistav supp saab... teeb kohe seest soojaks ja on ka haige kurguga hea süüa. Ei pea palju mäluma ja ei kriibi kurku.
Jaanikaant
Abikokk
2010-11-23 09:26:27
Viimasest Oma Maitsest peedisupp baklažaani ja fetaga

Maitse asi

Jaanikaant
Abikokk
2011-01-07 15:21:19
Üks tervislik ja maitsev peedipüresupp

Maitse asi

Juc
Abikokk
2011-01-12 12:21:20
Ei möödu nädalat, kui meie peres ei valmistataks suuuuuurt potti Tom Yum´i kana või krevettidega. Meil on vist raskekujuline sõltuvus. :) Laps kiidab ka iga kord takka, et Tom Yum on maailma parim asi!

http://jucjaco.blogspot.com/

Tiina
Abikokk
2011-01-16 16:30:52
Inspireerituna Juci kiidulaulust Tom Yumile ja leidnud poest Santa Maria Tom Kha supisegu, tegin Tom Khad pakil oleva õpetuse järgi. Pole varem kummagi supiga kokku puutunud, aga mulle tom kha väga maitses. Võib vaid ette kujutada, kuidas see värskete asjadega tehes on.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Fre
Abikokk
2011-01-18 23:09:38
Mina tegin täna Kätrini Arteris ilmunud retsepti järgi tummist chorizo vorsti suppi. Vorsti hankimisega oli paras peavalu, Järve Selverist ei leidnudki. Maitsekooslus oli väga mõnus, minu jaoks jäi supp ehk pisut hapuvõitu aga seda saab edaspidi kindlalt timmida. Soovitan proovida!
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>