Veiseliha ("loomaliha") - erinevad lihatükid ning veiselihatoidud

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-10-23 19:24:05
Liiseli:
Veiseliha (ükskõik, kas mahe või mittemahe) puhul tuleb arvestada mitme asjaga. Esiteks lähevad meil lihaveise nime alla juba esimese põlvkonna ristandid - veised, kelle emaks on piimalehm ja isaks lihaveis. Loomulikult ei ole nende liha päris see, mis 100% lihaveisel. Lihakvaliteeti mõjutab enne tapmist loomal transportimise ja tapamajas ootamisega tekkinud stress. Ma nüüd täpselt ei mäleta, kumbapidi see oli - vist nii, et kuni 2 tundi stressisituatsioonis tegi liha ligedaks ja üle 2 tunni tuimaks.
Ma ei arva, et selline teadmine siinsetele omnivooridele just väga oluline on. Loomade mitmesugust väär- ja üldse mittekohtlemist pole mõtet nende hilisema lihakasutuse kohalt arutleda. Tapmine on tapmine, teeme seda siis viisakamalt või mitte. Mulle tundub, et kui juba liha süüakse, siis peaks ka valmis olema nii looma kasvatama, kui ta edasi ka lihaks tegema. Jube mugav on poes minna anonüümset mitte väga looma moodi lihatükki ostma. Või siis hakkliha - veelgi parem. Liiseli, kui soovid nendel teemadel arutleda, siis veg foorumis on mõned täiesti sobivad teemad selleks. Mis on Sul suure tõenäosusega linnainimesel veisekasvatuse vastu? Mu päris mitmed sõbrad kasvatavad erinevaid lihaloomi ja see "vinks-vonks" kõlab pahatahtliku üldistusena. Eestis muide polegi suuri lihaveistefarme, äkki kritiseerimise asemel tegeleksid asjadega, mis Sulle leiva lauale toovad, eks. Olen siinsest algsest teemast täiesti kõrvale kaldunud, aga ärritusin ka.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-10-23 19:47:49
Ärme nüüd riidle :) Mina ka ei taha osta ei puurikanu ega puurikanade mune ja liha proovin osta tootjatelt, kes raatsivad loomadele liikumisruumi anda. (Seenekas, tapmine on muidugi tapmine, aga minule nt läheb korda, kuidas loomi enne seda kasvatatud on. Ja liha söön meelsasti, kuigi mitte tihti!!!). Aga minagi olen aru saanud, et vähemalt kohalikud lihaveised veedavad ilusa ilmaga oma päevad õues ja mitte nuumlaudas. Jätkame siin teemas sõbralikult erinevate veiselihatükkide kulinaarse kasutuse teemadel!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Liiseli
Postitusi: 256
Abikokk
2009-10-23 20:37:43
Seenekas:
Liiseli, kui soovid nendel teemadel arutleda, siis veg foorumis on mõned täiesti sobivad teemad selleks. Mis on Sul suure tõenäosusega linnainimesel veisekasvatuse vastu? Mu päris mitmed sõbrad kasvatavad erinevaid lihaloomi ja see "vinks-vonks" kõlab pahatahtliku üldistusena. Eestis muide polegi suuri lihaveistefarme, äkki kritiseerimise asemel tegeleksid asjadega, mis Sulle leiva lauale toovad, eks.
Oijah, ma nüüd naersin tükk aega südamest :D Miks? Sest me peame ise lihaveiseid ja ma olen sel sügisel oma pisikeste kätega 4 veiserümba liha kondistanud. Lisaks sellele kasvatame suviti vabakäigu-broilereid ning kanatapmine ja -kitkumine pole mulle midagi võõrast. Mitte rahategemise-eesmärgil (kuigi veisepidamine toob ka raha sisse), vaid eelkõige selleks, et saaks ise võimalikult kvaliteetset liha tarbida. Vabapidamisel sead on järgmine projekt :) Ma vabandan Pille ees, aga tunnen vajadust veel korraks asja tausta seletada. Loomulikult ei ole meil asi veel nii hull kui USA-s. Kuid suuremate, 200-300 looma farmide puhul on nuumamine ka meil sage. Ehk siis 4-5 kuud enne tapale minekut pannakse loomad lauta, kus nad suurt liikuda ei saa ja söödetakse viljaga või siloga või millega iganes, mida aga loomapidaja lihtsamalt ja odavamalt kätte saab. See on loomapidajale oluliselt tulusam, sest nii saab ta palju kiiremini tapamaja-kaalu kätte kui looma karjamaal pidades. Nuumamise tagajärjel väheneb liha vitamiinisisaldus ja eriti tervislike omega-3 rasvhapete osakaal. Nuumamine on veistele kahjulik, sest nende seedeelundkond pole mõeldud vilja seedimiseks. Nagu juba öeldud, siis maheloomi võib samuti nuumata, lihtsalt nuumaks kasutatav vili peab olema mahe. Lisaks mahemärgisele peaks olema eraldi märgis loomadele, kes on ainult rohumaal kasvanud - nn. "grass-fed". Ka meie tapamajades on rümpade hindamisel kasutusel EUROP-süsteem, mis annab eelise topeltlihastega veistele nagu juba mainitud belgia sinine, sharolee, blond akviteen. Ühesõnaga mandri-Euroopast pärit tõugudele, mis on suured, kuna neid aretati ja kasutati veoloomadena. Samas Briti saartelt pärit tõelised lihaveisetõud nagu aberdiin-angus, galloway, shoti mägiveis ja hereford ei saagi selle hindamissüsteemi järgi kõrgemat hinnet kui R, sest neil pole topeltlihaseid, kuigi liha kvaliteet (marmorsus jm.) on parem. Veisepidamine läheb täpselt sama teed kui kana- ja seapidamine. Suurfarmi omanikud oskavad hästi raha lugeda.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-10-23 21:25:38
Liiseli:
Vabapidamisel sead on järgmine projekt :)
Liiseli, ma väga hea meelega telliks juba ette siis vabapidamisel sealiha Sinu käest!!!!! Ja tänud selgituse eest, sellest on palju abi. Nii, ma nüüd lähen tuttu. Ärge siin vahepeal teineteisega kurjustage, palun.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Vandiste
Postitusi: 769
Abikokk
2009-10-23 22:26:57
Ja mina tahaksin kinnitada, et nii head veiseliha, kui ma Liiseli käest sain, pole ma enne poest saanud.
Zapxpxau
Postitusi: 1409
Abikokk
2009-10-23 22:49:21
Vandiste:
Ja mina tahaksin kinnitada, et nii head veiseliha, kui ma Liiseli käest sain, pole ma enne poest saanud.
Aga Liiseli, kus te oma saadusi müüte?

Zap*

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-10-23 22:51:07
Ma muidugi vabandan Liiseli ees, et teda kuhugi linnainimeseks paigutasin ja võtsin sõna teemal, millest ma temast vähem jagan. Tänud selgituste eest. Kui mu jutt naerma ajas, siis vähemalt seegi hea.
Liiseli
Postitusi: 256
Abikokk
2009-10-24 16:02:19
Zapxpxau:
Aga Liiseli, kus te oma saadusi müüte?
Mmmm... Ütlen vaid seda, et Eesti seaduste järgi ei tohi kodus tapetud veise liha müüa. St. ise võib tarbida (või siis tasuta jagada), aga ametlikult müüa ei tohi. Nii et sõber peab olema, siis saab head liha ;)
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-11-16 17:14:43
Lappasin raamatukogust laenatud Harri Ilvese raamatut "Veise- ja lambaliharoad" (100 rooga, 2008) ja seal veiselihatükkidele antud järgmised kasutusalad: Veise tagakoot - sobib keetmiseks ja hautamiseks. Müüakse nii osso bucco nime all kui ka lõikudena. Suurepärane materjal puljongi valmistamiseks, kuni sääreluus olev luuüdi annab head lisamaitset. Aba - sobib keetmiseks ja hautamiseks. Kondiga abatükk suppide ja puljongi valmistamiseks, kondita abaliha pajaroogadesse, praadimiseks ja keetmiseks. Saba - sobib supi ja puljongi keetmiseks.* Sisefilee - kõige väärtuslikum osa veise lihakehast. Sobib toorküpsetamiseks, lõikudena kiirelt praadimiseks, grillimiseks. Välisfilee - sobib praadimiseks, grillimiseks, hautamiseks, ahjus küpsetamiseks. Eriti hinnatud on nn marmorliha. Hakkliha - veisehakkliha on väherasvane, sobib kõikide hakklihatoodete valmistamiseks. Antrekoot - sobib praadimiseks ja grillimiseks. * Ma lisaks omalt poolt, et veisesabast saab ka väga maitsvaid hautisi!! Patt oleks seda lihatükki vaid suppide-puljongite keetmiseks kasutada.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-01-05 12:28:21
Kasutaja SILWER 30.8.2006:
Nii, kuna kana, sea ja kala söömisest on juba suht siiber siis mõtlesin õhtusel grillpeaol valmistada veiseliha. Kuid kahjuks mul puudub eelnev kogemus selle grillimisel. Parim valik grillimiseks oleks vast sisefilee? Valmistamine: Kui suured lõigata liha tükid? Kas u. 5cm*5cm on ok? Kui pikalt peaks selliseid tükke grillima? Millise temperatuuri juures? Kas grillil kaas kinni või lahti? Kas grillida plaadi või resti peal? --------- Maitsestamine: Kas piisab kui grillin maitsestamata liha ära ja pärast panen tiba soola/pipart peale? Või saab parema tulemuse kui maitsestada ennem? Millega oleks hea ja lihtne maitsestada, järsku on mingi segu mis jätab hea ja huvitava maitse? --------- Nüüd tuli küll hästi palju küsimusi aga ehk keegi oskab aidata.
Soomlaste Glorian ruoka & viini 5/2006 numbris soovitatakse järgmist: Kuue sööja jaoks võtta 800 g toasooja veise sisefileed, hõõruda see sisse 3 tl meresoola ja 4 tl musta pipraga. Rosmariinioks ei tee ka paha. Esmalt grilli tugeval kuumusel 10-15 minutit. Siis keera fileetükk fooliumisse ning lase pool tundi seista. Liha on parajalt mahlane ja küps, kui sisetemperatuur on 52C. (Vastatud 4.9.2006)
Tädi Eevi 5.1.2010:
Jõuluvana tõi Hackmanni malmist grillpanni. Ehk keegi annaks nõu, kuidas grillpanniga saaks maitsvat ja mõnusat veist teha. Sise- või ka välisfileest siis vist... Tänud!
Tädi Eevi, esmalt tere tulemast Nami-Nami foorumisse! Loe siinne teema läbi, peaks juba natuke nõu saama. Kui ei, siis küsi täpsemalt! :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>