Laste sünnipäevapeod, lasteaia lõpupeod jms

Tziiki
Abikokk
2010-03-18 16:07:02
Hexy:

Väike tähelepanek. Minu lapse sünnal sõid 2 aastased lapsed juurviljakausid ja puuvilja taldrikud täiesti tühjaks. Oli veel laual makaronisalat ja lihapallid(lihapallid olid ka väga popid). Torti sõid vähe, aga küpsised muffinid läksid küll.

Mina olen jälle sedameelt, et kui väiksena ei suunata last tervislikule toitumisele, siis täiskasvanuna on talle palju raskem selgeks teha, et viinerid on pahad ja kommid teevad paksuks. Ma enda lapsele meeletuid piiranguid ei pane, aga ei harjuta teda sööma ka viinereid ja muud, mis sisaldavad palju E-aineid, eriti värv-ja säilitusaineid.

oi, ega ma siis päris nii seda asja ei mõelnud! Ma loomulikult pooldan tervislikku toitumist-puu- ja köögivili olgu igapäevases toidus omal kohal juba väikelapsest saati ning kommid-küpsised maiuseks ehk kord-kaks nädalas. Aga need on siis pigem kodust kaasa saadavad igapäeva harjumused (jutuga oleksin endiselt ettevaatlik, et mitte kinnisideid lapsele pähe panna). Pigem mõtlesin ma seda sünnipäeva juttu nii, et viimasel ajal sajab seda teemat ikka igast uksest ja aknast sisse, et vot nüüd sünnipäev tulekul, et mis ikka oleks see kõige-kõige tervislikum kraam laual (ja pahatihti kuuldub ka jutte stiilis, oi appi, mis seal sünnipäeval küll söögiks oli!).

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Marju
Abikokk
2010-03-18 16:13:37

Olen ka nõus, et tasub pingutada.

Minu kuuesele meeldivad näiteks kirsstomatid mozzarella ja basiilikuga väga hästi. Ja minu meelest on need maitsenud ka teistele külas käinud lastele. Samuti ka köögiviljadest lõigatud ribad (paprika, kurk, porgand) või tükid (lillkapsas). Krõpse pole lauale kunagi pannud, viinereid annab ju paremaid valida ja lihapalle olen ka teinud. Ilus roheline hernesupp meeldis ka pärast esimest ehmatust paljudele.

Nagu Hexygi, arvan ka mina, et tuleb tervisliku toidu poole suunata kohe, kui hambad võtma hakkavad (lasteaias niikuinii saavad pooled head toitumisharjumused kaaslaste poolt maatasa tehtud ja sinnapaika need siis jäävadki).

Hexy
Abikokk
2010-03-19 13:47:25
Tziiki:
Hexy:
Väike tähelepanek. Minu lapse sünnal sõid 2 aastased lapsed juurviljakausid ja puuvilja taldrikud täiesti tühjaks. Oli veel laual makaronisalat ja lihapallid(lihapallid olid ka väga popid). Torti sõid vähe, aga küpsised muffinid läksid küll. Mina olen jälle sedameelt, et kui väiksena ei suunata last tervislikule toitumisele, siis täiskasvanuna on talle palju raskem selgeks teha, et viinerid on pahad ja kommid teevad paksuks. Ma enda lapsele meeletuid piiranguid ei pane, aga ei harjuta teda sööma ka viinereid ja muud, mis sisaldavad palju E-aineid, eriti värv-ja säilitusaineid.
oi, ega ma siis päris nii seda asja ei mõelnud! Ma loomulikult pooldan tervislikku toitumist-puu- ja köögivili olgu igapäevases toidus omal kohal juba väikelapsest saati ning kommid-küpsised maiuseks ehk kord-kaks nädalas. Aga need on siis pigem kodust kaasa saadavad igapäeva harjumused (jutuga oleksin endiselt ettevaatlik, et mitte kinnisideid lapsele pähe panna). Pigem mõtlesin ma seda sünnipäeva juttu nii, et viimasel ajal sajab seda teemat ikka igast uksest ja aknast sisse, et vot nüüd sünnipäev tulekul, et mis ikka oleks see kõige-kõige tervislikum kraam laual (ja pahatihti kuuldub ka jutte stiilis, oi appi, mis seal sünnipäeval küll söögiks oli!).
Ma ei tahtnud nüüd liiga kurjasti ka virutada :), aga tean et kõigi jaoks ei ole tasakaalustatud toit ültse oluline. Ja ma räägin ainult oma kogemustest, ex järgmisel aastal kui kutt saab 3 on näha mis ära süüakse ja mis mitte. Kindlasti on lapsi kes pole harjunud sünnipäevadel juurikaid sööma ja võibolla ka vanusega maitseeelistused muutuvad.

Hexy asjatab

Kirsike
Abikokk
2010-03-19 16:41:27
Hexy:
Kindlasti on lapsi kes pole harjunud sünnipäevadel juurikaid sööma ja võibolla ka vanusega maitseeelistused muutuvad.

Ma ei tea, kas tegu on maitseeelistuste muutumisega või sellega, et sünnipäeva puhul on natuke rohkem lubatud.

Aga kindlasti ka vanusega on see seotud, minu 2 aastasel on suht ükskõik mida ma ta sünnipäeval pakun, ta nagunii käib ringi porgand näpus ja kirsstomat on ta lemmik, sest see mahub korraga suhu ja nii lahe on sealt seemneid välja purtsatada (mis ei tähenda, et pärast tomati ära sööks :D ) Nii väikeste puhul minu kogemus on näidanud, et laud on rohkem emadele ja lapsed tõesti võtavad ainult paar juurikat näpuvahele ja palju juua. Ja pärast on kõik avalikud ja varjatud nurgad pooleldi näritud juurikaid täis :D

Aga minu suuremad (15 ja 8) ja nende sõbrad, nende jaoks on sünnipäev juba pidu, kus antakse ka süüa, mitte näksimist. Ja sünnipäevatordi valimine ja planeerimine algab juba kuid varem :D

Lindude toitmine

Vernanda
Abikokk
2014-07-21 20:14:02

minu viimaste aastate kogemus ütleb, et alati lähevad kaubaks krõpsud ja jook (meil saabki krõpse peamiselt pidupäeval), muud on juba so-so. tort peab olema ilus ja et küünlaid puhuda saab, ega sedagi suurt sööda, peaasi, et on batuut ja tants ja tagaajamine. kuna ma sel aastal masstootsin viineripirukaid, panin selle siia kirja ka:

Kuidas masstoota viineripirukaid

Da Vahtra Residence

Pille
Nami-Nami peakokk
2014-09-02 16:52:41

Ühes FB vestlusringis uuriti, mida lapse sünnipäevapeole kaasa võtta. Selline väga asjalik vastus tuli:

"Rohkem kui 30-aastane "lasteaiatädi" kogemus ütleb, et poest ostetud kook-kringel ei ole lasteaeda viimiseks/toomiseks hea mõte. Ise tehtud maiustused lähevad lastel paremini. Väga hästi sobivad ka igasugused vahvalt kujundatud puuviljakooslused, aga ka kerge dipikastmega porknad-lillkapsad-kaalikad :D Ehk saad ka siit mõne hea idee: http://nami-nami.ee/forums/view_topic/2637/"

Ehk siis suunati siia teemasse ;)
Aitäh, Ruth K.!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Rebane
Abikokk
2014-10-26 23:32:44

Katsin teismelistele laua:

- suur salat (orzo-pasta, värske kurk, õun, doktori vorst, koorekaste)
- lehttaignast viineripirukad ja sinepi-juusturullid
- singi-juustu plaadipitsa
- juurikad (ja ka krõpsud) dipikastmetega
- plaaditäis Kanada õunakooki (2x kogus)
- lihtne biskviitkook (kakaobiskviit, vahele jogurt banaani ja vaarikatega)
- arbuus

Esimesena said otsa pitsa ja viineripirukad, nagu arvata oli :)

Jazzino. teen. naudin.

Pille
Nami-Nami peakokk
2016-05-02 17:49:16

Me tähistasime kõigi kolme lapse sünnipäeva veebruari alguses ühes Viimsi mängutoas. 

Tordi tegi imetore Elina Sildre, lisaks oli tellitud erinevaid "pähkleid" Topellier Bakery'st.

Soolastest asjadest oli laual lihapallikesi, viineripirukaid (ise tegin),  küüslauguleivakesi (Väike Väänik) ja dipikastet, porgandikange, rediseid. Meil oli hommikune pidu kell 11 algas, nii et me eeldasime, et hommikupuder on kõigil sees ja lapsed veel hirmus näljased pole :)

Elote
Kokaõpilane
2016-06-30 12:13:20

Kuna uut teemat tekitada ei saa, kasutan võimalust ja jätkan seda teemat siin. Tegu küll 1-aastase sünnipäevalauaga. Suurt pidu meil nüüd juuli algu ei tule, nädala jooksul tilguvad sõbrad, sugulased ja ühel päeval ka beebid külla :). Ma tahaksin neil päevadel lapsele valmistada toitu nii, et külalised ka süüa saaks. Poiss sööb püreesid üsna vähe, rohkem meiega sama toitu ja näputoitu. Aga supid, hautised, aurutatud juurikad ja liha jmt pole vist väga sünnipäevatoit.

Igal juhul mul hetkel said kirja sellised ideed, mis kõik ei lähe ühel päeval käiku ja osa vb ei kasuta üldse:

Tassikookidest minitassikook vmt -- lapsele ka üks n-ö tordi asemel
Karask
Kurk -- värske, marineeritud, soolakurk
Juustupulgad
Tikuvõileivad?
Tortillast nn lavaširullid?
Ahjujuurikad
Lihapallid või väikesed kotlektikesed
Kartulisalat -- mõelda, kuidas teha
Grillitud paprika ja suvikõrvits jmt oleks ka hea, aga aeganõudev ja meil pole grilli
Küpsised -- beebitoidu raamatus juustuküpsised, porgandiga annaks ka teha beebiküpsiseid
Värsked juurikad ja varsseller, maasikad jmt
Mingi hea dipikaste jogurtist
Aurutada ka osa juurikaid
Isetehtud muffinid? -- uurida eri muffiniretsepte, küpsetada ette valmis
Suitsukala -- Leoki kala suitsutuur nt, saaks salati ka sellega teha
Riisi-makrasalat?
Kaelakarbonaadiga hautis ahjus (lihtne, valmib ise)
Puuviljakandik
Pisidele püreed ja tuubid varuks
Smuutisid katsetada
Vb kaupsist kivideta oliive proovida?
Vb tellida juustu-singikringel, peaks kõigile peale minema või teha ise tõesti soolaseid muffineid vmt
Juurikaid ja puuvilju mitte liiga palju ette lahti lõigata, ilmselt jäävad seisma.
Kapsa- ja porgandipirukad?
Peipsiääre kapsapirukas mul endal nt veel proovimata-tegemata
Porgandikook

Kiitke-laitke mõtteid ja lisage ideid ja kommentaare :). Ma oskan hautisi ja ahjupraade üsna hästi teha, küpsetamises pole väga tugev :D.

Pille
Nami-Nami peakokk
2016-07-05 12:22:19

Elote, see on ju hirmus pikk menüü Sul? Ma tõmbaks pooled asjad maha, muidu oled peo alguseks läbi nagu läti raha ;9

<< 1 | 2 | 3 >>