Laste sünnipäevapeod, lasteaia lõpupeod jms

Fre
Abikokk
2009-03-26 11:59:39

Teretere,

palun väga nõu ja häid ideid. Nimelt tulemas suuremat sorti pidu mängutoas, tahaks pidada kõigi laste sünnipäevad korraga (efektiivne kooner-ema, teadagi). Lapsi kokku nii 30-40 + täiskasvanud (õnneks on palju kolmelapselisi peresid niiet täiskasvanudi on loodetavasti vähem kui lapsi). Kuigi laste jaoks pole toit esmatähtis peaks siiski olema sobivat näksimist ja niisma sööki. Ja kui lapsed süüa ei märka, siis aega parajaks tegevatel lapsevanematel pole jälle muud teha.

Palun soovitage lihtsaid kodus valmistatavaid toite, hea veel kui selliseid mida saab ka mitu päeva ette valmis teha. Mul juba kogemus olemas, et peatselt aastaseks saav poiss ei lase mitte midagi teha niipea, kui tajub, et midagi korraldatakse või niisama ärevam õhkkond.

Aurora
Abikokk
2009-03-26 12:41:36

Kass Arturi kook, dippimiseks porgandi-, kurgikange, lillkapsaõisikuid, vahvlid, küpsised, kartulisalat läheb nii suurtele kui väikestele hästi peale, vinkud ja juustukuubikud tiku otsas, väiksed viineripirukad jne jne.

Ehk on sest veidi abi. Kõik see nõuab muidugi ettevalmistamisaega.

Tiina
Abikokk
2009-03-26 13:38:23
Soolane kringel läheb alati kõigile peale. Selle võib tellida või ise teha näiteks selle retsepti järgi (nii suure hulga jaoks 3-4 kordses koguses). Puuvilju võiks olla ja palju-palju limpsi ja mahla :)

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Profa
Abikokk
2009-03-26 21:49:42
Kuigi ise söön rämpstoitu ainult pohmakaga, julgeks siiski poolraske südamega pitsat soovitada, kuna see on lastele maitsvatest toitudest olenevalt koostisest üks vähem rämps.

Profa köögipool

Fre
Abikokk
2009-04-28 23:23:29

Ma panen nüüd siia kirja ka et mis siis tegelikult sai, juhuks kui kedagi edaspidi teema huvitab või mul endal aasta pärast jälle sama küsimus. Pealegi tahaks ennsast kiita - eelkõige selle eest, et toitu oli suht täpselt, üle jäi pakk maisipulki ja nats mahla ja grissinisid ja hummust, lisaks üks lusikatäis salatit.

Toidud olid järgmised:

2 suurt plaaditäit viineripirukaid
Vanakooli salat: punased oad, suitsukana, õun, peale majoneesi ja hapukoore kaste
Uuema aja toorsalat: ei mäletagi täpselt mis seal sees oli, igasugused olemas olnud asjad. Paprika, kirsstomatid, idud, pirn, jääsalat, pomelo, päikesekuivatatud tomatid. Peale sidurnimahla-oliiviõli kaste.
Kodutehtud leib ja või
Maisipulgad ja popkorn
Grissinid ja hummus
Porgand, kurk, paprika ja dipikastmed
Suur tort (biskviidi jaoks läks 10 muna ja vahukoort oli liitrijagu, lisaks külmutatud ja värskeid maasikaid, vaarikaid, ühe vahekihi sees ka toorjuust ja valge shokolaad).

Ainuke asi et järgmisel päeval olid kõik kodused hädas - mis sünnipäev see on kui ei saa hommikul ärgates jääkidest toituda.

Proovisin ka Tiina soovitatud soolast kringlit teha aga kuna esimene tegu ei õnnestunud, siis ei tahtnud rohkem inimeste peal katsetada.

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-03-18 10:54:32

PM Arter 13. veebruar 2010, Ingrid Veidenbergi artikkel "E-ainete vaba Angelika". Artiklis soovitab Angelika Erin järgmist sünnipäevalauda lastele:

Lapse tervislik sünnipäevalaud

Friikartulite ja krõpsude asemel:
• peenikesteks ribadeks lõigatud toored porgandid
• värske kurk, mis lõigatud pulkadeks või ribadeks
• kirsstomatid
• viinerid (miks mitte, kuid valiksin Klaabu lihaviineri ja Võluviineri, kus on üsna palju liha ja pole üldse või on vähe E-aineid)
• tikusuupisted – viinamari ja tükk juustu (hambatiku otsas); kirsstomat, juust ja väike ümar saiatükk; värske kurk, juust ja väike ümmargune saiatükk

Magusaks:
• sektoriteks lõigatud õunad
• mandariinid
• tükeldatud banaanid
• puuviljasalat (õuna-, pirni-, banaani- ja apelsinitükid), pakkuda koos magusa kohupiima-vahukoorega
• isetehtud juustuküpsised
• isetehtud muffinid
• kohupiima-küpsisetort

Joogiks: mahl, vesi

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Tziiki
Abikokk
2010-03-18 11:19:55
Pille:
PM Arter 13. veebruar 2010, Ingrid Veidenbergi artikkel "E-ainete vaba Angelika". Artiklis soovitab Angelika Erin järgmist sünnipäevalauda lastele:

mnjah...mina oma venna 10 aasta sünnipäevale tuginedes ütleks, et lauale võid neid asju ju panna, aga ega kümnesed poisid neid juurikaid nüüd süüa küll ei taha...ja jällegi kui tegu väikelastega, siis tikuvõileib? viinamari juustuga??? kahtlane, et kaubaks läheb...
natuke on selle teemaga kohati liiale mindud minu arvates-mil moel on see nimekiri etem näiteks kodutehtud pitsast, lihapallidest, lavashikrõpsudest?
magusa osas küll jah-puuvili reeglina meeldib kõigile. Aga see minu arvamus :)

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Kirsike
Abikokk
2010-03-18 11:48:50
Pille:

Oi jah, minu suht pikaajaline ;) kogemus ütleb, et sa võid kõike seda ju pakkuda ja lapsevanemad (eriti kaalust hoolivad emad) söövad need juurikapulgad enam-vähem kõik lõpuks ära ja on sulle tänulikud, aga lastega selline petukaup :) küll läbi ei lähe.

Mõned tähelepanekud:
viinerid/viineripirukad süüakse alati ära ja traditsiooniline küpsisetort ka. Lihapallid on hästi tänuväärsed.
Muffinid tuleks teha pisikesed, tavamõõdus muffinitest jääb enamasti pool näritud muffinit alles.
Küpsiseid (va juustu jm soolane) süüakse hea meelega ja krõpsudest süüakse väga hea meelega ka nt isetehtud lavašikrõpse.

Oi jah, pooleteise kuu pärast hakkab meie pere sünnipäevatrall pihta ja lõpeb alles augustis :D :D

Lindude toitmine

Tziiki
Abikokk
2010-03-18 14:27:57

toon näiteks menüü, mis ma oma vennale koostasin. Tal sünnipäev mai lõpus, seega õuepidu, aga kõik need söögid on ka toas tehtavad

kebabivardad (sisuliselt tegin tavalise kotletitaigna, aga grillisime koos lastega puidust grilltikkude küljes)
"naeratavad" küpsised-tegin täitsa tavalised võiküpsised, aga mõõdult veidi suuremad ja sulatatud shokolaadiga tegin silmad ja naerusuu (nagu smiley)
"konnamuffnid"-klassikaline muffin, millel rohelise tuhksuhkruga toorjuustuglasuur ning rohelisest marmelaadist ja shokolaadist silmad
mingi tort oli ka, mis mulle kohe kuidagi ei meenu :D
puuvilju oli ka
ja muidugi ohtralt morssi ja mänge!

üks aasta kui õues külm oli, siis tegime tubase hamburgeripeo-pärmitaignast kukkel, korralik kotlet, tomat, lehtsalat, tört ketsupi-majoneesi segu ja burger missugune :)

mina leian, et lapsepõlv peaks olema muretu aeg...ja kuhu me ühiskond niimoodi jõuab, kui juba paari aastastele räägime, et viinerid on pahad ja komm teeb paksuks :O

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Hexy
Abikokk
2010-03-18 15:22:17

Väike tähelepanek. Minu lapse sünnal sõid 2 aastased lapsed juurviljakausid ja puuvilja taldrikud täiesti tühjaks. Oli veel laual makaronisalat ja lihapallid (lihapallid olid ka väga popid). Torti sõid vähe, aga küpsised muffinid läksid küll.

Mina olen jälle sedameelt, et kui väiksena ei suunata last tervislikule toitumisele, siis täiskasvanuna on talle palju raskem selgeks teha, et viinerid on pahad ja kommid teevad paksuks. Ma enda lapsele meeletuid piiranguid ei pane, aga ei harjuta teda sööma ka viinereid ja muud, mis sisaldavad palju E-aineid, eriti värv-ja säilitusaineid.

Hexy asjatab

< 1 | 2 | 3 >>