Toidukahjurid

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-03-23 20:39:40
Tõstan siia käsitööteema all tekkinud-arenenud toidukahjurite teema:
Netcat 22.3.3009:
Mann:
Fre:
Ma ei tea mida ma üldse siin teemas tuian. Aga kuidagi käib minu konnasilma pihta. Just täna kolisin viltimisvilla toast vanast riidekirstust pööningule, sai kaks 60 liitrist plastkastitäit. Toas hakkasid koid kallale kippuma. Ma ikka loodan, et ehk kunagi on veel aega ja viitsi käsitööga tegeleda.
Aga kuidas sa Fre koiliblikaga võitled. Meil tiirutavad mõned toas. Aga ei saa jälile, kus nad olla võiksid. Lõngad on sorteerinud, seal ei miskit. Kõikide pesu-kampsuni-pluuside kapid-sahtlid käisin läbi, panin kõikjale lavendlipadjad. Toiduained ka. Leidsin kinnistest Eestist toodud pudrupakkidest neid, läksid äraviskamisele. Ja nüüd meil juba hasart kodus, et kust veel otsida.
Need ei ole riidekoid, need on jahuleedikud. Riiet ja lõnga nad ei söö ja minuteada lavendlit ka ei pelga. Soovin õnne ja edu, minul läks poolteist aastat enne kui neist lahti sain. Kui keegi tahab, siis võin mingisse sobivasse teemasse sellest artikli kirjutada.
Blondie:
Ka mina üritasin neid kord kuude kaupa lavendliga peledada, jagasin parasjagu kodu veel kahe korterinaabriga. Lõpuks avastasin nad juhuslikult kuskilt jahupakist ja sain aru, et polegi koid. Selle avastuse järel tuli köögi suurpuhastus, mille käigus viskasin ära kõik vähegi kahtlased toiduained ja pakendid (ka korterinaabrite omad) ja pesin kapid ära ja peale seda kadusid nad tasapisi ära. Niiet väga põhjalik kappide suurpuhastus ja peaks kombes olema.
Mann:
meil on kaks korda kõik potsikud-kapid läbi käidud ja puhtaks küüritud, ei miskit.
JM:
Mul vanemate korteris olid ka siuksed veidrad jahupaki-koilased, tulid mulle Peterburi turult koos barankadega, nende vastu aitas lõpuks köögi kapitaalremont...
Triin:
oh. Mul ei aidanud muu kui kolimine :). No see ei saanud küll nende pärast ette võetud. Aga varem pidevalt küürisin ja pakendasin jne. Ja lõpuks ei saanudki kuivaineid kodus hoida mujal kui külmkapis. Isegi rosinate ja pähklite sisse läksid. Ilge. Suurpuhastus ja kõigi asjade ära viskamine köögikapist aitas mõneks ajaks. Aga no nii poole aasta pärast olid jälle platsis. Umbes 2 aastat võitlesin. Kui kolisime, siis ma ei võtnud mingeid toidu asju, ega kotikesi kaasa, kui ainult need, mis külmikus olid. Ja siiani ptüi, ptüi, ptüi pole veel siin näinud. Varsti aasta elatud.
Mann:
arusaamatud tüübid igaljuhul. no meil kolima pole kuskile hakata, siin lihtsalt nii head krunti pole olemas enam :) aga ma juba kaalun lagede lahti kiskumist. ja need eesti pudrupakid mis minema said visatud olid ainsad, kust neid leidsin. just käisin kõik purgid-potsikud läbi ja puhas maa.
Palun jätkata jahuleedikute-sipelgate-jm köögi- ja toiduhirmutiste teemat siin :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Mann
Abikokk
2009-03-23 21:05:54
aitäh.
Aire1
Abikokk
2009-03-24 08:23:39
Need on väga jubedad elukad. Tõin nad kunagi kaerahelbe pakiga, kohe ei läinud helbeid vaja ja kui võtma läksin siis see pakk lausa elas. Kõige jubedamad on tõugud. Minuarust läks neile elukatele nahka kõik. Riiulite kaupa viskasime toitu minema, lasime ka mingit mürki, ei aidanud. Eelmine suvi tegime sahvril kapital remondi, seinad võtsime puhtaks kuni musta lauani, siis lasime mürki, tuulutasime ja kontrollisime terve nädala ega ühtegi lendamas ei ole. Nüüd on kõik uus peale seinte, sahvris lendamas ei ole näinud, küll aga on mõni köögis. Hirm tuleb peale suve ees, siis oli neid kõige rohkem.
Spidur
Abikokk
2009-03-24 09:17:58
meil olid ka paar aastat tagasi need jahuleedikud. öösel veel tegutsesid põhiliselt... tegin ka mitu korda suurpuhastuse, määrisin kappe eukalüptiõliga. päris ära nagu ikka ei kadunud, lõpuks lõin käega ja siis nad ära kadusidki.

Elina tegemised

Tziiki
Abikokk
2009-03-24 10:00:35
mina sain neist (või mingid putukad mul seal igastahes elasid) jagu söögiäädikaga-lihtsalt pesin kõik kapid seest äädikaga puhtaks-või õigemini tegin nii, et kõik olemasolevad kuivained prügikasti (makarone vist ei visanud ära), siis pesuvette törts äädikat, sellega pesin kapid seest puhtaks ja siis niisutasin vatipadja puhta äädikaga ja tõmbasin sellega kapid üle...ja siis mõnda aega veel tagant järgi käisin kapiservad selle äädikase vatiga üle...ja ära nad mul kadusid

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Spidur
Abikokk
2009-03-24 10:50:26
Jah, vot seda äädikaga pesemist tegin mina ka.

Elina tegemised

Mann
Abikokk
2009-03-24 16:31:42
Lugesin täna lisaks nende lendurite kohta, ja oli kirjas, et ka kinnisesse pakki võivad siseneda. Vaatasin siis uuesti kõik üle, ja pruunide sinepiseemnte pakk oli kahtlane. Nüüd küürin äädikaga kõik üle ja ostsin ka miskised lõksud nende tarvis. Eks näis. Uue huvitava koha leidsin, meil selline eraldi kapp, kus seisis prociuttoviilutamismasin ja see külmakarp, mida suvel saab randa võtta, see oli kõiksugu kilekotte täis. Ja vat sealt kapist leidsin mitmeid kotte, kus pisikesed kodanikud sees olid. Kapp sai tühjaks tehtud, kõik välikööki veetud ja nüüd kindluse mõttes panin kappidesse ka pisikesed creme brulee kausikesed äädikaga. Niikuinii hakkab kohe varsti sipelgate invasioon majja sisse, siis see eelmistel aastatel on ka neile vastukarva asi olnud.
Triin
Abikokk
2009-03-24 19:25:51
just-just kinnine pakk ja kinnine kaanega purk ei olnud "minu omadele" takistuseks. Aga vat Ottardi konjaki suurde plekkpurki, kus ma jahu hoian ei läinud.
Mann
Abikokk
2009-03-24 19:43:20
mul õnneks on nad jätnud suurema osa söögist rahule (nüüd kolm korda üle õla), vaid need eestist toodud pudrud ja miskid küpsised, mis nendega koos kapis olid.
Netcat
Abikokk
2009-03-25 13:53:44
See käib neil generatsioonide kaupa, vabalt võib olla et kuskile on veel munetud ja varsti hakkavad uued ringi lendama. Minul pugesid need sunnikud elektrikaablit ümbritsevasse karbikusse, laes, kus polnud midagi süüa. Niiet ainult kapi pesemisest ei aita. Kontrollige üle kõik urkad, ka need kus toitu ei hoita, kapitagused jne. Vaadake, et ei vedeleks kusagil midagigi söödavat, et ei jääks lagedale seisma küpsiseid, kooke või kasvõi leiba või nõusid, kus leidub nende jääke. Tulemusena hoian veel praegugi osasid ohtlikumaid uusi kuivaineid tõmblukuga termoskotis väljaspool kööki ja leiba leivakapi asemel külmkapis. Et kui mingi nakkus jälle majja satub siis läheb ainult kotisisu, mitte ei pea köögis kapremonti tegema. Ja tatart hoian edaspidi ainult külmkapis. Kaerahelbeid ei julgegi rohkem osta kui ühekorraga vaja läheb. Just tatra ja kaerahelvestega on need satikad majja tulnud. Kaerahelvestele sain viimati jälile enne, kui nad purgist välja pääsesid, aga purgi sees kihas selline elu, et pudruisu kadus pooleks aastaks. Äädikas on jah hea lähenemine. Veel võib kappi ja riiulitele panna küüslauguküüsi ja loorberilehti (neid tuleks aegajalt värskendada). Olemasolevate ringilendajate paljunemiskihule panevad kõige parema põntsu hele valgus ja madal temperatuur. Praegu on väljas veel külm, jätke ööseks köögi aken lahti ja tuli laes põlema. Nii mitu nädalat järjest. Köögis ei tohi selle ajavahemiku jooksul kunagi pime olla. Sest need satikad hakkavad ringi lendama ja tegutsema põhiliselt hämaras, valges on nad uimased ja istuvad enamasti paigal. Nii on neid ka kergem tappa. Olemas on ka misksed hormoonpüünised, aga minu tuttavad Soomest väitsid, et nende kasutegur pidi suht väike olema.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

< 1 | 2 | 3 | 4 >>