Aluseline toit (Ph-toitumine)

Synnet
Kokaõpilane
2008-11-06 10:59:40
Kas keegi oskab anda karaski retsepti mis sobiks aluselise toitumisega. Või on mõni muu hea retsept, mis ajaks selle meeletu saia/leiva isu pealt ära. Aluselise toitumisega olen siiani vabanenud 21 kg.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-05-22 08:51:54
Huvitav link neile, kes oma toidulauda aluselisemaks muuta tahavad (inglise keeles). Teen ka eestikeelse kokkuvõtte. NB! Aluseliste toitude nimekirjas on siin toiduained, mis peale seedimist organismis on aluselised (või aluselisust soodustavad). Nende pH-tase naturaalsel kujul võib olla pigem happeline (nt õunaäädikas on iseseisvalt väga happeline, aga seedimisel soodustab aluselise keskkonna tekkimist). Alkaline-forming Foods KÖÖGIVILJAD: spargel peet paprika spargelkapsas e. brokoli porgand lillkapsas varsseller endiivia e. salatsigur kurk rohelised lehtköögiviljad idandid suvikõrvits klorella PSEUDO-TERAVILJAD: tatar hirss kinoa amarant e. rebashein metsik e. vesiriis pruun täisterariis PUUVILJAD: sidrun laim cantaloupe-melon mango õun avokaado papaia granaatõun banaan SEEMNED: linaseemned kanepiseemned White Chia PÄHKLID: mandlid kookospähkel Acid-forming Foods e. organismis happelist keskkonda põhjustavad toiduained: LIHA: külmaveekalad veiseliha ulukiliha sealiha kanaliha koorikloomad PIIMATOOTED: toorpiim või kõik juustud koor pastöriseeritud piim MUU: sünteetilised kompleksvitamiinid kompvekid kohv margariin röstitud maapähklid retseptiravimid gaseeritud karastusjoogid sojavalgud nisuvalgud MÄRKUSED KÕIK toidud ei pea sugugi olema esimesest loetelust. Oluline on tasakaal. Proovi nii, et Su toidulaual on esimesest loetelust rohkem asju, kui teisest loetelust. Toit ei ole ainus võimalus oma pH-taseme parandamiseks. Aluselist keskkonda aitavad tekitada ka: hingamisharjutused jooga kerge sirutamine mediteerimine ja kõik muud tegevused, mis Sulle naudingut pakuvad (Ja kõik stressitekitav on ühtlasi ka pH taset happeliseks tegev).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Gunnel
Kokaõpilane
2009-08-01 20:50:15
Mõne päeva pärast jõuab poelettidele eesti keelde tõlgitud raamat "pH ime": http://www.eraamatud.ee/p-21-ph-ime.aspx
Merilin
Abikokk
2009-08-03 11:14:50
Kõigilt, kes tõsimeeli seda happeline-aluseline (vabandage väljenduse eest, aga...) JAMA usuvad, tasub küsida esiteks, milline on inimese mao normaalne pH, ja teiseks tuletada meelde, et vere pH muutmine on eluohtlik, kuna see püsib niigi väga kitsas vahemikus stabiilne - olenemata sisse söödud toidust. Et ma ise ei peaks hakkama infot kokku riisuma ja konspekteerima - lugege kas või seda. Aga inimeste hullutamiseks ja raha kätte saamiseks sobib muidugi seegi müüt :) Ainuke positiivne asi selliste libaõpetuste puhul on see, et inimene on tõesti sunnitud oma toitumise üle juurdlema ja sööb vast natuke tervislikumalt kui varem.

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

ODI
Kokaõpilane
2009-09-05 15:15:45
Sattusin siia just selle skeptiku lehekülje kaudu. Ja hakka või uskuma seda juttu, mis seal kirjas oli. Ainult et kogemus räägib vastupidist. Kui arstid juba aastaid ei saanud minu tütre tervist paremuse poole (eriarstid Tartus, Tallinnas, Levini toidutalumatuse vereproovid jms) siis ainult üks kuur InnerLighti toodetega tegi temast inimese. Seetõttu sai minust ka selle firma toodete edasimüüja. Olen 53 aastane ja tervis parem kui 35-selt. Kui see asi ei toimiks siis sellel ei oleks tarbijaid. Muidugi, ka mina märkasin kohe neid numbrimänge, kus tassi kohvi neutraliseerimiseks on vaja 200 tassi aluselist jooki!!:-))) Soovitaja terviseks! Olen täis realist, usun mõõtmistulemusi ja katsete tulemusi. Usun tervenenud inimeste tunnistusi ja olen seda ka enda peal tundnud. Sel nädalal tegin puhastuskuuri: jõin 3-4 l päevas SuperGreen jooki pH tilkade-, savi, sojaidu ja soolaseguga, võtsin tilku ja kapsleid, tegin rohelist vahtu jms. mis ajas öökima või siis kutsus suus esile tulekahju! Siis loobusin täpse retsepti järgimist ja üritasin ise midagi kokku miksida. Võrreldes selle rohelise vahuga (kurk+avokaado blenderdatult) oli üpris väga söödav! Aga kui vahuks ei lase, siis peaks see kurk avokaadoga ka vist päris hea olema. Kunagi vast proovin ka. Aga siit üks toit, mille kokku miksisin, peaks aluseline ja tervislik olema: 1 avokaado 1 osa kapsast (rusika suurune või natuke suurem tükk) 1osa lillkapsast 0,5 osa juursellerit 0,5 osa sibulat 1 punane paprika 1 suur porgand 1 purk ube 4 küünt küüslauku näpuotsatäis tüümiani, köömneid õli soola peterselli lehti sojakoore pulbrit Peenesta sibul ja kuumuta õlis panni peal Haki kõik komponendid, lisa sibul, maitseained, sool, oad, vala peale kuum vesi, kuumuta. Lõpuks lisa õli, enne serveerimist sojakoore pulbrit, soovi korral hakitud peterselli lehti. Nämma!
Pille
Nami-Nami peakokk
2010-03-22 10:38:24
Artikkel mulluses Naistelehes: Ph-toidumine kaotab kilod ja haigused (21.8.2009) pH-tasakaal seostub enamikul meist ähmaselt seepide ja pesuvahenditega. Kui hakatakse rääkima pH-toitumisest, läheb asi eriti keeruliseks. Millega siis tegu? Helle Kahro, pH-toituja ja selle suur propageerija, ütleb kohe alustuseks, et pH-toitumise puhul ei saa rääkida lühiajalisest dieedist, vaid see on elustiil. Et kõik need pH-d, alused ja happed raketiteadusena ei tunduks, teeb ta meile esmalt selgeks põhitõed. «Inimkeha koosneb keemilises mõttes aluselistest elementidest. Kõik, mis kehas toimub, toodab igal hetkel happelist jääki. Organism vabaneb happelistest jääkidest neljal eri viisil: hingamise, higistamise, urineerimise ja soolestiku tühjendamise teel.» Kui need neli kanalit selle ülesandega enam toime ei tule, hakkavad Helle sõnul tekkima probleemid, mida meie nimetame haigusteks. Haigused kaovad pH-teooria järgi on olemas ainult üks haigus — keha ülihappesus. Et happelisust tasakaalustada, peab sööma aluselisi jääke tekitavaid toiduaineid. Nii aitab inimene oma kehal hapetest vabaneda ning, nagu Helle väidab, kaovad ka haigused, olgu selleks siis ülekaal, alakaal, liigestevalu või krooniline väsimus. Helle Kahro jõudis mikrobioloog dr Youngi teooriani ühe Soome tuttava kaudu ning oli alguses äärmiselt skeptiline. Nüüd, kolm ja pool aastat hiljem, on ta vabanenud kümnest ülekilost ning lahti saanud hunnikust haigustest, mis teda seni kimbutasid. Taastus kuulmine, kadus krooniline silmapõletik ning muretsemata jäid plussprillid. Isegi gripisümptomid vähenesid miinimumini. Kuidas ise alustada? Kel tekkis huvi pH-toitumise vastu, peaks alustuseks uurima vastavaid tabeleid. Sealt saab pildi, millised on soovitatavad ja vähem soovitatavad toiduained ning milliseid toiduaineid on mõistlik omavahel kombineerida. Helle rõhutab, et midagi päris lubamatut pole. Kui vaja, võib kõike natuke ikka süüa. «Kui on millegi järele tungiv isu, siis järelikult on kehal midagi puudu,» kinnitab ta. Samuti tuleb kinni pidada taldrikureeglist, mille kohaselt pannakse taldrikule 70 protsenti aedvilja, millest pool on värske, ülejäänud 30 protsenti moodustab pasta, riis, kartul või liha. Seejuures on soovitatav süüa koos pastat ja aedvilja või liha ja aedvilja, mitte kõike üheaegselt segiläbi. pH-toitumise teooria järgi pole tervislik süüa ühel toidukorral rohkem kui kolme-nelja erinevat toiduainet. Oluline on tarbida ka paar-kolm liitrit vett päevas. Merle Luik Mida võib, mida peaks piirama? pH-toitumise puhul on oluline teada, milliseid toiduaineid on soovitatav süüa ja milliseid mitte. Avaldame siinkohal lühikese toitumistabeli, põhjalikumat teavet saab leheküljelt www.phtasakaal.ee. Piiramatult võib süüa: sibul, lillkapsas, värsked herned, rabarber, porrulauk, murulauk, küüslauk, seller, lehtsalat, hapuoblikas, värske kurk, põldosi, rohelised oakaunad, kaalikas, porgand, punapeet, redis, naeris, laim, sidrun, avokaado, tomat, speltanisu, läätsed, metspähkel, tofu, kõrvitsaseemned, linaseemned, köömned, külmpressitud oliivi- ja linaseemneõli. Harva tasub süüa: mageveekalad, ananass, mandariin, banaan, pirn, virsik, aprikoos, tikrid, viinamarjad, jõhvikad, maasikad, vaarikad, greip, arbuus, sõstrad, pruun riis, kreeka pähklid, päevalilleõli ja kookospähklid. Võimalusel vältige: sea-, vasika- ja veiseliha, kana, munad, merekalad, koor, piim, pett, kõvad ja toorjuustud, saiad, küpsised, rukki- ja teraleivad, pistaatsia pähklid, maapähklid, või, margariin, šokolaad, mesi, rafineeritud suhkur, suhkruasendajad, äädikas, ketšup, majonees, sinep, pakimahlad, alkohol, tee, kohv.

Netcat
Abikokk
2010-03-22 14:45:39
Lahe, selles piiramatult süüa rubriigis on esmapilgul ainult 2 asja, mida minu seedehaige ema tõesti piiramatult süüa saab - köömned ja avokaado. Ahei, kurk ka. Muuseas, misajast on põldosi toit ja kuidas seda tarvitatakse? Minuteada on ta pisut mürgine nagu paljud ravimtaimed, "piiramatult süüa" ma seda küll ei julgeks soovitada.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Kärt
Abikokk
2010-03-22 14:56:04
Ei taha küll igiseda aga on täiesti loomulik, et kaotad kilosid, kui tohid süüa ainult aed- ja köögivilju ning keelatud/taunitud on pea kõik rasvaallikad ja süsivesikud. Midagi põrutavat uut ma enda jaoks siin küll ei leia...

Kahekesi Kalamaja köögis

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-03-22 15:00:21
Netcat:
Lahe, selles piiramatult süüa rubriigis on esmapilgul ainult 2 asja, mida minu seedehaige ema tõesti piiramatult süüa saab - köömned ja avokaado. Ahei, kurk ka.
Netcat & Adonay - kes vähegi minu toitumisharjumusi on jälginud (või Liibanoni/Gruusia jne koolitustel käinud ja menüüd näinud), teavad, et ma ise kohe kindlasti seda ph-toitumist ei järgi. Panin info lihtsalt siia, sest tean, et on nami-namikaid, kellele see lähenemine sümpatiseerib. Igaühele oma.
Netcat:
Muuseas, misajast on põldosi toit ja kuidas seda tarvitatakse? Minuteada on ta pisut mürgine nagu paljud ravimtaimed, "piiramatult süüa" ma seda küll ei julgeks soovitada.
Selle lehe andmeil on põldosi "ammust ajast tuntud ka söögi- ja ravimtaimena. Söögiks kasutatakse tema risoomi mugulakujulisi paksendeid ja noori mahlakaid kevadvõsusid."
Adonay:
Ei taha küll igiseda aga on täiesti loomulik, et kaotad kilosid, kui tohid süüa ainult aed- ja köögivilju ning keelatud/taunitud on pea kõik rasvaallikad ja süsivesikud. Midagi põrutavat uut ma enda jaoks siin küll ei leia...
Just. See oli ka Thredahlia igati asjalik kokkuvõte eelmisel lehel :)

Kärt
Abikokk
2010-03-22 15:49:54
Pille, vabanda, ei tahtnud mõjuda sõjakalt. Kindlasti igaühele oma :) Ma reastun ka kohe kindlasti sinna nautlejate leeri. Lihtsalt see ph-teema tundub natuke turundustrikina, et vana asi nimetatakse millekski muuks ümber ja sellega tekitatakse uus huvi.

Kahekesi Kalamaja köögis

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>