Pille Nami-Nami peakokk 2012-07-21 00:45:36 |
Koondan teemasid :) Hiljutisel suusareisil Austrias võlus kogu me rühma maitsemeeled hotellis Schwarzer Adler (St Anton am Arlberg) serveeritud taipärane kõrvitsasupp. Veidi terav, siidiselt pehme, kaunilt kuldne, sametine supp. Sarnast ja väga maitsvat suppi saime ka oma viimasel õhtusöögil Verwallstube am Galzig panoraamrestoranis 2100 m kõrgusel merepinnast, kus seda serveeriti koos kõrvitsajäätisega (!!!). Schwarzer Adleri peakokk oli nii lahke ja andis mulle oma "retsepti". Lubasin seda ülejäänud rühmakaaslastega jagada, et nad seda kodus ise teha saaks. Hakkan ka ise jõudumööda retsepti testima, aga alustuseks siis Schwarzer Adleri taipärase kõrvitsasupi "retsept": sibul küüslauk punane karri (ilmselt pasta) kaffiri laimilehed sidrunhein kõrvits (soovitavalt ilus kuldne muskaatkõrvits) banaan valge portvein sake kookospiim kollane karri (arvan, et kokk peab silmas kollajuurt) selge supp (ehk puljong) (24.2.2008) | |
Mantragirl Kokaõpilane 2012-09-15 15:04:25 |
Maris:
Kas keegi teab, kui kaua peaks spagetikõrvitsat keetma või kuidas seda peaks ahjus tegema? Proovisin seda korra valmistada, aga keetsin vist liiga kaua ja ei tekkinud üldse seda spagetimoodi struktuuri, vaid hoopis lihtsalt täitsa pudrulaadne plögin :( Minagi olen kõrvitsasse ära armunud. Viimase paari nädala jooksul olen teinud spagetikõrvitsat (Pille, kuidas see peaks eesti keeles korrektselt kõlama?) ahjus ning söönud pesto ja parmesaniga. Ülejäägist tegin kõrvitsa-juustuvormi --segasin maitsestatud kõrvitsapudru lahtiklopitud munade, pisukese koore ja riivjuustuga ning küpsetasin pool tundi ahjus. Hiljem teisest kõrvitsast tegin kõrvitsapudingit -- taas segasin küpsetatud kõrvitsa lahtiklopitud munaga, aga suhkru ja vaniljega. Sai mõnus keedukreemilaadne magustoit, mis pealegi üsna tervislik ju!? :) Siis suutis mees veel kõrvitsast koos singiga pastakastet teha :D Ja oi kuidas need toidud lastele on maitsenud! Lausa lust! Pilte ühestki roast kahjuks ei ole, sest fotokat ei ole enam :( |
|
Tiina Abikokk 2012-09-21 01:34:35 |
Soovitan Tassikese blogist leitud kõrvitsasuppi kookospiima ja tšilliga. Imemaitsev! Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2012-09-21 03:12:24 |
Tiina:
Tiina, kui too supp maitses, siis võid neid ka proovida!
Soovitan Tassikese blogist leitud kõrvitsasuppi kookospiima ja tšilliga. Imemaitsev! |
|
Liisi Abikokk 2012-10-26 14:12:59 |
Ühest suurest kõrvitsast tegin kõrvitsasuppi, kõrvitsarisotot, küpsetasin niisama ahjus ning lõpuks ka kõrvitsapüreed sügavkülma. Röstitud kõrvitsa supp magusa tšilli toorjuustuga Kreemjas kõrvitsarisoto | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-11-26 17:43:38 |
Delfi Naisteka foorumis jäi silma üks väga väga põhjalik foorumipostitus kõrvitsatoitude teemal. Kopeerin siia ka, loodetavasti "Mall" ei pane väga pahaks: No kõrvitsaga on nii, et kui suur kõrvits lahti lõigata, siis saab ikka igasuguseid toitusid tehtud. Pool kõrvitsat panen harilikult sügavkülma püreena. Selleks panen kõrvitsaviilud ahju ja kuumutan kuni sisu on pehme. Kraabin koore pealt pehme kõrvitsapüree karpidesse ja panen sügavkülma. Seda püreed saab siis hiljem kasutada kõikvõimalikes toitudes, mis ei eelda tükke. Teisest poolest saab järjest teha erinevaid toitusid - mõned rohkem kõrvitsamaitselised, aga mõnes on kõrvits kõrvaline koostis. * kartuli-kõrvitsapuder tükeldan kartuli ja panen keema, hiljem lisan kõrvitsakuubikud. Tambin pudruks ja maitsestan või, piima ja muskaadiga. Sügavkülmast võetud kõrvitsapüreega saab sama teha. * tatrapuder kõrvitsaga. keedan tatra pehmeks, aga nii, et tera jääks ikka konkreetne, mitte selline plödi mass. Jätan pudru jahtuma (parim on tegelikult eelmise päeva pudru). Lõikan kõrvitsa väikesteks kuubikuteks või muskaatkõrvitsa puhul peenemad tikud. Praen kõrvitsa koos küüslaugu ja veidikese tsilliga läbi, lisan soola ja kõige lõpuks tatra. Segan läbi ja praen kuniks tatar on üles soojenenud. Minule meeldib see puder niisama ilma kastmeta, mees ja lasped lisavad hapukoort. Liha ma sellesse putru ei pane, aga muidugi võib panna. Kõrvits annab kergelt magusa maitse pudrule ja külma tatrapudru lisamisega jääb see puder kuidagi sõmeram. Sooja putru lisades praetud kõrvitsale tuleb kokku selline pehmem puder. * pannkoogid kõrvitsaga riivin kõrvitsa ja lisan tavalisele keefiriga tehtud paksemale pannkoogitaignale. Saab teha ka sügavkülmast võetud püreega (siis ma sulatan enne püree üles ja nõrutan kuivemaks) * hakklihakotletid kõrvitsaga lisan kotletitaignale jämeda riiviga riivitud kõrvitsat ja seda peaaegu pool lihamassist. Kindlasti lisan sellesse kotletitaignasse ka muna. Saab kasutada ka sügavkülmast võetud püreed, aga siis panen püreed umbes kolmandiku jagu võrreldes lihamassiga. * praetud kõrvits soolane variant - praen kõrvitsaviilu (~1cm paksune) mõlemalt poolt kuldpruuniks ja maitsestan Santa maria kartulimaitseainega või soola-musta pipra ja küüslauguga (pressitud). Sööme soojalt röstsaial magus variant - praen samamoodi viilud mõlemalt poolt kuldkollaseks ja praadimise lõpus niristan peale mett, keerutan kiirelt mees mõlemad pooled. Võib teha ka suhkruga - siis tekib nagu kerge karamell ümber. Sööme jäätisega või kohupiima-toorjuustu kreemiga. * kõrvitsa püreesupid - enim meeldivad suitsujuustuga retseptid * kõrvitsaga mannasupp (või -puder) panen kõrvitsa vähese veega keema ja keedan kuni kõrvits hakkab lagunema. Siis lisan piima, lasen keema ja seejärel nõristan sisse pidevalt segades manna. Kui tahan putru, panen mannat rohkem, kui suppi, siis mannat vähem. Lasen madalal tulel haududa kuniks manna pehme. Lisan tera võid, maitsestan soolaga. See on minu lapsepõlvetoit. Mehed söövad kõrvale krõbedaks praetud peekoniga võileiba, mina aga armastan juustuga võileba kõrvale võtta. * erinevad hommikupudrud kõrvitsaga lisan riivitud kõrvitsat või püreed nii kaerahelbe kui riisiputrudele. Riisipudrule lisan tavaliselt peale kõrvitsa ka mõned pohlad - annab natuke särtsu juurde. * köögivilja kotlettidesse lisan sageli riivitud kõrvitsat või püreed * ühepajatoitudesse lisan kõrvitsat ja eriti meeldib mulle ahjus küpsetuskotis tehtud lambaribid kõrvitsa, porgandi ja paari hapu õunaga. Kõrvitsatükid panen siis suuremad ja koos koorega - ei lagune nii väga ära. Mitset annavad küüslauk, tsilli(imevähe)või ingver ja rosmariin. Kartuli-kõrvitsapuder kõrvale ja parimat pühapäevalõunat annab otsida :-) * kõrvitsasai pärmitaignasse riivin kõrvitsat või lisan püreed. Maitsestan kardemoni või safraniga ja kindlasti lisan ka rosinaid. Võib teha kukleid või ühe suure saia. Kõrvits annab ilusa kollase jume ja kohevuse saiale *cous-cous (meil koduses kõnepruugis kussroog) kõrvitsa ja ananassiga. cous-cous'i paisutan puljongiga. Pannil praen kiirelt kõrvitsakuubikud, lõpus lisan ananassikonservi koos vedelikuga, lasen kuumaks ja siis kiirelt lisan paisunud cous-cous'ile. Maitsestan enamasti lihtsalt soola-pipraga, kui puljon pole piisavat soolasust andnud. Olen tähele pannud, et roog saab maitsvam, kui puljong on pigem magedam ja hiljem maitseks lisada kas ürte või mõnda ürdisoola (minu lemmikuks on persillade). Kõrvitsat ma maitsestan praadides vahel vähese tsilliga. * kõrvitsa-maasika jäätisekokteil maha jahutatud kõrvitsapüree, külmutatud maasikad, jäätis ja mangomahl blenderisse ja võrratu kokteil olemas. Mahla võib panna muidugi oam maitse järgi. Peale mangomahla, meeldis mulle ka ananassi- või õunamahlaga. Aga see juba maitseasi. * kiire kõrvitsa-õunamoos pannkookidele hautan/praen omas mahlas pannil (siis pole karta põhja kõrbemist nii kergelt) kõrvitsa ja õunaliistakad pehmeks, lisan suhkrut ja ingverit. Lõikan õuna ja kõrvitsatükid erineva paksusega - siis jäävad mõned krõmpsumad tükid ka sisse. Jahutan toatemperatuurile. Seda moosi ma ei tee purki vaid kohe söömiseks - enamasti pannkookidega, aga sobib ka niisama saiaga süüa või kasutada näiteks kihilises kohupiima-leiva magustoidus üheks kihiks. Minu meelest on kõrvits asi, mida saab kasutada küll meeletult paljudes toitudes. Ja iga kõrvitsasort käitub kuumutamisel ja maitseb ka erinevalt - nii et kui kasutada vaheldumisi erinevaid kõrvitsaid, siis ei tüdine ka maitsest ära. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2013-02-04 21:21:20 |
Mantragirl:
10 retsepti spagetikõrvitsa valmistamiseks: @ HuffingtonPostTaste
Maris:
Kas keegi teab, kui kaua peaks spagetikõrvitsat keetma või kuidas seda peaks ahjus tegema? Proovisin seda korra valmistada, aga keetsin vist liiga kaua ja ei tekkinud üldse seda spagetimoodi struktuuri, vaid hoopis lihtsalt täitsa pudrulaadne plögin :(Minagi olen kõrvitsasse ära armunud. Viimase paari nädala jooksul olen teinud spagetikõrvitsat (Pille, kuidas see peaks eesti keeles korrektselt kõlama?) ahjus ning söönud pesto ja parmesaniga. Ülejäägist tegin kõrvitsa-juustuvormi --segasin maitsestatud kõrvitsapudru lahtiklopitud munade, pisukese koore ja riivjuustuga ning küpsetasin pool tundi ahjus. Hiljem teisest kõrvitsast tegin kõrvitsapudingit -- taas segasin küpsetatud kõrvitsa lahtiklopitud munaga, aga suhkru ja vaniljega. Sai mõnus keedukreemilaadne magustoit, mis pealegi üsna tervislik ju!? :) Siis suutis mees veel kõrvitsast koos singiga pastakastet teha :D Ja oi kuidas need toidud lastele on maitsenud! Lausa lust! Pilte ühestki roast kahjuks ei ole, sest fotokat ei ole enam :( |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2013-02-22 10:35:06 |
Kõrvitsasõprade unistus: Allikas: GrowFoodNotLawns | |
Liisi Abikokk 2013-10-31 16:04:11 |
Kõrvitsapüreesupp apelsiniga | |
Pille Nami-Nami peakokk 2014-01-18 11:07:19 |
Kopraonu küsib:
Kopraonu:
Kopraonu, sellist retsepti tõesti Nami-Namis pole. Äkki on inspiratsiooniks Felixi hoidis "magusad kõrvitsakuubikud mangomaitselises marinaadis"?
Seal on komponendid järgmised:
Koostis:
kõrvits, joogivesi, suhkur, sidrunimahla kontsentraat, mango lõhna- ja maitseaine, sool
Ananassimaitselist kõrvitsahoidist. Variant on minul-sidrun ja õlikõrvits. Retseptikogust ei leidnud või ei osanud otsida. Äkki keegi suunaks veel mind mõnele lahendusele. |
|
<< < 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 > >> |