Munavalgete kasutamine

Põrnikas
Abikokk
2008-04-09 00:11:01
Tiina:
Kui jäätisemasinas teha, kas siis on ka vaja munavalged eelnevalt vahustada või tuleks vahustamata masinasse panna?
mina olen šerbetti teinud vahustatud munavalgetest. vähemalt minu mäletamist mööda mu jäätisemasina (hetkel kuhugi kadunud) retseptivihik soovitas seda.
Eva
Abikokk
2008-04-25 19:00:09
Elinal on blogis hästi mõnusad õhulised juustuküpsised, kuhu saab munavalgeid kasutada. http://elinakokkab.blogspot.com/2008/04/huline-juustukpsis.html

http://www.perenaine.ee/

Latte
Kokaõpilane
2008-06-06 10:42:33
Oi jah, nüüd olen ise dilemma ees, mida peale hakata 8 munavalgega, mis jäätisetoest üle jäi... Kookosküpsite retsept oli mul ka kuskil olemas ja need olid küll hirmus head asjad. Aga kuhu ma selle retsepti pistsin? Hmm, nüüd tuulama.
Tiina
Abikokk
2008-06-06 17:47:47
Kristel:
Minu vaieldamatu lemmik on munavalgekook, mida meie peres on tehtud kümneid aastaid: 7 munavalget 250 gr. suhkrut 160-170 gr. jahu 1 spl. kartulijahu 1 tl. küpsetuspulbrit 100 gr. võid Munavalged koos 2 spl. suhkruga vahtu lüüa, siis järk-järgult teised ained. Lõpuks jahutatud sulavõi. Tainas määritud vormi ja 180 kraadisesse ahju 30-40 minutiks. Enne vormist väljalöömist lasta jahtuda. Head isu!
Proovisin ära. Sai kohe sügavkülma tühjemaks :) Nägi välja ja oli muidu ka üsna sarnane tavalisele biskviidile. Aga palju mahlasem, tihedam, pehmem ja maitsekam kui tervetest munadest biskviit! Seekord serveerisin värske rabarberi-maasika moosi ja maapähkli-šokolaadikastmega Nigella Expressi raamatust. Aga edaspidi võiks seda retsepti küll tavalise biskviidi aseainena kasutada - palju parem!

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Qsti
Abikokk
2008-06-06 17:50:12
Tiina:
Kristel:
Minu vaieldamatu lemmik on munavalgekook, mida meie peres on tehtud kümneid aastaid: 7 munavalget 250 gr. suhkrut 160-170 gr. jahu 1 spl. kartulijahu 1 tl. küpsetuspulbrit 100 gr. võid Munavalged koos 2 spl. suhkruga vahtu lüüa, siis järk-järgult teised ained. Lõpuks jahutatud sulavõi. Tainas määritud vormi ja 180 kraadisesse ahju 30-40 minutiks. Enne vormist väljalöömist lasta jahtuda. Head isu!
Proovisin ära. Sai kohe sügavkülma tühjemaks :) Nägi välja ja oli muidu ka üsna sarnane tavalisele biskviidile. Aga palju mahlasem, tihedam, pehmem ja maitsekam kui tervetest munadest biskviit! Seekord serveerisin värske rabarberi-maasika moosi ja maapähkli-šokolaadikastmega Nigella Expressi raamatust. Aga edaspidi võiks seda retsepti küll tavalise biskviidi aseainena kasutada - palju parem!
Täitsa põnev idee, jätan meelde ja proovin ka mingi hetk ära.
Latte
Kokaõpilane
2008-06-06 19:15:08
Mina ka proovisin ära. Täitsa tavaline biskviit :D Ausalt öeldes ootasin muud... :D
Spidur
Abikokk
2008-06-06 21:00:36
Ma kopeerin siia Maire Suitsu jutu inglikoogist. Olen seda korduvalt teinud ja mulle meeldib see väga. Angel food cake ehk inglikook Ameeriklaste populaarne inglikook on täiesti rasvavaba biskviittaigen, mille koostises on peale maitseainete ja vähese munavahu stabiliseerimiseks mõeldud kristalse happe vaid munavalged, suhkur ja jahu. Põhimõtteliselt võiks inglikooki nimetada ka jahulisandiga beseeks. Selle koogi küpsetamisel toruga koogivormi (või erilist, täiesti siledate seintega inglikoogivormi) rasvainega ei määrita, vaid hoopiski pestakse vorm põhjalikult puhtaks ja loputatakse enne taigna sissekallamist keeva veega üle. Küpsedes jääb kook tugevasti vormi servade külge, mis võimaldab kooki jahutada põhi ülespidi, asetades vormi serva nelja ühekõrguse tassi, klaasi või purgi peale. Teise võimalusena võib vormi panna sobiva suurusega pudeli peale. Omaenese raskusest vabastatud kook ei vaju jahtumisel kokku ning jääb oluliselt õhulisem ja kõrgem kui tavapärasel jahutamisel. 2,5 dl sõelutud jahu 0,25 tl peent soola 3,5 dl väga peenikest suhkrut 12 munavalget 1 sl vett 1,5 tl kremortartarit või sidrunhapet 2 tl vanillsuhkrut mõned tilgad mandliessentsi Võta 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm ja kasuta seekord toruga põhja. Mõõda väikesse kaussi jahu, sool ja 1 dl suhkrut. NB! Eriti peene suhkru saamiseks võib tavalist kristallsuhkrut töödelda köögikombainis (kohviveskile on see tegevus kahjulik) umbes 1 minut. Suhkur peab jääma ikkagi teraline, mitte muutuma tolmuks. Teises, suuremas kausis mikserda munavalgeid madalal kiirusel 1 minut, tõsta siis kiirust ja mikserda vahuseks. Lisa vesi ja hape ning mikserda mõõdukal kiirusel, kuni vaht on kohev, kuid mikserilabade ülestõstmisel ei jää vahu peale veel kuhilaid. Vahustamist jätkates hakka lisama ülejäänud 2,5 dl suhkrut ühe supilusikatäie kaupa. Nüüd peaks vaht peagi muutuma läikivaks ning moodustama pinnale pehmeid tippe. Lõpuks lisa ka vanillsuhkur ja mandliessents. Sõelu soolaga segatud jahu väikeste koguste kaupa vahu peale, tõstes iga portsjonit suure lusikaga alt ülespoole, kuni jahu enam näha pole. Kalla taigen vormi ja aseta see 175° ahju alaossa pandud restile. Küpseta 40–45 minutit ehk kuni pind on kuldkollane ning sõrmega vajutamisel tekkinud lohk kerkib uuesti täis. Jahuta vähemalt 1,5 tundi eespool kirjeldatud viisil. Lõika kook kitsa terava noaga vormi küljest lahti nii põhjast, välimistest servadest kui keskmise toru ümbert.

Elina tegemised

Kardemon
Abikokk
2008-08-30 18:59:54
Eva:
/.../ mul seisab neid sügavkülmas praegugi kaks suurt portsu.
kaua säilib munavalge sügavkülmas? kuidas külmutada - kas karbis lihtsalt on ok?

http://kardemon.blogspot.com

Marie
Kokaõpilane
2008-09-07 23:57:45
Latte:
Oi jah, nüüd olen ise dilemma ees, mida peale hakata 8 munavalgega, mis jäätisetoest üle jäi... Kookosküpsite retsept oli mul ka kuskil olemas ja need olid küll hirmus head asjad. Aga kuhu ma selle retsepti pistsin? Hmm, nüüd tuulama.
Tegin just kookosmakroonid selle retsepti järgi. Said natuke suuremad kui Pille pildil (laiskus) ning kuna kaalupatarei oli tühjaks saanud, siis kookoshelbeid panin silma/maitse järgi (kuni enam väga tapvalt magus ei tundnud). Igatahes ülihead tulid - väljast kuldsed ja krõbedad, sest aimatavalt pehmed. Plusspunktid valmistamise lihtsuse eest.
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-09-08 08:09:36
Kardemon:
Eva:
/.../ mul seisab neid sügavkülmas praegugi kaks suurt portsu.
kaua säilib munavalge sügavkülmas? kuidas külmutada - kas karbis lihtsalt on ok?
Kardemon, loe nt siit.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>