Poolfabrikaatide (sh paki- ja purgitoidud) kasutamine köögis

Kärt
Abikokk
2008-03-26 20:34:29
See GoodFoodist kvooditud jutt on põhimõtteliselt just, mida ma just silmas pidasin, ainult et oluliselt paremini öeldud :D

Kahekesi Kalamaja köögis

Fre
Abikokk
2008-03-27 08:18:27
Tegelikult on kasutatavaid poolfabrikaate täitsa palju, sõltub mida sinna alla arvata ju. Ntx purustatud tomatid, kidney oad, oliivid, päikesekuivatatud tomatid jne. Viimasel ajal superrahul Herbamare puljongipulbriga. Mina ikka ei saa ilma puljongipulbri/kuubikuteta ja varem proovitud ökovariandid ei ole töötanud. Veel on ajuti menüüs poefrikadelle ja pelmeene, viimastega on küll nii, et kipun pidevalt unustama et millised brändid on vähegi söödavad. Veidruste poole pealt kasutan Vilma pannkoogijahu, sest vot pannkoogid on toode, mille tegemiseks minul käppa pole. Olen teinud täpselt teiste inimeste heade retseptide järele ja ka kokaraamatu retseptide järele ja no ei tule välja. Kui keegi õpetaks mõne lollikindla retsepti kuidas teha ise samasuguseid (nagu Vilma jahust saab) aga kodustest toorainetest oleksin tänulik. Ilmselt näeks retsept välja stiilis võta nats E204, lisa E456, sega juurde E306 ja E433 võrdsetes kogustes ;) jne .... (numbrid meelevaldsed)
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-03-27 08:42:43
Fre:
Tegelikult on kasutatavaid poolfabrikaate täitsa palju, sõltub mida sinna alla arvata ju. Ntx purustatud tomatid, kidney oad, oliivid, päikesekuivatatud tomatid jne.
Need on minu jaoks pigem toorained, mitte poolfabrikaadid :) Muide, mul on pannkookidega sama asi. Kui me veel lapsed olime, siis minu õde oskas väga häid pannkooke teha (ainuke asi, mida ta teha oskas tollal); minu ülesandeks olid kõik muud tordid ja koogid. Ja kuna nüüd Kristjan teeb ka oluliselt paremaid pannkooke, kui mina, siis pühapäevahommikune pannkoogiküpsetamine on tema ülesanne... No ei ole minus seda pannkoogisoont vist?

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Spidur
Abikokk
2008-03-27 08:45:46
Ma küsiksin, et kus seda Herbamare puljongipulbrit osta saab?

Elina tegemised

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-03-27 09:09:09
Spidur:
Mina leidsin selle vist Tallinna Kaubamaja toiduosakonna mahenurgast. Kui ma õigesti mäletan, siis oli valida nii soolaga kui ka soolata variandi vahel, võtsin viimase (ma kasutan soola üsna vähe, kuigi ikka kasutan). Aga olen pea igas mahepoes seda näinud, nii et proovi neid Tartu omi.

Mann
Abikokk
2008-03-27 09:11:32
Pille:
Spidur:
Mina leidsin selle vist Tallinna Kaubamaja toiduosakonna mahenurgast. Kui ma õigesti mäletan, siis oli valida nii soolaga kui ka soolata variandi vahel, võtsin viimase (ma kasutan soola üsna vähe, kuigi ikka kasutan). Aga olen pea igas mahepoes seda näinud, nii et proovi neid Tartu omi.
Mina ostsin Järve Selverist, ja seal oli nii soolata kui soolaga varianti müügil.
Merilin
Abikokk
2008-03-27 09:35:36
Oeh, mina olen ka üks neist "imelikest", kes mõistuse piires naturaalselt süüa tahaks. Kodus on see üsna lihtne, mujal päris keeruline. Muuseas muutes oma söömisharjumusi naturaalsemaks ja hooajalisemaks, muutub ka maitsemeel ja hakkab rohkem hindama ülemaitsestamata puhtaid maitseid. Purgitoite tarbisin mõni aasta tagasi remondi ajal agaralt, aga siis eelkõige Salvesti omasid, sest teadsin, et nende klaastaaras purgitoidud ei sisaldanud (vähemalt tollal) säilitusaineid, erinevalt mõnest muust tootjast. Praegu justkui enam ei isuta, isud on lihtsalt muutunud. Pakisuppe ja puljongikuubikuid ei kasuta põhimõtteliselt. Purgi-pastakastmeid, soolaga maitseainesegusid, vms ka mitte. Puljongi keedan ise suures koguses, keedan kokku ja külmutan kuubikutena. Keeduvorsti ei osta, vahel imeharva Saaremaa juustuviinereid või suitsuvorsti. Saaremaa viinerid tunduvad jällegi keskmisest kvaliteetsemad. Eelistan vorstile-viinerile liha ja sinki, mitte rasva-sojasegu lisaainetega. Konservpuuvijade ja tomatikonservide, oliivide kasutamisest meie laiuskraadil ei pääse ja kas peakski. Pannkoogijahu ei kasuta - ilma saab kiiremini ja paremad. Pitsajahu samuti mitte, pitsa tehakse ikka pärmitainast. Juubeli tordipulbrist teen kihilist kohupiima-õunakooki ja kohupiima-virsikukooki. Kiirmakaronid (ilma selle jubeda maitsekotikeseta) sobivad hästi mõne supi sisse :P Piimatoodetest ei saa ma üle ega ümber Karumsi harilikest kohukestest, aga maitsestatud jogurt ei maitse enam ja pakendeid loen ka "liiga hoolega" - söön võimalikult naturaalset maitsestamata jogurtit (Activia ja Pajumäe hetkel) isetehtud moosi või külmutatud marjadega. Sama maiustutste ja küpsiste-kookidega - peale koostise lugemist jääb enamus neist minust poodi. Margariiniga ennast ei mürgita ja "nutvat" taluvõid ka eriti mitte, või olgu ikka või. Üldiselt on ikka nii, et valmissegud ja valmistoidud on teatud tingimustes täiesti omal kohal, aga kvaliteedi arvelt üritan sel juhul mitte kokku hoida. St. pakendeit tule ikka lugeda, aga E-l ja E-l tuleb ikka vahet ka teha, kõik neist pole kaugeltki kahjulikud. Säilitus- ja värvaineid üritan võimaluse korral vältida, samuti odavaid täiteaineid (tärklis, soja). Lisatud mineraalidesse ja vitamiinidesse suhtun ka pigem negatiivselt. Maitsetugevdajat samas paaniliselt ei karda... Eks harjumused tekivad ajapikku vastavalt kogemusele ja infole, aga tunnen, et olen enda jaoks õppinud oma ostuotsuseid toidupoes piisavalt põhjendama.

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-03-27 10:16:22
Thredahlia:
Puljongi keedan ise suures koguses, keedan kokku ja külmutan kuubikutena.
Meil on sügavkülm üsna tilluke ja seal elavad sügavkülmutatud marjad (astelpaju, mustsõstrad, punased sõstrad); moosid (maasikatoormoos ja õunapüree); ning jäätisemasin :) Eks mõni puljongikuubik sinna siiski ka mahuks, aga kuna Marigold pulbrid nt briti gurmaanide seas on täiesti heaks kiidetud, siis ajupestuna ei hakka ma ka vastu vaidlema. Kalapuljongi keedan siiski ise muidugi - see võtab vaid pool tundi. Kanapuljongit olen ka viimasel ajal ise teinud.
Thredahlia:
Pitsajahu samuti mitte, pitsa tehakse ikka pärmitainast.
See Vändra ökopitsapulber ongi pärmitainasegu - mahenisujahu, kuivpärm ja sool. Ühtegi teist ma pole kunagi ostnud, ammugi siis Vilma küpsetuspulbrisegu (pitsa???), nii et teiste kohta ei tea kosta. Vändra oma töötas täitsa, kuigi jah, asi see ise mul oleks kuivpärmi mahenisujahuga segada :)
Thredahlia:
Piimatoodetest ei saa ma üle ega ümber Karumsi harilikest kohukestest, aga maitsestatud jogurt ei maitse enam ja pakendeid loen ka "liiga hoolega" - söön võimalikult naturaalset maitsestamata jogurtit (Activia ja Pajumäe hetkel) isetehtud moosi või külmutatud marjadega.
Vot seda maitsestamata Activiat polegi veel kohanud. Ja Pajumäe omad - olgugi maitse poolest meeldivad - on siiski liialt vedelad mu maitse jaoks. Viimaste päevade jooksul proovitud mustsõstrajogurt ja tänahommikune astelpajujogurt on täiesti joogijogurti moodi - ja ma ei taha jogurtit juua, tahan süüa. Nii et tuleb ikka taas ise korralikku jogurtit tegema hakata.

Mann
Abikokk
2008-03-27 12:35:58
meil on igatsugu tomatid-oad-mais-oliivid-kapparid-päikesekuivatet tomatid-tuunikala-anšoovis konservi kujul olemas. eestis ostan valmis pelmeene ja juubeli tordipulber on ka. rohkem ei tule meelde. mulle jälle Pajumäe jogurti puhul see meeldib, et juua saab. Aga maitsestamata Activa on suht suur delikatess, väga harvadel kordadel Stockist või Järve Selverist sain. Õnneks on nüüd siin mu lemmik paks kreeka jogurt olemas.
Merilin
Abikokk
2008-03-27 12:49:11
Pille:
Vot seda maitsestamata Activiat polegi veel kohanud. Ja Pajumäe omad - olgugi maitse poolest meeldivad - on siiski liialt vedelad mu maitse jaoks. Viimaste päevade jooksul proovitud mustsõstrajogurt ja tänahommikune astelpajujogurt on täiesti joogijogurti moodi - ja ma ei taha jogurtit juua, tahan süüa. Nii et tuleb ikka taas ise korralikku jogurtit tegema hakata.
Tartus on see Activia Selveris küll alati olemas :P aga ju mul on siis vedanud. Peale selle avastamist enam ise eriti teha ei viitsi. PS! Pajumäed kasutangi pigem joomiseks, kui seda nii saab nimetada. St. marjajookides.
Mann:
eestis ostan valmis pelmeene ja juubeli tordipulber on ka.
Just-just, pelmeene ka kogu aeg ise teha ei viitsi, siis saab pakk Siberi pelmeene ikka korvi visatud.

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>