Kartul

Nipitiri
Postitusi: 959
Abikokk
2008-11-07 09:05:50
Ussicke:
Huuh, kus mul vedas siis, et ma seda Red Scarletit ei ostnud...
Poe omade kohta ei oska midagi öelda, aga mahetalu Red Scarletid on küll tiba valgemad kui Laurad, kuid maitse ja konsistentsi poolest üsna head. Sinisus jne tuleb ikka kasvatamisest, mitte pole sordi omadus.
Kardemon
Postitusi: 493
Abikokk
2009-02-11 08:53:57
kuidas oleks õige kartulit ette valmistada söögiks kui on plaan õhtul teha kartulisööki aga hommikupoole tahaks koorida-tükeldada. et värv jääks ilus (muidu tõmbub ju halliks) ja vajalikud vitamiinid jms ikka säiliks (kui külmas vees hoida, siis ka ei muutu värv aga kuulsin, et siis pidavat vajalikud ained kartulist väljatulema).

http://kardemon.blogspot.com

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-02-11 09:59:15
Kursustel, kus mullu käisin, ei peetud külmas vees paar tundi hoidmist küll halvaks variandiks. Ise ei tükelda juurvilja kunagi väga palju varem enne söögi valmistamist, küll aga valmistan ette mulle sobival ajal.
Fre
Postitusi: 1233
Abikokk
2009-02-11 12:28:56
Kardemon:
kuidas oleks õige kartulit ette valmistada söögiks kui on plaan õhtul teha kartulisööki aga hommikupoole tahaks koorida-tükeldada. et värv jääks ilus (muidu tõmbub ju halliks) ja vajalikud vitamiinid jms ikka säiliks (kui külmas vees hoida, siis ka ei muutu värv aga kuulsin, et siis pidavat vajalikud ained kartulist väljatulema).
Vbl ma olen valesti aru saanud, aga praegusel hooajal ei ole minuteada seal kartulis nüüd niiväga enam midagi, mille väljatulemist kartma peaks. Vähemalt soovitatakse kevade poole keeta kartuleid rohkemas vees millegipärast ja sügisel väheses vees (või hoopis aurutada) - just silmas pidades vitamiine jmt. Tahaks taas mingit toidutarkade kommentaari siia ;)
Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2009-02-11 12:47:03
Rohkemas vees vana kartulit sellepärast minuteada, et mürgist solaniini välja loputada.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-04-26 18:42:00
Laupäevane Õhtuleht kirjutab: Allikas: Sushibaari Silk peakokk Aleksei Popov Vana kartulit tuleb hoolikalt koorida, kõik silmad, rohelised kohad ja sinised plekid välja lõigata. Kehvades tingimustes säilitatud kartulist tuleb vahel lausa pool ära visata. Kartul tahab 2–5kraadist hoiutemperatuuri. Soojemas hoitud kartul hakkab idusid ajama ja liiga külmas hoitud kartul muutub magusaks. Heades tingimustes hoitud kartul näeb aga veel praegugi väga hea välja ja koorimisel pole kaod kuigi suured. Poest tasub praegu kartulit ostes mugulatele otsa vaadata, head kaupa saab kehvast eristada ainult välimuse järgi, olgu need siis pestud või pesemata. Mind pole Laheotsa kartul alt vedanud, seda julgen kõigile soovitada – kadusid on vähe ja neist saab kollase kreemja püree.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-05-04 12:53:13
Edastan ühe mulle tulnud info/palve: Pöördun teie poole ettepanekuga kaasa lüüa Eesti Rahva Muuseumi kartuli teemalise info kogumiskampaanias. Nimelt kuni 31. maini ootab ERM lugusid, esemeid ja pilte kartuli kohta. Üheksa muuseumi Euroopa erinevatest riikidest on Euroopa Liidu Programmi Kultuur toel käima lükanud koostööprojekti „Euroopa maitsed“ („A Taste of Europe“). Ühiseks eesmärgiks on jaanuaris 2011 avatav põnev näitus, mis räägib eurooplaste toidust, selle tootmisest ja tarbimisest minevikus ja tänapäeval. Eesti toitu esindab kartul. Näituse jaoks kutsumegi inimesi meenutama ja jäädvustama kõike kartuliga seonduvat. Olgu selleks kartulivõtutalgute kirjeldus või arutelu kartuli osast igapäevasel toidulaual või mõni väärt kartulitoit retseptikogust. Näituse tarbeks on lugude-esemet jm tähtaeg 31. mai, aga neid saab ka edaspidi saata (lugusid –esemeid 31. juuni, pilte 2011. aastani), küll aga ei osale need enam võimaluses saada näituse looks. Info ja võimalus oma lugu veebi kaudu saata: www.erm.ee/kartul, pilte oodatakse www.eestihetked.ee kaudu.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-05-14 22:31:35
Maaleht kirjutab: Üdini linnanaine hakkas katseks kartuleid kasvatama sh: Sordivõrdlus - ‘Princess’ – hiline, kollaka sisuga, saagikas, mugul paraja suurusega, kergesti kooritav, maitse keskmine, ei lagune, säilib hästi, sobib salatikartuliks. - ‘Rosara’ – keskvarane, ilus, dekoratiivne, sileda koorega, kergesti kooritav, viljaliha valkjam, maitse keskmine, säilib hästi, ei lagune, hea kasutada salatikartuliks, sobib ka lauakartuliks. - ‘Secura’ – hiline, kollase värvusega, mis säilib ka pärast keetmist, keskmise saagi ja maitsega, sobib lauakartuliks, üks parima säilivusega kartulisorte. - ‘Arcona’ – keskvarane, suur, kollane, mure, väga maitsev, ideaalne lauakartul. - ‘Satina’ – hiline, suur, mugulate sisu kollane, koor keskmise paksusega, mure, väga maitsev, väga hea lauakartul ja üks parimaid kartulisorte, millest valmistada kartulipüreed.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-05-14 22:33:32
Ja veel: Millist kartulit tasub väikeaiapidajal kasvatada? Soovitusi, milliseid kartulisorte tasuks väikeaiapidajal maha panna, jagab Maaviljeluse instituudi teadur Luule Tartlan. Tartlani sõnul tasub kodumaiste sortide armastajal võtta ´Maret´. Kartul on küllaltki suuresaagiline ja pole haigustele väga vastuvõtlik. Tegu ei ole väga varajase kartuliga, valmib juuli lõpus. Varajastest sortidest tasub kasvatada ´Princessi´ ja ´Flaviat´. Mõlemad on suuresaagilised, kuid tahavad korralikult niiskust ning kindlasti mulda, mis on toitaineterikas. Väga hea säilivusega ning ilusa välimusega on ´Laura´, kuid see on suuresti säilitussort. Hästi kasvatuskindel, maitsev, hea säilivuse ja saagiga on ´Bellarosa´. Tartlani enda viimase aja lemmik on ´Anuschka´, mida kahjuks väga palju liikvel ei ole. Tegu on samugi väga maitsva kartuliga, mis kasvab ühtlaselt suureks. Sort ´Gala´ on varajane, väga maitsev, kuivainerikkam ning Tartlani hinnangul tulevikus väga perspektiivikas sort. Seemneid saab osta nii suurematest poodidest kui ka laatadelt. Tallinna elanikel tasub Tartlani sõnul kiigata Nõmme turul asuvasse talukartuli poodi, kus on hea seemnekartuli valik. Kui palju tuleks maha panna? Väikeaiapidajal tasuks maha panna 3,3 mugulat jooksva meetri peale. 2,5 kg pakendis on ca 50 mugulat. "Kui maha panna 300 mugulat, siis on suvine söögikartul täielikult garanteeritud," kinnitas Tartlan.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2010-07-07 23:08:06
Ei mina ikka ei oska kartulit osta :( Nüüd juba kaks korda turult ostetud värske kartuliga alt läinud. Mulle meeldivad pisikesed, mida ma enamasti ei koori. Kodus selgus, et kartulid on küll pisikesed, aga koor juba täitsa kinni, pehmevõitu olid ka, ilmselt olid pärast korjamist juba mõni aeg seisnud. Mille järgi peaks kartulit valima, et saaks päris värsked ja maitsvad?

Gruusia köök on siiski üle kõige!

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>