Part: pardiliha ja selle küpsetamine

Vtl
Postitusi: 10
Kokaõpilane
2008-12-31 10:51:56
Adonay:
Minuteada peaks olema linnuliha 1 kg 1 tund. Ehk mina üle 2 tunni seda 2 kilost parti ei küpsetaks, läheb kuivaks kätte ära. Vedas sul, et kodumaist leidsid, olen siiani vaid Ungari päritolu külmutatud näinud.
Ungari päritolu külmutatud 1.9kg part oli meil jõulude ajal ahjus 2.5 tundi ja tundus, et oleks võinud veel olla - pisut vintskeks jäi. Järgmisel päeval sai jäägid kastmeks hautatud ja siis sai lõpuks meeldivalt pehme. Paar seltskonnas olnud "vanakooli" prouat arvasid, et part on siis pehme, kui nahk täiesti krõbedaks küpsenud. S.t. tumedamaks, kui tavaliselt kana laseks. Eks järgmine kord proovib. Part on üsna rasvane, ei usu, et ta väga ära kuivab.
Kärt
Postitusi: 503
Abikokk
2009-01-02 16:35:05
Minul on part vintseks läinud siis kui üle on läinud. Ehk et lähebki kuivaks. Järgmine kord hoidsin vähem ahjus ja liha oli pehme ja mahlane, rinnak veel sees tiba roosagi.

Kahekesi Kalamaja köögis

Marju
Postitusi: 870
Abikokk
2009-01-09 12:26:06
Kuldnokk:
ei leia aga kusagilt infot kui kaua seda kaunitari küpsetada. Mõnes retseptis räägitakse 175C - 2,5 tundi, mõnes 1 tund? Kraadiklaasi mul kahjuks ei ole, et pardile koiba pista.
Nüüd vist juba hilja, aga ehk kunagi veel läheb vaja. Lihtsalt juhtusin just lugema kokaraamatust Cook´s Book, et kodupardile sobib küpsetamiseks 180 kraadil 50 min 1 kg kohta, metsapardi kohta on öeldud, et 15 minutit 220 kraadi ja siis 1 tund 190 kraadi. Aga samas on öeldud, et kõige parem on küpsust ikka ise kontrollida: varras kintsu ja kui verine pole, siis on küps. Umbes nii.
Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2009-01-15 14:47:40
Mina olen tavaliselt näinud vaeva jõulupardi marineerimise, täitmise ja iga veerand tunni järel kastmisega ja fooliumiga mässamisega, et ei kõrbeks, aga sel aastal tegin apelsiniparti - küll mitte Nami-nami retsepti järgi - ahjupanni asemel malmist ahjupotis. Alguses pruunistasin veidi ilma kaaneta, siis läks kaas peale ja natuke hiljem sai juurikad samasse juurde topitud. Part oli tiba üle 2 kg ja ahjus ka tiba üle 2 tunni, vist. Väga lihtne ja hooletu. Peale kastme otsavalamist lõpupoole lasin tal jälle ilma kaaneta "ilmet võtta" ja liha tuli nii pehme, et tahtis ise kontide pealt jalga lasta. Maitse tuli kah hea. Aga valearvestuseks osutus lootus, et koos pardiga hautatud apelsinid süüa kõlbavad. Need läksid kibedaks. Ilmselt oleks tulnud vähemalt osadel sektoritel koor ära võtta? Ma ei võtnud, kuna lootsin, et see maitsestamisele kaasa aitab. Muide minuarust kuluks siia kusagile ära mingi nõuanne, mida ahjulindude maisete jäänustega peale peoõhtut peale hakata. Meil lõpetasid nii kalkun kui part oma maise teekonna viimase osa kuskussi lisandina, aga kondid läksid küll puhta raisku. Loogika ütleb, et suppi oleks pidanud tegema vist?

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Mann
Postitusi: 1446
Abikokk
2009-01-15 16:27:25
Netcat:
Muide minuarust kuluks siia kusagile ära mingi nõuanne, mida ahjulindude maisete jäänustega peale peoõhtut peale hakata. Meil lõpetasid nii kalkun kui part oma maise teekonna viimase osa kuskussi lisandina, aga kondid läksid küll puhta raisku. Loogika ütleb, et suppi oleks pidanud tegema vist?
karkassist saab jah suppi keeta, nigel slateri real cooking raamatus ja miskisest jamie omast on retseptid ette jäänud.
Alberta
Postitusi: 48
Kokaõpilane
2009-02-26 13:51:45
Part on meie pere üks lemmikutest (teine on lammas). Ja kuna see lind on nii maitserohke, siis on mul välja kujunenud, et iga vähegi korraliku massiga part katab meil 3 lõuna/õhtusööki. Esimene on praad (enamasti väga lihtne, sest part niisamagi hõrk; kui siis ainult viitsin 3 apelsini mahla pardi peale pigistada) Teine on järgmisel päeval riisiroog aedviljade (porru, paprika, suvikõrvits ja mis iganes juhtub kodus olema) ja pardi lihajääkidega + praeleen ja rasv. Kolmas on supp (kondikeedu puljong), millesse jätkub pardimaitset rohkem kui küll. Iseasi, kas ka liha tingimata, aga üks alternatiiv on lihtsalt üks kanafilee suppi sisse lõigata. Supileeme võib ka sügavkülma panna, kui pole isu 3 päeva järjest pardirooga süüa. Supp ise on lihtsalt üks tavaline eestipärane aedviljasupp, mõnikord läheb maitseks jupike ingverit ja näiteks hiina kevadnuudleid. Ja kui jääb praeleent ka veel riisiroast üle, siis pistan sügavkülma. Teinekord on hea mõnd tavalist riisirooga väikese pardimaitsega rikastada. No ja rasva tuleb praekastme peale enamasti kõvasti - see ikka kah kõik purki ja tallele. Näiteks saab sellega praadida kartuleid...
MB
Postitusi: 19
Kokaõpilane
2009-10-20 14:39:44
Soov oleks reedel saabuvatele külalistele parti valmistada. Kiire aeg ja pole mahti kogu Tallinna kaubandust läbi kammida. Äkki saate aidata - kuidas paistab pardi filee konjuktuur hetkel AD 2009, oktoobris? Keskturul pole trehvanud, äkki Nõmmel? Või mõnes poes? Juba ette tänulik ja keelt limpsav.....:)
Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2009-10-20 15:04:39
Tallinna kaubamajas on enamasti alati olnud kas lihaletis maitsestud pardifilee või sügavkülmakastis mingid jupid. Mujal pole väljaspool hooaega nagu eriti silma hakanud... Ah jaa mingi terve sügavkülmutatud ja juba äramaitsestatud ungari part pappkarbis on teinekord Rimides.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-08-02 17:28:45
Roadwaffle:
Mul on sügavkülmas üks part, mis ootab lähitulevikus küpsetamist, aga ma ei ole kunagi midagi sellist varem teinud. Nii et oleks mõned rumalad küsimused sellega seoses: 1) Kas parti sobiks marineerida jogurtimarinaadis? 2) Olen kuulnud, et pardiliha juurde ei sobi küüslauk. Kas see vastab tõele? Ise miskipärast hirmsasti tahaks küüslauguga teha. 3) Mida üldse sobiks pardi sisse toppida? Tean, et üheks tavalisemaks täiteks on midagi kuivatatud ploomide või aprikoosidega, aga selline variant mulle pole kunagi meeldinud (üldse ei armasta kuivatatud puuvilju väga). Mida veel sobiks sinna panna?
Kas ma saan õigesti aru, et tegemist on terve pardiga? Nami-Namis on retsepte nii terve pardi, pardikoibade kui ka pardi rinnafilee valmistamiseks. Jogurtimarinaadi ei kujuta ette. Ise tahaks midagi tsitruselise või soja või meega..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2011-08-02 21:09:12
Olen Pillega täiesti nõus, sest pardiliha on küllalt spetsiifilise maitsega ja ilmselt ei annaks jogurtimarinaad sellele midagi juurde ja küüslauk lihtsalt tapaks maitse.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>