vana_foorum
Abikokk 0000-00-00 00:00:00 |
Kasutaja PIUKS 1.4.2004: kuidas saab ise veiniäädikat teha? kas käärimaläinud koduveinist saab? |
|
vana_foorum
Äädikast ja selle eri sortidest on Urmas Kokassaar kirjutanud asjaliku artikli, mida saab lugeda aadressil www.loodus.ee/el/vanaweb/9808/aadikas.html Kodus saab edukalt valmistada õunaäädikat, nagu Aive Luigela õpetab 13/2002 Terviselehes: "Teeme ise õunaäädikat Parima ravimi saate õunaäädikast, mis on valmistatud tervetest õuntest, siis on koosluses rikkalikult kaaliumi, kaltsiumi, joodi jt mineraalaineid ning vitamiine. Õunaäädika valmistusviise on mitu, annan neist ühe. Vahenditeks võtke suur nõu (klaasist, savist jm, mitte metallist), köögiviljapurusti (köögikombain), nuga, taldrik, marli. Parima maitsega äädikas saadakse hilissügisestest õuntest — need sisaldavad palju suhkrut. Õunapudrule valatakse leige vesi (0,5 l vett 0,4 kg õunapudru). Nõud ei tohi ääreni täita, sest segu hakkab käärima. Nõu hoitakse 10-15 päeva marliga kaetult 20-30°C pimedas ja segatakse 2-3 korda päevas puulusikaga. Kui on tegemist hapude õunte või mahlapressimisjääkidega, võib käärimise kiirendamiseks lisada veidi suhkrut ja pärmi ning paar viilu juuretisega leiba või emalahust. Siis pannakse segu marlikotti ja mahl pigistatakse välja. Kurnatakse veelkord läbi kahekordse marli ja pannakse purki. Igale liitrile lisatakse 50-100 g suhkrut või mett (magusate õunte puhul vähem). Teisel käärimisel kaetakse nõu jälle marliga ning hoitakse pimedas, soojas kohas kuni käärimise lõppemiseni (vedelik selginenud ja gaasi liikumine peatunud). Äädikas valmib 40-60 päevaga. Villimiseks tõstetakse nõu taburetile ja juhitakse kummivooliku abil läbi marli pudelitesse. Pudelid korgitakse õhukindlalt ja asetatakse jahedasse ruumi seisma." (www.terviseleht.ee/200213/13_22dikas2.php) Ja ajalehes Videvik kirjeldas Urve-Ivi Sikkenberg õunaäädika valmistamist niiviisi: "Meeldetuletus õunaäädika valmistamiseks. Õunasüdamed, plekkidega õunad ja koored valada üle leige veega ning asetada marliga kaetud purk sooja kohta käärima. Hiljem lisada suhkrut ja kääritada veel. Valmilt kurnata ja villida pudelitesse. Saadakse 6—10 % puuviljaäädikas." (www.videvik.ee/496/6un.html) Pille @ Nami-nami (Vastatud 2.4.2004) | |
vana_foorum
Veiniäädikas saadakse veinivirde kääritatamise teel ja protsess nõuab kannatust ja erivahendeid. Ent kodus saab veiniäädikat tõesti valmistada ka käärima läinud veinist. Selleks on vaja kvaliteetset, ent mitte liiga kanget veini (10-11%vol). Liiga kange veini puhul ei lase alkohol bakteritel käärida, liiga lahja veini puhul äädikas ei säili hästi. Kõige lihtsam viis veiniäädika valmistamiseks kodus on jätta lahtine veinipudel (umbes kolmveerand pudelitäit veini) sooja kohta käärima paariks nädalaks. Loomulikult on ka mitmeid teisi viise, aga esialgu ehk antud nipist piisab. Pille @ Nami-nami (Vastatud 2.4.2004) | |
õunapuu
Abikokk 2009-01-13 14:46:22 |
Sain jõulukingiks pudeli punase veini äädikat. Pole kunagi seda punast kasutanud. Milliste toitude valmistamisel kasutate punase veini äädikat, milliste juures valge veini äädikat? | |
Tiina
Abikokk 2009-01-13 14:51:15 |
õunapuu:
Mina kasutan täitsa vaheldumisi punast ja valget igal pool, kus vaja, punane meeldib isegi rohkem, on vist vähe mahedama maitsega kui valge? Milliste toitude valmistamisel kasutate punase veini äädikat, milliste juures valge veini äädikat? Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Netcat
Abikokk 2009-01-26 00:42:56 |
Valget kasutatakse rohkem ilmselt sellistes kohtades, kuhu punast värvi vaja ei ole, näiteks kalaga ja muidu heledates salatites ja kastetes. Minul kulus viimane valge veiniäädika pudel ära "kadunud" munade keetmiseks, igatahes. Ei pane ju punast äädikat vette kui kooreta muna keedad. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Netcat
Abikokk 2009-06-09 16:16:29 |
Aeg on jälle sealmaal, et palsamiäädikas hakkab otsa saama. Ei ole siiamaani jäänud õieti rahule ühegiga, mida proovinud olen. Palun soovitage, milline oleks üks kvaliteetne, Tallinnas kohapealt ostetav palsamiäädikas. Pudel võiks mugavalt lahti ka käia. Praegu on mingi Fini mitmekandiline pudel, millelt ei saa ilma abivahendita kuidagi korki pealt maha. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Täpik
Abikokk 2009-06-10 15:02:28 |
Rimist leidsin kreeta balsamiäädikat. NB! ilma igasuguse ebavajaliku lisata. On hea ja kork ei ole ka probleemiks kujunenud... | |
ErleS
Abikokk 2010-07-23 23:35:21 |
Rääkige, kas poes müüdavad valged veiniäädikad erinevad teineteisest oluliselt? Kuna ma kasutan erinevaid äädikaid harva, olen seni ostnud vaid siis, kui mõni retsept ette näeb. Seega ei ole väga valimisega vaeva näinud ja olen võtnud midagi soodsamate hulgast. Aga kahjuks on minu jaoks veiniäädikal lausa kohutav maitse. Pavlova sees kaob maitse ära, aga hiljuti tegin ühte grillitud baklažaanidega toitu Jamie Oliveri järgi ja minu jaoks rikkus äädikas kogu roa ära. Salatikastmetesse soovitatakse sageli valget veiniäädikat, aga mina ei ole neis ise tehtud kastmetes seni midagi head leidnud. Kas põhjus võib olla konkreetses äädikas? Või on nad kõik nii jubeda (käärinud, justkui halvaks läinud ja terava) maitsega? Kui mitte, siis millist soovitate? | |
Juc
Abikokk 2010-07-23 23:46:55 |
ErleS:
Mis firma äädikas sul on?
Ma mäletan, et kunagi ammu ostsin selle kõige odavama Viluxi veiniäädika ja oli puhta jubeda maitsega. Vahepeal kasutasin pidevalt Carapelli omasid ja olin rahul. Nüüd sattus minu kätte üle mitme aasta Viluxi valge veini äädikas ja see on väga hea maitsega. Ei saagi aru seaduspärast :) Rääkige, kas poes müüdavad valged veiniäädikad erinevad teineteisest oluliselt? Kuna ma kasutan erinevaid äädikaid harva, olen seni ostnud vaid siis, kui mõni retsept ette näeb. Seega ei ole väga valimisega vaeva näinud ja olen võtnud midagi soodsamate hulgast. Aga kahjuks on minu jaoks veiniäädikal lausa kohutav maitse. Pavlova sees kaob maitse ära, aga hiljuti tegin ühte grillitud baklažaanidega toitu Jamie Oliveri järgi ja minu jaoks rikkus äädikas kogu roa ära. Salatikastmetesse soovitatakse sageli valget veiniäädikat, aga mina ei ole neis ise tehtud kastmetes seni midagi head leidnud. Kas põhjus võib olla konkreetses äädikas? Või on nad kõik nii jubeda (käärinud, justkui halvaks läinud ja terava) maitsega? Kui mitte, siis millist soovitate? http://jucjaco.blogspot.com/ |
|
| < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >> | ||