Segadus magustoidukausis

Eton Mess (Etoni segadus) on Inglismaal väga populaarne suvine magustoit, mis koosneb tükeldatud maasikatest, purustatud beseest ja vahukoorest. Paras segadus magustoidukausis, aga see eest väga maitsev!

Kuna praegu on suvi ja maasikaaeg täies hoos, soovitamegi proovida nii traditsioonilist kui ka erinevaid uuemaid variante sellest desserdist. Nami-Namis on lausa seitse retsepti!

Selleks, et aimu saada, millega tegu, alusta kindlasti traditsioonilisest Eton Mess retseptist. Seejärel proovi näiteks “kodustatud” versiooni kamaga või pidulikumat varianti šokolaadiste maasikatega. Väga erilise, naiseliku ja romantilise magustoidu saad, kui maitsestad vahukoore roosiveega ja kaunistad pokaalid roosi õielehtedega. Kaunistamiseks kautatud roosid peaksid kindlasti olema pritsimata ja pärit koduaiast. Kui seltskonnas on tugevaid Eesti mehi, ära roosihõngulist magustoitu paku! Reeglina see neile ei maitse :)

Kuigi maasikad on selles magustoidus kõige levinumad, võib kasutada ka teisi pehmeid suvemarju (vaarikad, mustikad jms). Proovi näiteks kirsi-beseemaiust. Väga suurtele maiasmokkadele on mõeldud banaaniga versioonid. Näiteks banaani ja šokolaadikastmega õukonnadessert või banaani, karamellkastme ja pähklitega banoffee mess

Kui soovid, et beseetükid magustoidus krõmpsuma jääksid, serveeri see kohe pärast kokku segamist. Samas on magustoit maitsev ka pärast mõningast jahedas seismist. Näiteks kamaga variandi puhul tuleb seismine lausa kasuks, sest nii jõuab kamajahu pehmeneda ja ei jää õrnas magustoidus robustne ega kare. 

Kui kardad liiga magusat lõpptulemust (nt marjad on magusad), ära koore vahustamisel suhkrut lisa. Beseeküpsised on niigi magusad! Ja kui tundub hoopis, et just magusast puudu jääb, lisa rohkem beseed! 

Eton Mess on tore magustoit just selle pärat, et seda on äärmiselt lihtne valmistada (ka suurele seltskonnale) ja oma maitse järgi muuta. Sellist magustoitu sobib serveerida nii pidulikul puhul väikestest pokaalidest kui ka argipäeval suurest kausist. Kaunista pealt beseepuru, magustoidus kasutatud marjade ja värske mündi või melissiga ning ilus ja maitsev tulemus on garanteeritud!

Tee ise!

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 29.06.2016 15:06 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 02.07.2016 12:40

Aitäh, Kaare, et need retseptid kokku panid. Vahva, kuidas saab samade põhikomponentidega nii palju erinevaid magustoite teha!

Manona Paris
postitatud 02.07.2016 13:49

Kuskil tôlgiti see Etoni möksiks.

Pille
posted on 02.07.2016 18:28

Võimalik, aga see ei kõla eriti apetiitselt ju, Manona :)

Manona Paris
posted on 02.07.2016 19:44

Ma ka mõtlesin seda. Meenus - see oli "Jamie 30 minuti road".

Hille Kesa
postitatud 15.07.2017 18:00

Beseega on minu lemmikud kõik!