Beseeküpsised

Õhulised ja rabedad beseeküpsised on hea võimalus ülejäänud munavalgete ärakasutamiseks. Siin on tavalisel, n-ö külmal e. Prantsuse meetodil valmistatud beseed.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

3 munavalget

175 g peeneteralist suhkrut

0,5 laimi riivitud koor soovi korral

Valmistamine

Hästi puhtas kausis vahusta munavalgeid (algul aeglasemalt, siis kiiremini) seni, kuni munavalgesse sügavad visplivaod tekivad. Siis lisa vähehaaval suhkur, valgeid pidevalt edasi vahustades. (Soovi korral sega lõpus õrnalt juurde riivitud laimikoor).

Kui suhkur on lisatud ja munavalgevaht tugev ja läikiv, siis tõsta supilusikaga või tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 3-4 cm mütsikesed.

Küpseta 110kraadises ahjus umbes 60 minutit, kuni munavalged on pealt kuivad ja seest enam-vähem kuivad.

Tõsta ahjust välja ja lase küpsetuspaberil täielikult jahtuda. Alles siis tõsta ettevaatlikult serveerimisalusele või õhukindlasse karpi.

Kas teadsid, et beseesid võib valmistada kolmel moel: itaalia (kuum suhkrusiirup lisatakse munavalgevahule), prantsuse (peenike suhkur lisatakse jaokaupa munavalgevahule) ja šveitsi (suhkur ja munavalged kuumutatakse kuumaveevanni kohal, neid samal ajal vahustades).

LISA KOMMENTAAR

koopatibi
postitatud 21.06.2009 15:38

Väga head ja lihtsad. Tegin ilma sidruni/laimita. Kahju ainult, et nad nii pruuniks lähevad, tahaks ilusaid valgeid beseesid :) Siis peaks vist madalamal kuumusel ja kauem küpsetama...

;)
postitatud 18.11.2015 13:18

Mina tegin 110 kraadi juures 60min ja olid ilusti valged!

Kukkel
postitatud 22.02.2009 07:59

Tegin ja külalised kiitsid. Järgmine kord ise paneksin laimi asemel sidrunit. Või on lihtsalt minu aia laimid mõrnudad... Samuti oli kodus vaid väga jämeda teraline suhkur kodus ning kastuasin tuhksuhkrut. Väga ilusad jäid! Parimad mis kunagi olen teinud

Kessu
postitatud 23.10.2009 21:02

Tegin jämedateralise pruuni suhkruga ja said ka head.

öö
postitatud 27.11.2009 18:10

noh ja millal see laim siis panna? pärast suhkrut? koos suhkruga? on seal vahet üldse?

katrin vijar
postitatud 11.01.2010 14:19

vahustamine ja pannile tortsude tegemine õnnestus suurepäraselt, aga välja tuli nagu alati! Beseed nädsad ja jäävad hammaste külge kinni, seest on ikkagi veel küpsemata ja tagatipuks ei tule need ka küpsetuspaberi küljest lahti.Küpsetasin neid alguses nagu retseptis, siis lisasin kuumust ja panin pöördõhuga, sest muidu ei tahtnud need üldse taheneda. Lasin olla veel 20 minutit lisaks tunnile. Aga tulemus on nadi... Kas viga sai tehtud ikkagi vahustamises? Kui palju peaks vahustama, miks nii juhtus?

Tiina
postitatud 24.03.2010 17:33

Mina tegin ilma laimita. Suhkru koguse arvutasin 4-le munale, sest just nii palju jäi hapukoore-tikri koogist üle. Beseed tulid super head. Seest küll veidi tühjad, aga mitte oluliselt. Olusat värvi ja plaadilt tulid lahti ja kadusid üli kiiresti kausist. Ahjus olid ca 1,5h, millest pool aega alguses kogemata 110 kraadiga.

Tiina
postitatud 24.03.2010 17:35

Eelmises kommentaaris eksisin, alguses olid 125 kraadiga ahjus. Suhkruna kasutasin tavalist Taani suhkrut, mis on üsna peenike küll.

Väike blondiinike
postitatud 25.03.2010 22:16

Mina lisasin 1tl kaneelit ning kookose helbeid, väga maitsvalt tuli välja.

Veronika
postitatud 27.12.2010 14:49

kuidas ma küll varem beseede tegemist ette võtnud polnud? See on imelihtne. Ainuke, mida ma ei oska, on see kuidas saada korrapärased ilusad siledad beseed. See-eest on iga minu besee täiesti kordumatu ja auguline.

Raile
postitatud 08.04.2012 20:31

Kõik ilus ja väga head tulid - pealt mõnusalt krõbe ja seest pehme ja õhuline, pigistasin sidrunimahla sisse... aga tulimagusad, kuigi niigi vähendasin veidi suhkrukogust. Kas suhkrul on mingi muu roll peale maitse ka? Kui mitte, siis järgmine kord küll panen pool kogust.

Pille @ Nami-Nami
postitatud 09.04.2012 19:11

Üldiselt arvestatakse 55 g suhkrut 1 munavalge kohta, siin niigi väiksem kogus. Võid veel veidi vähendada, aga ega munavalge üksi püsti püsi ja krõbedaks ei lähe :)

Ene
postitatud 25.06.2012 19:31

suurepärased beseeküpsised

Marelle
postitatud 09.07.2012 18:56

Ka mina tegin nad valmis ja väga head,hetkel onn teine laadung ahjus ja parin on neid pritsida kilepritsikoti ja laiema otsaliese lilletüllega!!

Liisa
postitatud 18.11.2012 01:30

Katsetasin täna selle retsepti ära. Lisasin huvi pärast segule juurde tuhksuhkrut, kuid see muudab beseed nätskeks. Samuti tasub ahjuplaat panna võimalikult madalal asuvale riiulile, et suhkur küpsemisel karamellistuma ei hakkaks, mistõttu beseed pruunikad jäävad. Sellegipoolest on need väga head - täpselt õige maitsega ning suussulavad.

Saale
postitatud 17.01.2013 22:49

Mul hetkel pannitäis 3 munavalgest ahjus ja ei tea, kuis välja kukuvad. Aga -Katrin Vijar- üldiselt ma tavatsen jätta beseed ahju jahtuma, siis kuivavad/küpsevad küll hästi läbi.

Katrin
postitatud 02.06.2013 15:26

Kas need beseed peavad seest olema krõbedad, nätsad? Kas nn küpsetamine ahju alumisel siinil 110 kraadi on ok? ja kas beseed peavad pärast valmimist ( ca 1-1,5 tundi) jääma ahju nö tahenema või võiks kohe välja võtta? Esimene kogus on pealt ilus helepruun, aga seest natukene nätske. Tänud juba ette vastuste ja soovituste eest!

Kadi
postitatud 14.06.2013 20:50

Esimene pannitäis tuli väga hästi välja ja teine juba ahjus. Poleks arvanudki, et see on nii lihtne isegi 12-aastase jaoks.

Kersti
postitatud 11.09.2013 22:02

Väga lihtne retsept. Kuna sidrunit ega laimi polnud käepärast siis tulid minu jaoks liiga magusad - teine kord lisaksin vähem suhkurt. See-eest paistab, et ka seest jäävad tahedad.

Kapsas
postitatud 08.03.2015 16:38

Väga head beseed :)

besee meister
postitatud 25.05.2015 11:40

Võite vabalt kasutada täitsa tavalist suhkrut ja teha beseeküpsised veidi suuremad. Jäävad täitsa valged või helebeešid.

Elenn May Adeliine
postitatud 01.10.2015 16:13

Arvan kaa ,sest mul ei läinud pruuniks ja ma tegin madalal kuumusel.:)

Tegin ja meeldis
postitatud 12.03.2016 15:32

Ma kasutasin küpsetussuhkru asemel tavalist suhkrut. Täitsa valged tulid.

Küsija
postitatud 17.06.2016 08:17

Kas 110 kraadi pöördõhuga või ilma?

Pille
postitatud 17.06.2016 23:41

Ikka ilma. Pöördõhuga ahjus pane temperatuur ca 15-20 kraadi madalamaks.

minasina
postitatud 03.01.2017 13:05

ilusad maitsvad!

sininetyrkiis
postitatud 21.03.2017 14:17

Väga head, kadusid imekiiresti vaagnalt. Tavaliselt teen neid siis, kui munakollased on kasutatud kuskil mujal retseptis!

Rexhunt
postitatud 29.06.2017 01:49

Kle sigahead tulid kenad beezikatipuga suhkrut kasutasin tavalist ja rotatsioonahjuga küpsetasin 40 mintsa ja jätsin tahenema kuuma ahju uks irvakil .tänud !sidrunikoor oli healahendus. Munakollased kasutasin hollandi kastmeks.

Estland
postitatud 23.01.2018 19:08

Ma teen munakollasest majoneesi ja proovin ka munavalgest beseed teha....siiani pile õnnestunud, kas kõrbema lännu või toores seest...maga ma üritan edasi, tuubel üks, katse 48

Janne
postitatud 04.10.2017 16:17

Tegin ka täna ja täitsa hästi õnnestus. Laimi asendasin sidruniga

Lisänn
postitatud 29.12.2019 18:27

Väka väka head tulid????????

Beth
postitatud 28.01.2021 16:19

Kas keegi oskaks öelda, miks jääb alati õlikiht beseede alla?