175 g Billington's peeneteralist küpsetussuhkrut
0.5 laimi riivitud koor soovi korral
Hästi puhtas kausis vahusta munavalgeid (algul aeglasemalt, siis kiiremini) seni, kuni munavalgesse sügavad visplivaod tekivad. Siis lisa vähehaaval suhkur, valgeid pidevalt edasi vahustades. (Soovi korral sega lõpus õrnalt juurde riivitud laimikoor).
Kui suhkur on lisatud ja munavalgevaht tugev ja läikiv, siis tõsta supilusikaga või tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 3-4 cm mütsikesed.
Küpseta 110kraadises ahjus umbes 60 minutit, kuni munavalged on pealt kuivad ja seest enam-vähem kuivad.
Tõsta ahjust välja ja lase küpsetuspaberil täielikult jahtuda. Alles siis tõsta ettevaatlikult serveerimisalusele või õhukindlasse karpi.
Kas teadsid, et beseesid võib valmistada kolmel moel: itaalia (kuum suhkrusiirup lisatakse munavalgevahule), prantsuse (peenike suhkur lisatakse jaokaupa munavalgevahule) ja šveitsi (suhkur ja munavalged kuumutatakse kuumaveevanni kohal, neid samal ajal vahustades).
Väga head ja lihtsad. Tegin ilma sidruni/laimita. Kahju ainult, et nad nii pruuniks lähevad, tahaks ilusaid valgeid beseesid :) Siis peaks vist madalamal kuumusel ja kauem küpsetama...
Mina tegin 110 kraadi juures 60min ja olid ilusti valged!
Tegin ja külalised kiitsid. Järgmine kord ise paneksin laimi asemel sidrunit. Või on lihtsalt minu aia laimid mõrnudad... Samuti oli kodus vaid väga jämeda teraline suhkur kodus ning kastuasin tuhksuhkrut. Väga ilusad jäid! Parimad mis kunagi olen teinud
Tegin jämedateralise pruuni suhkruga ja said ka head.
noh ja millal see laim siis panna? pärast suhkrut? koos suhkruga? on seal vahet üldse?
vahustamine ja pannile tortsude tegemine õnnestus suurepäraselt, aga välja tuli nagu alati! Beseed nädsad ja jäävad hammaste külge kinni, seest on ikkagi veel küpsemata ja tagatipuks ei tule need ka küpsetuspaberi küljest lahti.Küpsetasin neid alguses nagu retseptis, siis lisasin kuumust ja panin pöördõhuga, sest muidu ei tahtnud need üldse taheneda. Lasin olla veel 20 minutit lisaks tunnile. Aga tulemus on nadi... Kas viga sai tehtud ikkagi vahustamises? Kui palju peaks vahustama, miks nii juhtus?
Mina tegin ilma laimita. Suhkru koguse arvutasin 4-le munale, sest just nii palju jäi hapukoore-tikri koogist üle. Beseed tulid super head. Seest küll veidi tühjad, aga mitte oluliselt. Olusat värvi ja plaadilt tulid lahti ja kadusid üli kiiresti kausist. Ahjus olid ca 1,5h, millest pool aega alguses kogemata 110 kraadiga.
Eelmises kommentaaris eksisin, alguses olid 125 kraadiga ahjus. Suhkruna kasutasin tavalist Taani suhkrut, mis on üsna peenike küll.
Mina lisasin 1tl kaneelit ning kookose helbeid, väga maitsvalt tuli välja.
kuidas ma küll varem beseede tegemist ette võtnud polnud? See on imelihtne. Ainuke, mida ma ei oska, on see kuidas saada korrapärased ilusad siledad beseed. See-eest on iga minu besee täiesti kordumatu ja auguline.
Kõik ilus ja väga head tulid - pealt mõnusalt krõbe ja seest pehme ja õhuline, pigistasin sidrunimahla sisse... aga tulimagusad, kuigi niigi vähendasin veidi suhkrukogust. Kas suhkrul on mingi muu roll peale maitse ka? Kui mitte, siis järgmine kord küll panen pool kogust.
Üldiselt arvestatakse 55 g suhkrut 1 munavalge kohta, siin niigi väiksem kogus. Võid veel veidi vähendada, aga ega munavalge üksi püsti püsi ja krõbedaks ei lähe :)
suurepärased beseeküpsised
Ka mina tegin nad valmis ja väga head,hetkel onn teine laadung ahjus ja parin on neid pritsida kilepritsikoti ja laiema otsaliese lilletüllega!!
Katsetasin täna selle retsepti ära. Lisasin huvi pärast segule juurde tuhksuhkrut, kuid see muudab beseed nätskeks. Samuti tasub ahjuplaat panna võimalikult madalal asuvale riiulile, et suhkur küpsemisel karamellistuma ei hakkaks, mistõttu beseed pruunikad jäävad. Sellegipoolest on need väga head - täpselt õige maitsega ning suussulavad.
Mul hetkel pannitäis 3 munavalgest ahjus ja ei tea, kuis välja kukuvad. Aga -Katrin Vijar- üldiselt ma tavatsen jätta beseed ahju jahtuma, siis kuivavad/küpsevad küll hästi läbi.
Kas need beseed peavad seest olema krõbedad, nätsad? Kas nn küpsetamine ahju alumisel siinil 110 kraadi on ok? ja kas beseed peavad pärast valmimist ( ca 1-1,5 tundi) jääma ahju nö tahenema või võiks kohe välja võtta? Esimene kogus on pealt ilus helepruun, aga seest natukene nätske. Tänud juba ette vastuste ja soovituste eest!
Esimene pannitäis tuli väga hästi välja ja teine juba ahjus. Poleks arvanudki, et see on nii lihtne isegi 12-aastase jaoks.
Väga lihtne retsept. Kuna sidrunit ega laimi polnud käepärast siis tulid minu jaoks liiga magusad - teine kord lisaksin vähem suhkurt. See-eest paistab, et ka seest jäävad tahedad.
Väga head beseed :)
Võite vabalt kasutada täitsa tavalist suhkrut ja teha beseeküpsised veidi suuremad. Jäävad täitsa valged või helebeešid.
Arvan kaa ,sest mul ei läinud pruuniks ja ma tegin madalal kuumusel.:)
Ma kasutasin küpsetussuhkru asemel tavalist suhkrut. Täitsa valged tulid.
Kas 110 kraadi pöördõhuga või ilma?
Ikka ilma. Pöördõhuga ahjus pane temperatuur ca 15-20 kraadi madalamaks.
ilusad maitsvad!
Väga head, kadusid imekiiresti vaagnalt. Tavaliselt teen neid siis, kui munakollased on kasutatud kuskil mujal retseptis!
Kle sigahead tulid kenad beezikatipuga suhkrut kasutasin tavalist ja rotatsioonahjuga küpsetasin 40 mintsa ja jätsin tahenema kuuma ahju uks irvakil .tänud !sidrunikoor oli healahendus. Munakollased kasutasin hollandi kastmeks.
Ma teen munakollasest majoneesi ja proovin ka munavalgest beseed teha....siiani pile õnnestunud, kas kõrbema lännu või toores seest...maga ma üritan edasi, tuubel üks, katse 48
Tegin ka täna ja täitsa hästi õnnestus. Laimi asendasin sidruniga
Väka väka head tulid????????
Kas keegi oskaks öelda, miks jääb alati õlikiht beseede alla?
Beseeküpsised
Õhulised ja rabedad beseeküpsised on hea võimalus ülejäänud munavalgete ärakasutamiseks. Siin on tavalisel, n-ö külmal e. Prantsuse meetodil valmistatud beseed.