Maapirn - mis see on?

Kõrged lilled, tugeva varre tipus ilus kollane õis - on see päevalill?

Esimene mulje polegi nii vale, sest maapirn kuulub korvõieliste sugukonda ja ta lähim sugulane on päevalill. Kui aga päevalille toiduks tarbitav osa on vähene ja asub õisikus, on maapirni söödav osa maa all peidus.

Maapirnil, nagu heal lapsel ikka, on palju nimesid - topinambur, juudikartul, mugulpäevalill, soomlastel tuntud kui maa- või mugul-artišokk, Jeruusalemma artišokk. Viimane nimetus tulebki ehk sellest, et nende taimede maitseomadustes võib tunda ühiseid jooni.

Eestisse jõudis maapirn arvatavasti XVIII sajandil ja esmalt ikka mõisnike aedadesse.  Aednikule on maapirni kasvatamine lihtne. Eesti mullad talle sobivad, taim kipub vahel isegi liialt laiutama ja temast vabanemine aias on paras väljakutse. Ehkki maapirn pärineb lõunapoolsematelt aladelt, talvitub ta edukalt ka karmima talve korral.

Toiduks tarvitatakse maapirni mullas kasvavaid ja paksenenud võsundeid, mida ka juuremugulateks kutsutakse.

Nende võsunditega maapirn ka paljuneb. Sõltuvalt sordist on maapirni kooreosa kas valge, punakas, kollane või isegi violetne, mugulate viljaliha on toonilt kas valge, kollakas või beež.

Maapirn on mineraalaineterikas toidutaim, milles leidub ohtralt kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori- ja kaltsiumiühendeid. Samuti leidub söödavas osas karotenoide, b-rühma vitamiine, sealhulgas foolhapet, ning veidi ka askorbiinhapet ehk c-vitamiini.

Maapirn ei sisalda tärklist, selle asemel on süsivesikuliseks varuaineks inuliin, mis teeb maapirni väärtuslikuks toiduallikaks diabeetikutele.

Taime mugulad on maitsvad nii toorelt salatisse lisatuna kui ka kuumtöödelduna või kuivatatuna. Mugulaid võib üles võtta kogu sügis- ja kevadperioodi, enne kui taim idanema hakkab. Keldris nad ületalve ei säili ja pole ka vajadust, sest niikaua kui maa kaevatav on, võib neid võtta otse peenrast.

Maapirni võib ka kuivatada ja kasutada laastude või jahuna. Laaste võib lisada nii putrudesse kui müslisse ning kui laaste eelnevalt leotada, siis on kasutusvõimalused laiad – alates suppidest ja lihapallidest kuni pannkookide ja muude küpsetisteni.

Ka maapirni kaunid õied on söödavad.

Neid võib koguda ja kuivatada talvise tee jaoks. Tee on väga maitsev, rahvameditsiinis soovitatakse seda juua külmetuse ja palaviku korral.

Nami-Nami retseptikogus on palju retsepte maapirni kasutamiseks. Leia endale oma lemmikud ja avasta maapirni maitsed!

Valmista maapirnist näiteks neid roogi:

Artikkel ilmus 2015. a. oktoobris, pildid tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa

Ilse Metsamaa
Ilse Metsamaa
postitatud 09.10.2015 14:20 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Võhik
postitatud 20.10.2015 10:52

Kas see taim võib olla ka nagu topeltõitega?

Pille
posted on 20.10.2015 11:03

Mul on kasvanud lihtõitega ja lihtne Google-otsing (Jerusalem artichoke blossom/flower) näitas ka ainult lihtõielisi :(

Võhik
posted on 20.10.2015 15:11

Mulle öeldi kord, et see üle kahemeetriste vartega kollaseõieline puhmas, mis mul vana talu aiaääres kasvab, et selle juured on söödavad, ainuke asi jah et õied on n.ö. topelt. Löön labida maasse ja vaatan järele, millised juured on. Ehk on homseks keegi midagi veel täpsustanud. Enne sööma ei hakka :)

Merx
postitatud 17.09.2016 11:12

Oh, äge. Ma kunagi ei tea, mida nendega teha..

Aiviil Lyz Obiu
postitatud 21.04.2018 09:58

Väga hea ja kasulik. Mina krõmpsutan neid toorelt...