300 g piparkoogitainast (nt Eesti Leivatööstus)
Toorjuustukate:400 g maitsestamata toorjuustu
2 muna
1 dl fariinsuhkrut
1.5 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
Kaunistuseks:Määri tavalise pirukavormi või lahtikäiva 24 cm koogivormi põhi hoolega võiga või vooderda küpsetuspaberiga.
Rulli piparkoogitainas vormi põhja ja külgi katvaks kettaks ning tõsta vormi.
Sega täidiseained omavahel (võimaluse korral sega mikseriga läbi), vala samuti vormi.
Tõsta koogivorm ettevaatlikult ahju ja küpseta toorjuustukooki 175kraadises ahjus umbes 40 minutit.
Koogitäidis kerkib küpsemise ajal üsna hoogsalt, aga vajub jahtudes tagasi.
Lase enne serveerimist koogil täielikult jahtuda, soovitavalt külmkapis. Enne serveerimist kaunista kook väikeste piparkookidega.
Retsept on mugandatud soome ajakirjast Maku (Piparinen juustokakku). Avapildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova, alumise Pille.
Taina tegin ise siinse jõulupiparkookide retsepti järgi. Järgmine kord küpsetan tainast natuke ette, mulle ei meeldinud, et nätskeks läks tainas juustust. Ja kuna New Yorgi juustukook on mu lemmik, siis ideaalne oleks ka veidi õhulisem täidis, aga teistele meeldis väga ja tegelikult jäin ise ka rahule, niisama natuke mõtisklen, et kuidas veel proovida.. Aitäh retsepti eest!
Proovisin veel, kloppisin seekord munad korralikult vahule ja aitas küll :)
Kas põhja ei võiks teha nt poest ostetud piparkookidest.. purustaks ära, lisaks natuke võid ja.. woilaa.. Eelmisele kommenteerijale: kas maitselt on hea muidu?
hm, eks ikka saab - vt nt retsepti Mandariinitort (nr 5415) - seal on just selline põhi. Samas selle koogi juurde sobib see piparkoogitainast põhi väga hästi. Ja ju Marjule maitses see kook - ega ta muidu poleks teist korda tegema hakanud :) Mulle endale maitses väga, eriti järgmisel ja ülejärgmisel päeval.
Jõululikult hea maitse, aga suht ootuspärane, ei midagi üllatavat. Kuid jah, neile külalistele, kes väga ise kooke ei tee, meeldis väga-väga.
Retseptis öeldi, et kasutada võiks vanillisuhkrut, kuna seda polnud lisasin kaks teelusikat sukaadi. Super kook!
tegin ka, aga pettusin. Võimalik, et mul on juba piparkoogi üledoos (OD). Kuidagi kirbe oli. Süüa kannatas, aga teist korda ei tee. Järgisin küll täpselt retsepti ja terve ööpäeva lasin seista ka...
mulle väga meeldis:) tegin ka taigna ise, sain sõbrannalt mõnusa ja lihtsa retsepti. väga super tuli, tütar ja mees olid ülimalt rahul. natuke vaheldust tavapärastele piparkookidele...
Oleksin võinud väiksemasse vormi teha, siis toorjuustukate oleks paksem jäänud. aga teismoodi oli ikka! piparkoogid panin ahjust võetud koogile, siis läksid pehmeks ja oli hea lõigata.
Loomulikult ei suutnud ma pisut sossimata jätta ja tegin mõned muutused. nimelt oli mul suurem mure, et äkki jääb kuiv see kook. seetõttu uhasin ma kattesse sisse veel paki hapukoort ja kolme laimi mahla (etteruttavalt olgu öeldud, et 2 oleks paras olnud) ning piparkoogitaignale panin pohlade kihi. ma pole küll originaali söönud, aga mulle see oma variant maitses ikka päris hästi.
Ma ka muutsin seda, sest meeldib ka just new yorgi toorjuustu kook. Vooderdasin piparkoogitagnast vormi põhja väga õhukese kihi ja tegin toorjuustust sisu hoopis suurema kogusega, lisasin veel sisse piparkoogimaitseainet ka segule, ning seega küpsetasin ka kauem, nii tuli rohkem toorjuustu kook ja vähem piparkook.
Ainsa muudatusena kasutasin retseptis 200 g Philadelphia toorjuustu ja 200 g Merevaigu sulatatud juustu (mulle lihtsalt meeeeeldib, kuidas Merevaigu juust annab juustukoogile mõnusalt kreemja maitse). Piparkoogitaigna tegin ise (Nami-Nami jõulupiparkookide retsept). Kook ise tuli maitsev – parajalt juustune ning ennastunustavalt piparkoogine – täpselt selline, nagu üks 1. jaanuari toorjuustukook maitsma peab! Kindlasti soovitan koogi teha valmis päev või paar päeva enne selle söömist, sest siis on selle maitse veelgi ühtlasem ja parem.
Maitses piparkoogiselt:)
Järgmine kord ma suhkurt ei pane, vägavägaväga magus on
Eelmisel aastal tegin piparkoogi-toorjustu kooki, päris hea tuli.
Täitsa mõnus kook, põhja tegin vilma piparkoogipulbrist ja see ei olnud just minu lemmik, liiga piprane.
kui suure vormi kohta on kogused antud?
Tegin koogi täpselt retsepti järgi, kuid minul küll see väga maitsev ei tulnud. Kook oli väga kuiv ja liiga tihke ning õhuke:)
Kui soovin kooki pakkuda reede õhtul toimuval sünnipäeval, kas siis kolmapäeva õhtul on see liiga vara valmis teha? Millal on kook kõige maitsvam? Palun kiire vastust.
Liisa, ma ise küpsetaks neljapäeval, aga tegelikult võid ka kolmapäeva õhtul teha, ei juhtu midagi hullu.
Mina põhja ei eelküpsetanud, jäi väga kena läbiküpsenud põhi. Tainas oli Nami-Nami jõulupiparkookide retsepti järgi tehtud. Mahe, jõulune kook, marjalisandiga väga mõnus.
See on töesti maitsev, olen teinud!
Piparkoogi-toorjuustukook
Jõululauale sobiva toorjuustukoogi põhi on tehtud piparkoogitainast. Kook on eriti maitsev järgmisel-ülejärgmisel päeval, nii et võid varem valmis teha ja külmkapis hoida.