Põhjaka piparkoogid

Populaarse Põhjaka restorani retsept munavabade piparkookide valmistamiseks. Pea meeles, et mida värskema jahvatusega vürtsid Sa piparkoogitainasse paned, seda maitsvama taina saad. 

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

400 g suhkrut

2 dl kuuma vett

250 g külma võid

1 tl söögisoodat

näpuotsaga soola

3-5 tl piparkoogimaitseainet (retsept lisatud)

400 g nisupüüli

200 g täisteranisujahu või odrajahu või rukkijahu

Põhjaka piparkoogimaitseaine:

2 tl jahvatatud kaneeli

0.5-1 tl jahvatatud ingverit

0.5-1 tl jahvatatud muskaatpähklit

0.5 tl jahvatatud nelki

0.25 tl jahvatatud vürtspipart

0.25 tl jahvatatud kardemoni

Valmistamine

Sulata suhkur paksupõhjalises potis parajal kuumusel ja kõrveta see tumepruuni värvuseni. Tõsta pott pliidilt, lase sulasuhkrul veidike jahtuda (sega seda!), seejärel vala peale kuum vesi ja kuumuta segu, kuni suhkur on lahustunud ja potis on tume siirup.

Lase siirupil pool tundi jahtuda, seejärel sega sisse sõelutud sooda, sool, vürtsisegu ja külm või. Nüüd oota, kuni segu jahtub vähemalt kehatemperatuurini, siis võib sisse segada jahu.

Mätsi tainas kokku ja pane kilesse või küpsetuspaberisse mässitult kolmeks-neljaks tunniks külmkappi jahtuma.

Küpseta piparkooke keskmisel kuumusel (180 kraadi).

Pildi tegi Martiina.

LISA KOMMENTAAR

Marit 26.12.2013
postitatud 30.11.2014 09:44

Mina tegingi oma selle aasta piparkoogid ülal olevast Põhjaka retseptist lähtuvalt, natuke küll muutsin retsepti(kasutasin poesiirupit ja nisupüüli asemel panin täisteranisjahu ja veidike rukkijahu lisasin ka). Meile väga maitsesid!

Aniitram
postitatud 03.12.2014 18:51

Väga head! Struktuurilt meeldib mulle munaga taigen rohkem, aga kui muna süüa ei saa, on see väga hea alternatiiv. Kasutasin poesiirupit, suhkrut lisaks ei pannud. Ingverit ja nelki panin 0,5 tl. Sain maitsvad, mitte liiga magusad, pigem mahedamad piparkoogid. Kui veel vaja munavaba taigent teha, kasutan hea meelega seda retsepti.

Sõstar
postitatud 13.12.2016 09:16

Vabandage minu teadmatust, aga kui tahta valmis siirupiga seda tainast teha, palju peaks seda panema?