Hea lugeja, anna kommentaarides märku, kui midagi proovinud oled!
Aed-õunapuu (Malus domestica) on üks armastatumaid ja tähtsamaid viljapuid maailmas. Õunapuu kasvab kõige paremini parasvöötmes ehk siis palav- ja külmavöötme vahelises piirkonnas, kus temperatuur vaheldub ja õunapuul on parajalt puhke- ja kasvuperioodi. Arvatavasti "kodustati" esmalt Sieversii õunapuu ehk mägi-õunapuu (Malus sieversii) Kesk-Aasias Tiān Shāni mäestikus u 4000-10 000 aastat tagasi. Siiditee kaudu jõudis õunapuu Euroopasse, puutudes kokku mitmete kohalike õuntega, naguSiberi mari-õunapuu (Malus baccata), Kaukaasia ida-õunapuu (Malus orientalis) ja Euroopas kasvanud mets-õunapuu (Malus sylvestris). Nii et meile tuntud kultuurliik aed-õunapuu on hübriid kõigist eelnimetatuist.
Eeskätt kasvatakse õunapuid viljade pärast, mida värskelt müüakse-süüakse. Kodudes ja tööstuslikult valmistatakse õuntest ka õunamahla, õunaäädikat, õunasiidrit, õunamoosit, õunakompotti jms. Õunad sisaldavad A- ja V-vitamiine, on kiudaine- ja süsivesikuterikkad.
Esimesed kirjalikud teated õunapuu kohta pärinevad antiikajast. Aristotelese õpilane, filosoof Teophrastos (u 371-u 287 e.m.a.) kirjutas, et Kreekas kasvatatakse 2 sorti õunapuid. Vanarooma riigiametnik, sõjaväeülem, ajaloolane ja kirjanik Plinius Vanem (u 23-79 m.a.j.) loetles juba 36 sorti õunapuid - Plinius oli ka esimene, kes kasutas liiginime Malus.
Maailma suurimad õunakasvatusriigid on praegu Hiina, USA ja Türgi. Suurimad tarbijad on USA (u 52 kg inimese kohta), Ungari ja Türgi. Kõige vähem süüakse õunu Aafrika riikides - näiteks Lääne-Aafrikas Nigeris süüakse aastas inimese kohta vaid 20 g õunu! Statistikaameti andmetel süüakse Eestis u 13 kg õunu või pirne aastas, kusjuures vaid iga 11. õun on kodumaine!
Kõige suuremad õunatarbija elavad Ameerika Ühendriikides ja seal armastatakse väga rohke õunatäidisega õunapirukat. Õunad jõudsid praeguse USA territooriumile alles 17. sajandil koos eurooplastest sisserändajatega. Southern Living kirjutab, et esimeses USAs üllitatud kokaraamatus - Amelia Simmonsi "American Cookery" (1796) kogumikus - oli kaks õunapiruka retsepti. Kuigi retsept on pärit Inglismaalt ja vürtsid kaugelt Aasiast, siis 20. sajandil kujunes Ameerika õunapirukast tõeline sümbolroog.
Briti saarte kliima on ideaalne õunte kasvatamiseks ning aastasadade jooksul aretatud sortide arv on muljetavaldav*. Õunte kasvatamisega on eriti tuntud Lääne-Inglismaa, kus pea igal maakonnal on oma õunakook - Dorset apple cake, Devonshire apple cake, Somerset apple cake jne. Õunakoogitainasse armastatakse panna täisterajahu, kooki pakutakse enamasti soojalt koos vanillikastme või vahukoorega.
Lisaks magusatele söögiõuntele armastavad britid koogi sisse panna hapukaid Bramley õunu. Bramley õunad pani seemnest kasvama nooruke Mary Ann Brailsford Southwelli linnas Nottinghami maakonnas 1809. aastal. Kohalik lihunik Matthew Bramley võttis õunaaia üle 1846. aastal ja 10 aastat hiljem lubas ta ühel kohalikul õunaaretajal aiast pookeoksi võtta tingimusel, et õunu tuleb kutsuda Bramley õunteks. Esimene kirjalik teade Bramley õunte müümise kohta just selle nime all on 1862. aastast. Bramley on kõige olulisem söögiõun Inglismaal ja Walesis - 95% kohalikest õunaistandustest, kus kasvatatakse kokkamiseks sobivaid õunu, kasvatavad just seda sorti! Tegemist on läbi ja lõhki briti õunasordiga, aga seda kasvatatakse ka Iirimaal, mõned USA õunaistanduses ja veidi ka Kanadas, Austraalias ja Jaapanis. Southwelli linnas toimub 2011. aastast alates oktoobrikuu kolmandal laupäeval Bramley Apple Festival.
Ülalmainitud õunakookide retsepte Nami-Namis (veel) ei ole, aga soovitame klassikalist õunakrõbedikku:
Hollandi appeltaart on allikate põhjal olnud traditsiooniline magustoit Hollandis juba sajandeid ja pärit keskajast (esimesed retseptid on 16. sajandist*). Kook küpsetatakse ümmarguses vormis, täidises on paksult viilutatud õuntele lisaks ka rosinad ning lisamaitset annab kas kaneel, sidrunimahl, rumm või brändi. Peal on kas purukate (appelkruimeltaart) või põimitud tainaribad (appeltaart), kõrvale pakutakse vahukoort või vanillijäätist.
Muide - hollandlaste ja eestlaste maitse-eelistused on õunte osas üsna sarnased. Enim kasvatatud õun, mida eelistatakse ka selle koogi sees, on Golden Reinette ehk kuldrenett.
Kuulsat tarte tatin'i õunakooki mainisime juba ikooniliste roogade kogumikus. Larousse Gastronomique'i järgi leiutasid koogi õed Tatinid Lamotte-Beuvroni restoranis 19. sajandil. Tegelikult küpsetati analoogset pahupidi kooki Sologne piirkonnas juba palju varem, aga ega head lugu saa raisku minna lasta.
Prantsuse õunakooke on Nami-Namis mitmeid (vt siit), eraldi tõstaksime esile populaarse Prantsuse õunakoogi:
Filotainaga Gasconi õunakoogi:
Ja kalvadosega maitsestatud Normandia õunakoogi:
Minu kõige pikema ajalooga õunakook on Kanada õunakook. Retsept on pärit Salme Masso kuulsasti "Rahvaste toite" raamatust. Tegemist on maitsva purukattega õunakoogiga, mida küpsetan igal aastal vähemalt paar korda - ja seda juba päris mitukümmend aastat.
Saksamaa õunakookide valik on samuti rikkalik (Nami-Namil on arenguruumi). Esile tasub tõsta järgmisi kooke:
Saksamaal kasvatatakse vähemalt 83 sorti õunu*. Neist kõige populaarsem on Hollandis 1950ndatel aretatud punasekooreline õunasort Elstar, mis saadi õunte Golden Delicious ja Ingrid Marie ristamise teel. Elstar on magusapoolne ja väga krõmps ja Saksamaa poelettidel kergesti leitav.
Tuuli Mathiseni blogist leiate martsipaniga Saksa õunakoogi retsepti.
Loomulikult on Nami-Namis olemas põhjalikult illustreeritud artikkel õunastruudli valmistamisest! Jälle on tegemist ühe väga vana küpsetisega - Viini linnaarhiivis (Wienbibliothek im Rathaus) on käsitsi kirjutatud retsept aastast 1697!
Õunastruudel - sks k Apfelstrudel - on pärit Viinist ja populaarne kõikjal kunagise Austria-Ungari impeeriumi aladel (nt Austria, Bavaaria, Tšehhi, Põhja-Itaalia, Sloveenia, Horvaatia). Poolas leiad selle strudel jabłkowy, Itaalias strudel di mele, Tšehhis jablečný štrúdl, Rumeenias strudel de mere, Sloveenias jabolčni zavitek, Ungaris almásrétes, Horvaatias štrudla od jabuka nime all.
Muide, õunastruudel on populaarne ka Lõuna-Brasiilias, kus see on tavaline küpsetis kohvikutes. Sinna jõudis kook 19. sajandil Austria ja Saksa sisserännanutega. Sealsetes kohvikutes on see enamasti algse Apfelstrudel-nime all, aga mõnikord ka Strudel de Maçã või Folheado de Maça nime all.
Statistikaameti lehel kirjutatakse, et kõige enam impordime Eestisse Poola õunu. Õunad õunteks, aga milliseid õunakooke õunakasvatusmaal süüakse? Traditsiooniline on szarlotka või jabłecznik - magusa taina ja vürtsidega maitsestatud tainaga õunakook. Koogi peal võib olla purukate (kruszonka), beseekiht või lihtsalt tuhksuhkur, mõnikord lisab mahlasust vanillipudingikiht (budyń). Kooki serveeritakse kohvikutes tavaliselt soojalt, kõrvale pakutakse vahukoort ja kohvi.
Nami-Namis on Poola koogiretsepte küll, aga õunakoogiretsepte veel mitte. Tegeleme sellega!
Rootslased armastavad kladdkaka-tüüpi kooke ja meil on üks väga hea õuntega retsept:
.
Hästi huvitav lugemine!
Täitsa nõus!
Kanada õunakook on minu lemmik!