150 g nisujahu
85 g toasooja võid
50 g suhkrut
1 suure muna kollane
näpuotsaga soola
Täidis:3-4 hapumat õuna
2 suurt muna
100 g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
2 dl vahukoort või köögikoort
2,5 sl kalvadost
Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga.
Valmista esmalt liivatainas. Kui Sul on lauamikser, siis sega selles toasoe või ja suhkur ühtlaseks, siis lisa munakollane ja sega kiiresti ühtlaseks. Sega juurde jahu ja sool, väldi ülesegamist! (Kui Sul on köögikombain, siis pane kõik komponendid köögikombaini ja sega kiiresti ühtlaseks).
Suru tainas käte vahel kokku ja vormi kettaks. Aseta see koogivormi põhjale ja suru sõrmede abil tainast nii, et see kataks kogu vormi põhja ja ulatuks u 2 cm kõrgusele ka vormi külgedele. Pane tainaga vooderdatud vorm ootele külmkappi või lausa sügavkülma.
Kuumutqa ahi 180ºC.
Soovi korral koori õunad, siis lõika neljaks ja eemalda õuntelt südamik. Lõika õunatükid veel kord pooleks (nii et igast õunast saad 8 sektorit). Aseta õunasektorid kenasti üksteise kõrvale liivatainapõhjale.
Klopi kausis munad ja suhkur omavahel. Lisa vanillisuhkur, sool, rõõsk koor ja seejärel ka kalvados. Klopi segu ühtlaseks, siis kalla õuntele.
Küpseta kooki 180-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit või kuni kook on pealt kenasti kuldpruun. Võta kook ahjust välja, lase veidi jahtuda. Serveeri kooki soojalt või toatemperatuuril.
Traditsiooniliselt serveeritakse seda kooki niisama, aga võid kõrvale pakkuda näiteks vanillijäätist või vahukoort.
Kook on parim valmistamise päeval!
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Normandia õunapirukas
Tarte normande valmistamiseks sobivad imehästi meie Antonovka õunad. Kui antonovkaid pole, siis vali mingid muud kõvemad vähemagusad õunad. Normandia on tuntud oma kalvadose poolest ja siin koogis annab see eriliselt mõnusa aroomi. Kui kalvadost pole, siis sobib maitsenüansi andmiseks ja brändi, konjak või tume rumm.