Normandia õunapirukas

Tarte normande valmistamiseks sobivad imehästi meie Antonovka õunad. Kui antonovkaid pole, siis vali mingid muud kõvemad vähemagusad õunad. Normandia on tuntud oma kalvadose poolest ja siin koogis annab see eriliselt mõnusa aroomi. Kui kalvadost pole, siis sobib maitsenüansi andmiseks ja brändi, konjak või tume rumm.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
40 minutit + 50 minutit
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Liivatainas:

150 g nisujahu

85 g toasooja võid

50 g suhkrut

1 suure muna kollane

näpuotsaga soola

Täidis:

3-4 hapumat õuna

2 suurt muna

100 g suhkrut

1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut

2 dl vahukoort või köögikoort

2,5 sl kalvadost

Valmistamine

Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga.

Valmista esmalt liivatainas. Kui Sul on lauamikser, siis sega selles toasoe või ja suhkur ühtlaseks, siis lisa munakollane ja sega kiiresti ühtlaseks. Sega juurde jahu ja sool, väldi ülesegamist! (Kui Sul on köögikombain, siis pane kõik komponendid köögikombaini ja sega kiiresti ühtlaseks).

Suru tainas käte vahel kokku ja vormi kettaks. Aseta see koogivormi põhjale ja suru sõrmede abil tainast nii, et see kataks kogu vormi põhja ja ulatuks u 2 cm kõrgusele ka vormi külgedele. Pane tainaga vooderdatud vorm ootele külmkappi või lausa sügavkülma.

Kuumutqa ahi 180ºC.

Soovi korral koori õunad, siis lõika neljaks ja eemalda õuntelt südamik. Lõika õunatükid veel kord pooleks (nii et igast õunast saad 8 sektorit). Aseta õunasektorid kenasti üksteise kõrvale liivatainapõhjale.

Klopi kausis munad ja suhkur omavahel. Lisa vanillisuhkur, sool, rõõsk koor ja seejärel ka kalvados. Klopi segu ühtlaseks, siis kalla õuntele.

Küpseta kooki 180-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit või kuni kook on pealt kenasti kuldpruun. Võta kook ahjust välja, lase veidi jahtuda. Serveeri kooki soojalt või toatemperatuuril.

Traditsiooniliselt serveeritakse seda kooki niisama, aga võid kõrvale pakkuda näiteks vanillijäätist või vahukoort.

Kook on parim valmistamise päeval!

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

cousinella
postitatud 02.09.2011 14:15

Kook on kõige parem soojalt ja vaniljekreemi või vahukoorega!

reti
postitatud 17.11.2015 14:39

Väga hea kook! Nii vahukoorega kui ilma :).

Terje Peetersoo
postitatud 29.09.2020 18:54

Tegin konjakiga. Suurepärane tuli, selline pidulik, mitte tavaline õunakook.