Gasconi õunakook

Populaarne õunakook Gasconi maakonnas Prantsusmaal. Heal lapsel mitu nime - sama koogi võib leida kohvikutes ka la tourtière, croustade aux pommes, pastis gascon, pastis gersois või lihtsalt tourte aux pommes nime all.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

250 g filo-tainas lehti (u 12 lehte)

u 1 dl suhkrut

kuni 100 g sulatatud võid

Õunatäidis:

4-6 suuremat õuna

3 sl suhkrut

60 ml e. 4 sl Armagnac'i või muud head konjakit

1-2 sl sidrunimahla

Peale:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Tõsta filotainalehed kinnise pakiga varakult sügavkülmast külmkappi sulama. Ära pakki ava (pakis on tavaliselt kaks kiletatud rulli, mõlemas u 6 filotainalehte).

Koori õunad, eemalda südamik ja lõika õunad neljaks. Siis lõika õhukesteks viiludeks ja pane kaussi. Lisa sidrunimahl, suhkur ja konjak. Sega ja lase umbes tund aega maitsestuda.

Kuumuta ahi 180C.

Määri umbes 25 cm läbimõõduga pirukavorm võiga.  Sulata ülejäänud või.

Nüüd ava üks pakkidest ja laota enda ette. Pintselda pealmine leht sulavõiga, siis tõsta see leht pirukavormi. Pintselda järgmine leht sulavõiga ja tõsta see vormi eelmisest 30 kraadise nurga all. Jätka pintseldamist ja ladumist, kuni kuus filotainalehte on vormi laotud ja kogu vormi põhi ühtlaselt kaetud.

Tõsta õunatäidis vormi, laota ühtlaselt laiali. Pööra alumiste filotainalehtede servad üle täidisega, pintselda pealt sulavõiga.

Nüüd ava teine filotainaleherull. Pintselda pealmine leht sulavõiga ja puista ühtlaselt peale teelusikatäis suhkrut. Nüüd kortsuta filotainaleht kokku ning aseta see õunatäidisele.

Pintselda järgmine filotainaleht võiga, puista peale teelusikatäis suhkrut, siis kortsuta kokku ja aseta õunatäidisele eelmise tainalehe kõrvale. Jätka, kuni kõik filotainalehed on pintseldatud-suhkrustatud-kortsutatud ja õunatäidisele asetatud.

Kui sulavõid üle jääb, siis nirista see koogile kõige peale.

Küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit või kuni õunakook on pealt kuldpruun. Ära kõrbema lase!

Pastis Gascon on maitsev nii soojalt kui ka jahtunult. Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut, soovi korral võid peale ka veidi konjakit piserdada.

Nipid ja soovitused:

  • Kui soovid kooki serveerida samas vormis, siis jälgi retsepti. Kui soovid tõsta koogialusele, siis aseta koogivormi pikk ja lai küpsetuspabeririba, mille abil on kooki pärast lihtne koogialusele tõsta.

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp. Retsept ilmus ka ajakirja Kodu&Aed 2022. a septembrinumbris. 

LISA KOMMENTAAR