50 g värsket pärmi
2 tl suhkrut
150 g toasooja pehmet võid
2 dl piima
450 g nisujahu või speltapüüli
1 tl soola
1 muna
Täidis:750 g värsket kapsast
50 g võid
vett
2-3 keedetud muna
soola ja riivitud muskaatpähklit
1 väiksem hakitud sibul
Hõõru pärm suhkruga vedelaks, lisa piim, pehme või, muna, jahu ja sool. Kui kasutad kuivpärmi, siis sega see jahu, soola ja suhkruga, lisa piim ja pehme või.
Sõtku ühtlane tainas ja hoia 1-2 tundi jahedas. Rulli tainas kergelt jahusel laual õhukeseks.
Hauta hakitud kapsas ja sibul võis, vajadusel lisa veidi vett. Hautamise lõpul peab kapsas olema mahlane, ent mitte vedel. Jahuta hautatud kapsas, siis lisa hakitud munad. Maitsesta.
Tõsta tainale täidisekuhilad ja vormi soovitud suurusega pirukad. Lase pirukatel ahjuplaadil 20-30 minutit kerkida. Siis pintselda pealt munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldkollased.
Retsept ilmus ajakirjas Nõukogude Naine, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.
Kasutasin võid margariini asemel ning Kaarli talu jahu (sellest ka tumedam värv)
Või teeb taina mõnusaks pehmeks. Lisasin täidisesse ka sibulat, aga hautasin seda kõigepealt eraldi pannil võiga, alles siis lisasin kapsale. Abikaasa arvas, et väga head, lapsed võtsid pirukast ainult ampsu :)
retsepti lisaja ei ütle ,et kasulikum on hakitud kapsas(u.1kg,)1tl jämeda soolaga korralikult läbi muljuda, et eralduks liigne vedelik enne praadimist...
Mõnusad kapsapirukad
Väikesed pärmitainapirukad kapsa-munatäidisega.